Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 3.4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2017]
To czym Ty jeździsz? Hummerem?
ha-ha-ha
hummerem DrakuliSmile
Niema się czym chwalić-rzadko mam okazje jezdyć autostrady i jak już to lubie nacisnać troche pedal gazu Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Dżek
"No ale Słowację i Węgry bezwinietkowo robisz. Tak jechałem rok temu. Gdzie nocujesz w Sapancie czy lecisz może dalej po obejrzeniu cmentarza? "

Wydaje mi się, że moja trasa prowadzi autostradami.

Dlatego wyjeżdżam w nocy, aby rano obejrzeć cmentarz, potem dojechać do Turdy i następnego dnia rano zaatakować kopalnie na otwarcie. Czytałem, że później robi się okropny tłok, Po Turdzie jadę dalej.

Saszka, Igy, Slawek

Rozpisałem sobie zwiedzanie Rumunii na godziny i mi wyszło, że moja tradycja wyjazdu z domu rano się nie sprawdzi w tej podróży stąd kombinacje nocne i jazda na dwóch kierowców. Mój zmiennik ma mieć prostą trasę kiedy ja będę drzemał na trasie, bez zawiłości. Wiem,że można pojechać bokami bezwinietkowo, ale co to za pieniądze przy całkowitym koszcie urlopu.

Dodatkowo będę korzystał z tych winiet przy powrocie, bo planuję powrót przez Sofię i dalej Timisoara, Serbia itd do góry tradycyjnie HU i SL. I dlatego mała różnica byłaby pomiędzy zakupem winiet krótszych vs dłuższe. Przepraszam, może nie udzieliłem wszystkich informacji o parametrach stąd Wasze wątpliwości.
Starałem się rozpisać drogę Tam na nuty z zachowaniem w miarę realności, bo RU czytałem może być nieobliczalna, a chciałbym conieco odwiedzić po drodze, a nie gnać tylko do celu bo podróżni są dorośli i przyzwyczajenia do ciągania po zabytkach ... a ja mam kluczyki Big Grin

Ale z chęcią posłucham słów dalszej podpowiedzi .. przecież po Słowacji i Węgrzech jadę po płatnych drogach (tak mi mapy gadają).
Droga Słowacka Liptovski Mikulasz - Presov i dalej w dół na Koszyce i do granicy są płatne.
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Drogi płatne Słowacja:
http://familytour.pl/slowacja-oplaty-dro...lejki.html

Wcale nie mniej jazdy niż na Bratysławę.

P.S.
Nie da się edytować postów po 30 minutach, tylko dopisywać nowe ?
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
(21.06.2017 18:45:08)CostadelSol napisał(a):
Cytat:Można to też policzyć inaczej. Jeździsz 2 x wolniej niż inni, więc droga trwa 2 x dłużej, więc masz 2 x więcej noclegów w trasie. Jeden nocleg średnio 200zl x 13 dni więcej w trasie = 3600. Na jedno wychodz

Nie do końca tak jest ale trochę racji masz. Tylko skąd te 13 dni więcej ? To i tak daje dopiero 2600 zł.

Hotele w DE sa po 50 Euro ale camping we Wloszech to tylko 25 Euro. Hotel w Rumunii 30 Euro.

Poza tym jadę bezpiecznie. Nie narażam rodziny i nie żyłuję auta.
Dodatkowo jak ktoś zapiernicza 180 km/h to ma sporą szansę zarobić mandacik , a to dopiero mogą być koszty Smile 

Kiedyś jezdizłem szybko, ale już mi to przeszło. Gdy ktoś robi wiele km rocznie, to szaleństwa się nudzą powoli.
To było w kategorii żartu. Oczywiście jestem ostatni do pouczenia kogokolwiek jak ma jeździć. To wolny kraj, każdy jeździ jak lubi. Choć nie ukrywam że jazda autostradą poniżej prędkości tira osobowką jest niebezpieczne dla innych użytkowników autostrady. Po prostu czasem się nie spodziewasz że auto jedzie aż tak wolno. Ja jestem gdzieś po środku, czyli maksymalna wg GPS dozwolona, tempomat. U nas to ok 150 wg licznika, średnie spalanie 7.5l i wtedy czasy przejazdów są zgodne z wyliczeniami Google.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
golibroda Możesz napisać jaki masz plan i jaką chcesz jechać trasą do morza, ilu będzie kierowców itp. oczywiście zarys taki, bo wiem że chcesz coś zwiedzać tylko nie wiadomo kiedy Rolleyes Wtedy do Twojej trasy można się będzie jakoś odnieść (może nawet jakość) Big Grin
Cytat:To było w kategorii żartu. Oczywiście jestem ostatni do pouczenia kogokolwiek jak ma jeździć. To wolny kraj, każdy jeździ jak lubi. Choć nie ukrywam że jazda autostradą poniżej prędkości tira osobowką jest niebezpieczne dla innych użytkowników autostrady. Po prostu czasem się nie spodziewasz że auto jedzie aż tak wolno. Ja jestem gdzieś po środku, czyli maksymalna wg GPS dozwolona, tempomat. U nas to ok 150 wg licznika, średnie spalanie 7.5l i wtedy czasy przejazdów są zgodne z wyliczeniami Google.

jasne, spoko. Wiem, że żart. Nikt nie śmiaga czały czas 180.
Ja jadę miedzy 90 - 100. Spokojnie tak, aby nie przeszkadzać innym.
Nauczyłem się tak jeździć, nie muszę wtedy się cały czas spinać i mocno koncentrować. Generalnie jadę dłużej - to oczywiste, ale po 1000 km jestem znacznie mniej wykończony niż wtedy kiedy jeździłem szybko.
Coś w tym jest. Znacznie bardziej umęczyła mnie w zeszłym roku trasa powrotna przez SRB autostradami niż teoretycznie dłuższa czasowo trasa tam przez RO. Czas przejazdu podobny, bo przez RO 300km krócej, ale do BG dojechałem praktycznie wypoczęty, a do PL przez SRB zmęczony i oczy na zapałkach. W obie strony miałem nocleg. Od tamtej pory odpuszczam drogę przez SRB, zbyt duży stres spowodowany teoretycznie łatwiejszą autostradową trasą. Miałem 2 takie przypadki że przed samym nosem TIR zmienił pas przede mną bez kierunkowskazu i trzeba było stanąć na hamulcu żeby przeżyć. Nie, dziękuję...
My finalnie będziemy jechać z Gliwic i "lecimy" na Zwardoń - Bratysława - Budapeszt - Timisoara - Pitesti - Ruse - Nesebyr

https://www.google.pl/maps/dir/Gliwice/Z...601365!3e0

Wydaje mi się że jest to najszybsza i najmniej męcząca droga. Nocujemy w Pitesti. Mam nadzieję, że uda się tam dojechać pierwszego dnia podróży.

Ciężko też ustosunkować się do czasów podróży wskazywanych przez google ponieważ w zależności, o której wpiszemy trasę to pokazuję inny czas podróży, także prześciganie się że któraś trasa jest lepsza bo czas jest krótszy o pół godziny, nie ma większego sensu..
(21.06.2017 22:31:32)igi123 napisał(a): golibroda Możesz napisać jaki masz plan i jaką chcesz jechać trasą do morza, ilu będzie kierowców itp. oczywiście zarys taki, bo wiem że chcesz coś zwiedzać tylko nie wiadomo kiedy Rolleyes  Wtedy do Twojej trasy można się będzie jakoś odnieść (może nawet jakość)  Big Grin

Oj plan jest prosty. Wyjazd wieczorem o 21 z Łodzi, trasa którą podałem, rano dojazd do Sapantha (tam mały rekonesans po cmentarzu) dalej do Turdy na nocleg. Kopalnia w Turdzie zwiedzanie po noclegu i dalej do kolejnych punktów. Kierowców dwóch, ja plus mniej doświadczony. Trasa ma być względnie prosta ze względu na mniejsze doświadczenie zmiennika, ale odpowiedzialnego, żebyśmy mogli podrzemać na zmianę podczas jazdy. Trasa na noc pierwszy raz, Bałkany, granice, winiety itp znam Smile

Jak będę w domu to mogę wkleić zarys planu na całe zwiedzanie Rumunii z rozpisanymi godzinami łącznie z dojazdem do celu. Z ostatnim odcinkiem też mam małe "kłopoty" z wyborem Smile
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr