Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Super, dziękuję. To jest dobry pomysł. Już sprawdzam hotele w Niszu. Mam pytanie, a powrót dlaczego przez Rumunię, ja będę wracał 7.08 to też czwartek (do 12tej mam dobę hotelowa ale planuję wyjechać z rano) więce też przez Serbię?
Liczba postów: 336
Reputacja:
19
Jeżeli przejedziesz przejściem autostradowym Roszke/Horgosz to mam prośbę, w miarę dostępu do netu, o informację na forum o czasie oczekiwania. Będę tamtędy przejeżdżał prawdopodobnie dzień lub dwa później. Oczywiście ja również zdam relację.
Liczba postów: 5
Reputacja:
0
Trochę świeżych info na temat dojazdu do Bułgarii przez Rumunię- min. mało popularnymi ,,skrótami''. Na początku Sierpnia jechaliśmy z Bielska Białej do Varny potem po 10 dniach powrót do Jeleniej Góry. Poprawa do tego co było 5 lat temu jest bo min. nowe autostradowe kawałki , ale w sumie ''rewelacji'' nie ma.
Jazda z Polski z noclegiem w Novaci ( blisko Transalpiny) Z Bielska przez Żywiec ,Czadcę, Zylinę ,Autostradą potem skrótem przez Sala,Kolarevo i most w Komarno , dalej Budapest,Szeged.Lugoj ....do Novaci łączny czas jazdy ca 13 h na ca 1000 km
Rumuńskie odcinki:
- trasa z Lugoj do Petroszany numery dróg 6, potem 6B i 66: asfalt ok , aut znowu nie tak wiele
- trasa Petroszany Bombesti-Jiu( dalej do Targu Jiu numer drogi 66: na początku z 10 minut roboty drogowe, wahadłowy ruch potem asfalt ok, tyle że zakręty- ruch średni
- trasa Bombesti-Novaci ( nr 665 ) dobry asfalt, mały ruch
- Transalpina od Novaci przez Ranca do przełęczy Urdele 67C - jechałem rowerem -asfalt ok , ładne widoki- zakręty ale to wiadomo bo górska droga . Jaka nawierzchnia dalej do Sebes nie wiem ale według internetowych opisów są ,,takie sobie'' kawałki.
-trasa 67 do Romnicu Valea -asfalt ok , ruch średni
-trasa Romnicu Valea- Pitesti numer 7C- asfalt ok ale roboty drogowe , b duży ruch w dzień - ogólnie kiepska jazda
- skrót z autostrady do Giurgiu-Ruse ( zjazd Vanatori Micii na droga numer 61 która przechodzi w Ghimpati w 5B)- początek kilka dziur ale generalnie ok , wylewali nowy asfalt , potem od Ghimpati do Ruse też bez dziur ale coś jak płyty. Mieliśmy dość niskie,twarde auto to się wlokłem te 70-80 km/h ale Rumuni się nie przejmowali i gonili po tej nawierzchni. Google pokazało że w Bukareszcie jest 1h korek to pojechaliśmy skrótem i się opłaciło. Z powrotem rano z Giurgiu jechałem dwupasmówką na obwodnice Bukaresztu - nie było korka ale czas przejazdu podobny do tego z skrótu.
Teraz powrót( na 1 raz z Sveti Konstantyn koło Varny start po 5 tej z rana do Jeleniej Góry gdzie byliśmy koło północy - zeszło w sumie łącznie z postojami prawie 19h na ponad 1700 km )
Rumuńskie odcinki:
- Pitesi Romnicu Valea 7C - jak powyżej - duże natężenie ruchu
-Romnicu Valea - Calimanesti-Sibiu numer 7- asfalt ok ale b. duże natężenie ruchu .Kiedy trafi się jakiś zawalidroga czy tir to można się tak za nim bardzo długo wlec- bo zakręty ale najgorsze, że cały czas coś jedzie i nie tak prosto wyprzedzić .Calimanesti ładne miasteczko jak na Rumunskie standardy, trochę widoków po drodze
- Autostrada A1 Sibiu-Sebes-Deva - dla mnie nowość ,jazda ok- ale uwaga przy końcu autostrady w Devie- od razu niewidoczny,niebezpieczny korek lepiej od razu nawet 500 m wcześniej awaryjne zapuścić
-Deva - łącznik do Autostrady A1 (numer 68A)- najgorszy odcinek jaki jechałem - kilka ostrych zakrętów ale jak jakiś autobus czy ciężarówka to za nią od razu ,,korek'' i wszyscy wloką się te 40-50 km/h albo i mniej. Jechaliśmy koło 14 stej , ruch bardzo duży , jazda = katastrofa
- Autostrada A1 do Naglack - ok , śmieszne stacje benzynowe
W sumie powrót przez Rumunię z Giurgiu( Bulgaria/Rumunia) do Naglack(Rumunia Węgry) zeszło od ca. 8 ej do 16 tej czyli 8h
Liczba postów: 1,898
Reputacja:
104
To tymczasowe stacje, lepsze takie niż żadne
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Liczba postów: 2,242
Liczba wątków: 1
Reputacja:
44
Dokladnie. Deva - Sibiu juz kilka lat dziala, tak samo arad - timisoara, a tymczasowe stoja jak na pusyni.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
Liczba postów: 3,791
Reputacja:
72
Dla jadących. Korek w okolicach Ramincu Valcea
Liczba postów: 3,791
Reputacja:
72
Znajomi w korku stali 2,5 godziny