Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winietki i opłaty na trasie 2019
Szczerze mówiąc to osobiście wolałbym te 14E na winietę Słowacją przeznaczyć na Zagorkę w Bułgarii. Smile
Jadąc D1 i później R4 nie zyska się dużo czasowo, a do tego dochodzi jeszcze postój na zakup winiety.
Winiety na 4 kraje (SK, HU, RO, BG) to koszt ok. 200 pln, z tego na te 2 ostatnie radzę kupić, zostaje ok. 20 euro  do rozważenia. I jednemu będzie niezbędna winietka na wszystkie te kraje, innemu nie. Zależy od stylu jazdy, preferencji co do zwiedzania, załogi na pokładzie samochodu itp, itd. Dobre rozwiązanie to te elektroniczne kupione w domu przed wyjazdem (bez BG jeszcze), nie trzeba się stresować zaraz za granicą jak nie mamy w schowku aktualnego dokumentu uprawniającego do podróży po płatnych drogach. A dla beezwinietkowców te 50 lv można przeliczyć na zagorki, wykwintnego sacza, kwiaty dla żony (partnerki) czy inne pamiątki z podróży  Big Grin
również wolał  bym te 14e wydać na Zagorke. Lecz my do granicy Sk mamy 550km jakieś 6,5h  wiec ograniczamy czas w aucie,
Też mi się kiedyś wydawało, że winietka na SK nie potrzebna. I tak jeździłem. Raz przejechałem wykupując i teraz już zawsze kupuję. Teoretycznie czas jazdy nie wiele się różni od tego przez autostrady i lokalnymi. Ale jak co kilometr trzeba zwalniać na jakiś wsiach do 50, to frajda z tego żadna. No chyba, że jak napisał igi ktoś jedzie tam oglądać wtedy winietka mija się z celem. A te 14e to tylko tak groźnie wygląda, jak porówna się to do ceny np. A4 u nas to przestaje boleć.
Sens kupowania winiety na Słowację i/lub Węgry zależy tak naprawdę od trasy, skąd z Polski ktoś jedzie, którędy i dokąd w Bułgarii Smile a częściowo też od stylu jazdy, czy ktoś woli po drodze zwiedzać, czy raczej szybko przejechać.

Np. przy trasie z Wrocławia do Primorska bez mrugnięcia kupiłbym winietę węgierską, pewnie też słowacką, ale już z Rzeszowa do Złotych Piasków bez mrugnięcia bym takich winiet nie kupował i jechał drogami darmowymi, a potem przez Rumunię.

A co do winiety bułgarskiej, czy są jakieś plany, żeby można ją było kupić poza Bułgarią, albo, co byłoby jeszcze lepsze, kupić ją online w formie e-winiety?
Plani są!
Czekame na realizacja Smile
============================
https://www.dnes.bg/index/2017/09/21/ot-...uva.353925
"In vino veritas, in aqua sanitas"
(09.04.2018 20:05:04)wodzum napisał(a): witajcie, w którym konkretnie miejscu kupujecie winietę na bułgarie Nam każą płacić 33lv, paragonie 30lv miejsce Ruse przy moście stacja paliw Petrol

Kupowałem na stacji Benita bez żadnej prowizji + tankowanie (tańsze paliwo niż na EKO czy OMV o 15-20 stotinek / l)

https://goo.gl/maps/VdhNcyJCHXy

Jechać (jak piechur) bo dla auta google każe zawracać dalej na światłach.
Marcin
(10.04.2018 13:17:46)ventosa napisał(a): Też mi się kiedyś wydawało, że winietka na SK nie potrzebna. I tak jeździłem. Raz przejechałem wykupując i teraz już zawsze kupuję. Teoretycznie czas jazdy nie wiele się różni od tego przez autostrady i lokalnymi. Ale jak co kilometr trzeba zwalniać na jakiś wsiach do 50, to frajda z tego żadna. No chyba, że jak napisał igi ktoś jedzie tam oglądać wtedy winietka mija się z celem. A te 14e to tylko tak groźnie wygląda, jak porówna się to do ceny np. A4 u nas to przestaje boleć.

A jak wygląda droga od granicy Słowackiej do Miszkolca (jadąc od Koszyc w wersji autostradowej). Zawsze jeżdżę z Popradu na Rożnawę i dalej do Miszkolca, ale ten odcinek za Popradem przez Słowacki Raj jest strasznie męczący - największe serpentyny na całej trasie i pasażerowie narzekają. Dałbym te 14 euro (rozumiem iż za to z Popradu do granicy węgierskiej przejechałbym bez zwalniania w terenie zabudowanym) o ile droga na Węgrzech do Miszkolca  umożliwia sprawną jazdę - na mapie wygląda to tak jakby część wiosek była mijana bokiem.
Od Preszowa do Koszyc masz 19km płatnej autostrady. Potem wjazd dwupasmowy przez sporą górkę do miasta. W Koszycach drogi co najmniej dwupasmowy. Trochę świateł. Ruch w miarę płynny. Obwodnica Koszyc w powijakach,  ma łączyć autostradą D1 z drogą R4,  ale to jeszcze trochę jeszcze potrwa. Cytowana R4 (winieta obowiązkowa) zaczyna się kilka kilometrów za Koszycami i biegnie do granicy z Węgrami przechodząc w krótki odcinek M30 po obecnej stronie węgierskiej. Dalej do Miszkolca droga jednojezdniowa i kilka miejscowości. Jazda płynna. Łatwy wjazd na M30.
Podsumowując,  na ten odcinek uważam osobiście brak sensu zakupu winiety slowackiej. Gdy dojdzie obwodnica Koszyc będzie się to już w miarę opłacało.
Cytat:W zeszłym roku na przejściu S1/D3 Zwardoń/ Skalite nie znalazłem punkty z winietami i kupowałem dopiero w m. Czadca, trochę chyba ryzykując bo D3 jest płatna z tego co się orientuję. Mogłem co prawda kupić po stronie Polskiej ale chcieli ze mnie zedrzeć kase. Moje pytanie brzmi Gdzie na D3 kupić winietę.
Zaraz po wyjeździe ze Zwardonia po prawej stronie stoją kontenery i tam możesz kupić winietę elektroniczną na Słowację. Kupowałem w 2017.
Pozdrawiam