Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2019]
Cześć Wszystkim, jestem nowy na forum. Ostatnie 7 lat wakacji spędziłem w HR, ale z racji rosnących kosztów czas zmienić okolicęSmile. Padło na Bułgarię.
Czytając Wasze wypowiedzi skłaniam się na jazdę przez Serbię. Będę ruszał w drugiej połowie sierpnia z okolic Warszawy do Słonecznego Brzegu. I tu moje pytanie - czy jechał ktoś trasą Radom/Kraków przez Węgry i Serbię do Bułgarii? Trasa na Częstochowę i Katowice w przebudowie pod A1 i tu może być masakra. Może coś podpowiecie gdzie nie jechać co omijać szerokim łukiem i jak wygląda sytuacja na przejściach granicznychSmile.
Dodatkowo pytanie - gdzie najlepiej nocować po drodze? Rodzina 2+3Smile. Z kalkulacji wychodzi nocować w okolicach granicy Węgry/Serbia - może macie jakieś fajne miejscówki?
Dzięki.
Mam nocleg w Szeged na początku lipca to coś tu skrobnę[emoji23]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
>Będę ruszał w drugiej połowie sierpnia z okolic Warszawy do Słonecznego Brzegu.

skoro drogę cz-wa/K-ce uważasz za masakrę to trasę przez Serbię w sierpniu sobie raczej odpuść! no chyba, że będziesz miał szczęście i na granicy HU/SRB i SRB/BG spędzisz tylko po 2-3h na każdej.... tu oczywiście duże znaczenie ma czy jedziecie w weekend czy w tygodniu ale w sierpniu nie licz raczej na mniej niz 2h stania...
Zgodzę się ale tylko w części. Jeśli chodzi o podróż do Bułgarii to w drugiej połowie sierpnia nie powinno być problemów. Za to w drugą stronę tzn. do Polski nie polecam nikomu. Przetestowane w ciągu kilku lat. Dlatego ja do Bułgarii jadę przez Serbię a wracam przez Rumunię.
(10.06.2019 07:37:54)Slavekk napisał(a): Wyjechałbym 2 godziny wcześniej z nadzieją, że ok. 6 rano nawet weekend nie powinno być najgorzej...

Nie liczyłbym na to Sad W sezonie w weekendy Roszke-Horgos nawet późno w nocy (2-ga, 3-cia) jest kompletnie zatkane Sad Może "w tygodniu" jest luźniej, ale w weekend to bym sobie z góry odpuścił.

My jedziemy z zachodniego podwarszawia, więc do granicy HU-RS docieramy późnym popołudniem/wieczorem. Jeżeli nie wyrobimy się tak, aby być odprawionymi na Backi Vinogradi (jakoś z założenia odrzuciłem Horgos 2) przed zamknięciem o 19-tej, to zawsze zostaje jeszcze Tompa.

Pozdrawiam,
Maciej.

(10.06.2019 08:51:27)igi123 napisał(a): Koło Szeged jest jeszcze jedno przejście czynne od 7 do 19 Dala-Tiszasziget. Potem na A1 wjeżdżamy koło Novo Orahovo, jakby kto miał ochotę [emoji41] a wszystko było zapchane.

Tego przejścia nie brałem wcześniej pod uwagę - my nocujemy w Suboticy, więc trochę się nadkłada żeby aż za Cisę przejechać. Ale gdy ktoś nocuje w Szeged, to jest to faktycznie ciekawa alternatywa.

Pozdrawiam,
Maciej.
(11.06.2019 15:11:57)robziel napisał(a): Cześć Wszystkim, jestem nowy na forum. Ostatnie 7 lat wakacji spędziłem w HR, ale z racji rosnących kosztów czas zmienić okolicęSmile. Padło na Bułgarię.
Czytając Wasze wypowiedzi skłaniam się na jazdę przez Serbię. Będę ruszał w drugiej połowie sierpnia z okolic Warszawy do Słonecznego Brzegu. I tu moje pytanie - czy jechał ktoś trasą Radom/Kraków przez Węgry i Serbię do Bułgarii? Trasa na Częstochowę i Katowice w przebudowie pod A1 i tu może być masakra. Może coś podpowiecie gdzie nie jechać co omijać szerokim łukiem i jak wygląda sytuacja na przejściach granicznychSmile.
Dodatkowo pytanie - gdzie najlepiej nocować po drodze? Rodzina 2+3Smile. Z kalkulacji wychodzi nocować w okolicach granicy Węgry/Serbia - może macie jakieś fajne miejscówki?
Dzięki.

Ja też jeżdżąc z Grodziska leciałem "Katowicką" na BB -> Cieszyn i później jak Wawo pisze. Aczkolwiek w tym roku - z uwagi na roboty drogowe, o których piszesz - też myślałem o S7. Co mnie zniechęca, to wjazd do Krakowa (korki), a potem wyjazd KRK i DK7 do Chyżnego, a dalej mocno kręte górskie drogi na Słowacji. Może więc się okazać, że czasowo - pomimo robót na DK1 - S7 nie będzie wcale bardziej opłacalnym rozwiązaniem.

Co zaś się tyczy noclegu, to my nocujemy w Suboticy, już po przekroczeniu granicy HU-RS. 

Pozdrawiam,
Maciej.
A właśnie jeśli mówimy o zakopiance wie ktoś kiedy otwierają ten nowy kawałek z wiaduktem ?
Z Warszawy przez Radom można się dostać do Bielska-Białej. W Miechowie trzeba skręcić na Wolbrom i wyjeżdżamy w Olkuszu gdzie mamy dwupasmową 94 do BB przez S1. Czas przejazdu tego odcinka ok. 45 minut, asfalt ubiegłoroczny, ale droga 783 nie jest szeroka [emoji41]

(12.06.2019 15:00:14)igi123 napisał(a): Z Warszawy przez Radom można się dostać do Bielska-Białej. W Miechowie trzeba skręcić na Wolbrom i wyjeżdżamy w Olkuszu gdzie mamy dwupasmową 94 do BB przez S1. Czas przejazdu tego odcinka ok. 45 minut, asfalt ubiegłoroczny, ale droga 783 nie jest szeroka [emoji41]

Tak, to też biorę pod uwagę - nadkłada się ok. 70km i czasowo (wg. googla) też jest ok. 40min. dłużej pomimo korka na DK1 w okolicach Cz-wy.

Pozdrawiam,
Maciej.
Różnica prawie żadna, 30 min. dłużej i koło 50 km. dalej, jak się stanie gdzieś na obiad to się różnice czasowe mogą pozacierać Cool

https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa/...951525!3e0

https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa/...951525!3e0
Wszystko zależy o której jedziesz ewentualnie gierkówką, w nocy nie powinno być dużego problemu korka, zwężenia zostaną i trzeba uważać, ale następne odcinki na tej trasie mają być zamykane, bo kolejni wykonawcy wchodzą na budowę i tak niestety jeszcze parę lat Angry
Gdybyś zdecydował się jechać przez Olkusz uwaga na policję, stoją praktycznie codziennie w różnych miejscach, (a są miejsca gdzie po znaku podwyższającym do 70 km/h mijamy skrzyżowanie i tam już masz 50 Angry ) tak naprawdę do samego Żywca, szczególnie bmw serii 3 srebrne KOL LM 69, albo granatowe i jeszcze raz srebrne na numerach SJ i SKL. DK94 jest dwupasmowa z pasem rozdziału, ale to krajówka i max. możesz jechać 100 km/h