Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primorsko. Coraz dalej na południe Bułgarii
W tym roku Bułgaria ponownie. A było to tak. Długo zastanawialiśmy się z lubą nad celem tegorocznych wakacji. Czasy niepewne, już jeden lot kwietniowy nam odwołali to jedziemy nad Bałtyk.
Dłuższy weekend czerwcowy i wyjazd nad nasze morze do Chłapowa na rekonesans. Wszystko ok, nocleg super, towarzystwo też. Niestety coś nam nie pasowało. Jechać nad morze, płacić niemałe pieniądze za nocleg, woda zimna, pogoda niepewna, ceny w jadłodajniach wysokie. I wszyscy po Polsku mówią [emoji39]
Decyzja w naszym głowach zapadła jednogłośnie bez konieczności komunikowania. Jedziemy na Bałkany. Wpierw miałaś być Chorwacja ale brak zdecydowania, nie pasowały noclegi itp. Wtem znalazł się on. Hotel w pierwszej linii brzegowej, z balkonu dorzuciłsz kamień na plażę. Cena przyzwoita ze śniadaniem, bierzemy. Dodatkowe tranzytowe rezerwacje też dokonane. Jedna w Debreczyn a druga w Pitesti. Później niepewność czy nas Rumunia ugości i w ostatniej chwili zmiana planów na tranzyt przez Serbię.

Dzień 1szy
Wyruszyliśmy o 5:30 z Łodzi. Trasa 1 przez obwodnicę Częstochowy, później na Bielsko Biała i Zwardoń. Szybkie tankowanie w Zwardoniu i jazda na Słowację. Na granicy jeden radiowóz policyjny ale tylko obserwuje. Ruch niewielki i jedzie się bardzo płynnie. W Trawie odbijamy na Komarno. Pierwszy raz jechałem tą trasą (zwykle przez Bratysławe, i obowiązkowy przystanek w Avion na kolibe) i muszę przyznać że całkiem dobrze się jechało. Tankowanie na Słowacji bo gaz tańszy i jedziemy na nocleg w Budaors. Na granicy jedynie radiowóz słowacki, Węgrów brak. Pezion całkiem spoko że śniadaniem, właściciel Grek. Jesteśmy w miarę wcześnie to spacerek. Poszliśmy do centrum handlowego wymienić walutę i ewentualnie jakieś zakupy na wieczór. 3 km w jedną stronę, całkiem sprawnie. Okazuje się że kantor jedyny w okolicy otwarty, ma zabójcze prowizje więc rezygnujemy z forintów. Szybkie zakupy w Auchan i powrót pięta-palec. W między czasie coś na ciepło ale nic szczególnego. Miasto generalnie bardzo puste. Dopiero przy Auchan ukazują się pełne aut parkingi. Obserwacje po dniu dzisiejszym, Słowacy i Węgrzy podobnie jak my nie stosują się za sztywno do reguł sanitarnych, choć w centrum handlowym 80% Węgrów maiło maseczki z czego tylko połowa dobrze założone [emoji3]
Teraz siedzę z żona i ja popijam moją palinke a ona piwko, a jutro po śniadaniu ruszamy na Serbię.

Na drugim zdjęciu. Zapomniałem o dobrym uchwycie na tablet dla dzieciaków. Inwencja twórcza. Prowadnica szuflady i opaski zaciskowe zdały egzamin [emoji28][Obrazek: 87745ea4fb2d36f4382f78c4c4f76ce4.jpg][Obrazek: 5d79b960df23de8b8e5248fbcd45abef.jpg]

Wysłane z mojego P10_HD_EEA przy użyciu Tapatalka
Bułgaria '10 '15 '18 '20
Bałkany '10 '11 '14' '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '23 '24
Odpowiedz
Dojechaliście? Czekamy na relację
Primorsko [2024/2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]
Odpowiedz
Wypoczynku dzień kolejny.
W niedzielę rano śniadanie u greka dość nietypowe. Z powodu pandemii dostaliśmy kanapki zapakowane w folię, do tego soki w kartonikach i kawę w puszcze [emoji2955]
Jedziemy dalej. Droga przebiegła spokojnie, ruch niewielki więc i na granicy Roszke szybko i sprawnie poszło. Może 30 minut na całej granicy spędziliśmy. Gdybym poszedł spać w grudniu, a obudził w lipcu i pojechał na wakacje, to nie wiedział bym że jakaś pandemia jest. No dobra pogranicznik miał maseczkę, ale to wszystko. Pierwsza stacja w Serbii po walutę oraz LPG, i tu klops. Dolar w dobrej cenie ale już gazu nie uświadczysz. No trudno, jedziemy na kolejną stacje gdzie jest gaz. Szybkie tankowanie, mycie szyby i w drogę. Bardzo dobrze nam szło i kolejne tankowanie przed Nis. Bardzo sobie chwalę ten nowy system opłat autostradowych. Raz zapłaciliśmy przed Belgradem, a drugi raz jak wjeżdżaliśmy do Pirot. Na duży plus autostrada od Nis do Gradinje. Nie pamiętam dokładnie, ale w 2016 jak tędy jechałem to nie była gotowa. Dojeżdżamy na nocleg. Willa Lola i Nikola położona jest na obrzeżach Pirot a dokładniej we wsi Gardasnica i kojarzy się z ośrodkiem agroturystycznym. Slobodan i Zorista bardzo mili i komunikatywni. Szybki wypad do centrum! Pirot na zakupy i powrót na kwaterę.
W nocy okazało się że mają problem ze szkodnikami drewna. W parkiecie całą noc chrobotały jakieś żyjątka. Rano śniadanie, a do zjedzenia domowa banica i inne domowe wyroby Zoristy. Mile zaskoczenie. Przy wyjeździe dostaliśmy wyprawkę w postaci pierniczków czekoladowych (kupnych). Dojazd do granicy spokojny. Na granicy mała kolejka. Serbowie wypuszczają nas po circa 10 minutach, a Bułgarzy jeszcze szybciej. Wszystko idzie raczej sprawnie i po chwili meldujemy się w Bułgarii. Do Sofii dużo robót drogowych i ruch umiarkowany ale w korkach nie stoimy. Później to już tylko autostrada do samego Burgas. Sporo kontroli policyjnych po drodze.
Meldujemy się w hotelu. Hotel położony w pierwszej linii brzegowej przy plaży południowej. Fajny widok z pokoju na 4tym piętrze. Wczoraj kolacja w knajpie przy hotelu Alba. Całkiem dobre jedzenie w rozsądnych pieniądzach. Mieliśmy cace i szopską a dzieciaki kebabcze.
Dzisiaj rano w poszukiwaniu kantoru, zrobiłem sobie niemały spacer. Niestety dolar stoi gorzej niż euro ale udało mi się znaleźć po 1,68 western union przy Treti Mart. Później tylko plaża i wypoczynek po podróży. Wieczorem wyskoczyliśmy coś zjeść. Przeszliśmy się kawałek i dotarliśmy na ulicę Briz do kanjpy fish haus. Bardzo przyjemnie wizualnie okoliczności posiłku. Jedzenie smaczne. Dzieciaki oczywiście kebabcze z frytkami a my risotto z owocami morza i rybki. Po drodze mijaliśmy restauracje polską ale nie wygląda jakby miała się otwierać. Teraz taras, rakija i piwko [emoji846]
Jesteśmy drugi raz w Primorsko, ale pierwszy raz na dłużej niż kilka godzin więc dopiero poznajemy miasto.
Po drodze spotkaliśmy może 3 auta na polskich blachach, natomiast tu na miejscu bardzo dużo naszych. Takie spostrzeżenie.[Obrazek: 4c21a63516271eec9da2ec2ac03f5765.jpg][Obrazek: 1c2eda3c9f78af0de914ecd7350e9d1b.jpg][Obrazek: 729676bccd148d12b4cffc2ad5584dcb.jpg][Obrazek: b0cf9f61a29174c042eb91b2c8e364f1.jpg]

Bułgaria '10 '15 '18 '20
Odpowiedz
Przypomnij co to za hotel?
Odpowiedz
Ancora Beach. Dopiero chyba od niedawna są na booking.

Bułgaria '10 '15 '18 '20
Odpowiedz
lukassV40 - fajna relacja, chociaż jak na tranzyt przez Serbie, to dwa noclegi wydają się aż nadto (wariantem Serbskim masz 3 x 6-7 godzin jazdy, nie lepiej zrobić to jako 2x9-10?) Szczególnie, że trasa przyjemna i nie męcząca.  Przy okazji też - polecam Revolut, a nie zabawy z kantorami.

Jechałeś przez centrum Belgradu? czy obwodnicą?  - czy może w jakiś inny sposób,  wpuszczają w ogóle do miasta? Na sieci chodzą nieciekawe relacje z tego co się tam dzieje, jak to wygląda na żywo.
Odpowiedz
Jeśli chodzi o trasę to mógłbym jechać na dwa razy ale tu chodzi o dzieci. Nie chcę ich męczyć tak długa jazdą. Z drugiej strony nie przeszkadza mi że po drodze mam dwa noclegi. To też jest część wypoczynku dla mnie.
Co do pieniędzy, to mam swoją kartę walutową i korzystam z tejże. Teraz jednak zostały mi dolary po ostatniej podróży i nie opłacało by mi się wymieniać na złotówki a późnej na euro i lewa.
Jechałem autostradą przez Belgrad w niedzielę i nie było żadnego problemu. Tak jak już pisałem. Ludzie noszą maseczki a na stacjach są ulotki informacyjne. To wszystko.

Bułgaria '10 '15 '18 '20
Odpowiedz
Pijana Mewa w ubiegłym roku nie cieszyła się wielkim powodzeniem, to jakoś nie dziwi, że w tym roku jeszcze nie otwarta. Znajdziesz w Primorsku wiele dobrych knajpek - zaglądaj w boczne uliczki Smile A jak zajdziesz do TIKI Bar to koniecznie spróbuj ( jak lubisz) mule z chorizo
Odpowiedz
Tiki Bar jest otwarty nawet troche luda w nim bylo jak przechodzilismy w poprzedni czwartek

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Dzisiaj, oczywiście po obowiązkowej plaży, poszliśmy na spacer promenadą. Sama promenada wokół półwyspu kojarzy mi się z Nesebarem. Poszliśmy zjeść w restauracji Meze przy ulicy Briz. Ceny trochę gorsze niż wczoraj ale jedzenie ok. Moja kawarma mogła być lepiej doprawiona. Wzięliśmy też muszle w sosie cytynowo koperkowym i były naprawdę ciekawe. Co do pijanej mewy, to nie miałem planu tam jeść a zdjęcie wrzuciłem tylko dla info. Planujemy za to zrobić jakiś rejsik. Możecie coś polecić? I oczywiście Ravadinovo. Byliśmy tam w 2016 i mojej starszej córce się bardzo podobało. Była niestety zawiedziona że nie można środka obejrzeć bo nie był gotowy. Czy ktoś wie jak to teraz wygląda? Swoją drogą mamy taki mały projekcik z żoną. Staramy się być w miejscach wcześniej odwiedzanych w trójkę, i robimy update tych samych zdjęć z najmłodszą panną. W zeszłym roku była Budva a teraz jest okazja na Sozopol i Ravadinovo właśnie.

Bułgaria '10 '15 '18 '20
Odpowiedz