Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzyt do BG - info covidove
Niestety, ale ambasady RP bardzo często dość niechlujnie opisują zasady wjazdu i potem ludzie źle to interpretują. Nawet ja swojego czasu dopytywałem się u źródła i dostałem od konsula odpowiedź:
"Po spełnieniu tych dwóch formalności (zaszczepienie i rejestracja) może Pan jechać dowolna trasa, bo spełnia Pan warunki do wjazdu na terytorium Słowacji."
(15.07.2021 10:22:26)bibi napisał(a): Slovenske Nove Mesto-Satoraljaujhely czynne. Jechaliśmy 10 lipca

To w mieście przez tory? Czy to między drogami 79 SK - 37 HU?
Jechaliśmy tym między drogami 79 SK - 37 HU. Ale myślę, że to w mieście też otwarte.
Przy wypełnianiu rejestracji na stronie słowackiej jest pytanie o numer identyfikacyjny (Identification number) proszę mnie oświecić co jest odpowiednikiem w Polsce i drugie pytanie wypełniony dokument obowiązuje także przy powrocie czy jest potrzeba nowej rejestracji - drukowania potwierdzenia.
Dzisiejszy news za Słowacji w temacie wjazdu. Czynne są wszystkie przejścia graniczne, tranzyt bez zmian teoretycznie wyznaczonymi trasami ale nikt nie kontroluje i można jechać jak się chce. Ciekawe co wymyślą po opublikowaniu wyroku?

"Słowacki Sąd Konstytucyjny (US) zawiesił w środę przepis o obowiązku kwarantanny przy wjeździe na Słowację dla wszystkich osób, które nie są zaszczepione przeciwko COVID-19. Do czasu oficjalnej publikacji tej decyzji nadal wiążące są obowiązujące od 9 lipca przepisy o kwarantannie.
Decyzja Sądu Konstytucyjnego ma zostać opublikowana w ciągu najbliższych dni. Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami wszystkie osoby przyjeżdżające na Słowację muszą wypełnić elektroniczny formularz wjazdu, a osoby niezaszczepione, z pewnymi wyjątkami, mają obowiązek spędzić co najmniej pięć dni w kwarantannie."
(15.07.2021 18:53:18)janmilko napisał(a): Przy wypełnianiu rejestracji na stronie słowackiej jest pytanie o numer identyfikacyjny (Identification number) proszę mnie oświecić co jest odpowiednikiem w Polsce i drugie pytanie wypełniony dokument obowiązuje także przy powrocie czy jest potrzeba nowej rejestracji - drukowania potwierdzenia.

PESEL - w ID nie Słowackim (trzeba przejść do drugiego "kółeczka")
przyjdzie SMS a ja też wydrukowałem to co przyszło na maila
Przy czym ten numer nie widnieje na potwierdzeniu. Ja też wpisałem PESEL choć miałem wątpliwości - od Słowaków chcą ichniejszy PESEL to może od cudzoziemców po prostu numer dokumentu podróży?
Kalotina - Gradina sprawdzany certyfikat covidowy.
Dużo stałeś na Kalotina, czy przy wyjeździe też są korki?

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Przy wyjeździe raczej luz. My staliśmy 1h bo serbski granicznik uczył się chyba obsługi skanera plus musiał załatwiać ważne sprawy przez telefon.