Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzyt do BG - info covidove
Dzisiaj wróciłem z SB, droga przez Serbie. Przejście Kalotina BG/SRB , piatek godz. 18.00 ok. 1h czasu stania , Roszke SRB/HU przed północą ok. 2 czasu stania. Utrudnienia to remont autostrady na wysokosci Starej Zagory i zwiazany z tym objazd. Remont wiaduktu na północnej obwodnicy Sofii, Dragoman budowa nowej drogi od granicy do Sofii, most na M0 w Budpeszcie robilem noca, wiec bylo pusto, za Budapesztem odbiłem ma Komarno, zero pograniczkow i zero policji na nowym moście Komarno, po drodze w strone Trnavy minalem 2 polskie samochody.
------------------------------------------------------
BG: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025 ... cdn.
A my jedziemy na "przypał", ja i 14 letni syn bez testów, tylko mąż zaszczepiony Mamy zamiar kierować się na przejście w Ruse. Jak do tej pory w Zwardoniu i Sahy bez jakiejkolwiek kontroli.
Mamy nadzieję że się uda a jeśli nie, to zrobimy testy w Bułgarii
90% szans, że wogole nie będzie sprawdzani covidowo
BG: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025 ... cdn.
Informacyjnie w sprawie testów na covid Rumunii czas oczekiwania dłuższy niż w Polsce. W 2 przychodniach kazano nam czekać ok. 8 godzin. Dopoiero w trzeciej normalny czas (ok. 45 minut), ale tak jak pisałem na granicy w Durankulak, pseudo lekarce pokazałem okładki "paszportów covidowych" mojego i żony powiedziałem, że to nasze a raport x badania syna dałem jej do ręki. Nie sprawdzała dat, ani nie porównywała z dowodem osobistym, uśmiechnęła się, podziękowała i tyle, cała kontrola lekarska, przez którą odesłali nas z przejścia w NegroVoda.
Ahtopol, Kalotina, Vatin, Timisoara 980 km czas 13 godzin, w tym ok. 2,5 h postoje. Roboty jw. potwierdzam
Kalotina ok. 15h w sumie 50 min.(30 korek przy wahadle, 20 granicę)
Vatin 15 min.
W Serbii na A1 bez korków, po zjeździe z autostrady koło Smederevo drogi lokalne słabe, potem przed rumuńską granicą się poprawiają[emoji16]
Pozdrawiam z Timisoary [emoji3][Obrazek: 24b5d9655d2bc66f4da0888c550db094.jpg]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Na ,przypale" bez testów dotarliśmy do Bułgarii.
Na granicy w Ruse, babka wzieła dowody osobiste, zawołała do kolegi że polonia a on machnął ręką żeby jechać.
Niestety ta nasza podróż jest na prawdziwym przypale od Deva mamy problemy z samochodem.
Teraz jesteśmy w Warnie i poszukujemy mechanika lub kogoś kto jest w stanie pomóc.
Docelowo jedziemy do Nessebaru i Słonecznego Brzegu.
Później opiszę co nas spotkało z samochodem...
W SB masz kupe mechaników. Jadąc od Warny przy głównej ulicy są przynajmniej 3 zakłady mech. Korzystałem i było OK.
Czyli przy drodze Warna-Burgas?
Korzystałeś z usług wszystkich 3 mechaników?

My do tej pory na kilkanaście pobytów w Bułgarii tylko raz korzystaliśmy z mechanika i to do wymiany żarówki.
Tym razem dwie awarie na trasie do Bułgarii. Sad

Najpierw po zatankowaniu w Deva samochód stracił moc i wyskoczył błąd układu wtryskowego po jakimś czasie dołączył błąd układu wydechowego.
Po drodze do Warny na stacji benzynowej zauważyliśmy że mamy wyciek ropy z pod samochodu. Pod samochodem wisiał taki ''zaczep" plastikowy i wężyk z którego ciekło paliwo. W Rumuni przed Ruse trafiliśmy na przebudowę drogi i tam na jakiejś dziurze musiało się to stać...
Mam nadzieję że to złe dobrego początki...
Ktoś, chyba w ubiegłym roku, polecał mechanika w Białej.
Dzisiaj Timisoara, Nadlac I(stare przejście) Šahy, Żylina, Dom 780 km czas przejazdu 12,5 h w tym ok. 1.5 h postoje
Stare przejście poza autostradą Nadlac I, między Rom/HU 15 min. Teoretycznie też poza ich korytarzem, nikt nic nie powiedział, skanowanie dokumentów i jazda. Korzystałem też z MOLa z tabliczką No For Transit, nikt nie zwrócił mi uwagi, zostałem potraktowany jak normalny klient[emoji1]
Koło Żyliny korek na 30 min.
Na granicy HU/SK żołnierz tylko spytał czy jadę do domu i jazda [emoji16]
Od Słowacji burze

Wysłane przy użyciu Tapatalka