Liczba postów: 68
Liczba wątków: 0
Reputacja:
29
... i to działa już teraz mimo sprzeciwu restauratorów - właśnie czytałem na BG portalach newsowych, że pobieranych jest 1000 certyfikatów na minutę, pobrano juz 1 mln. certyfikatów i właśnie padły serwery BG Kasy Chorych. Bułgarzy kochają knajpy, a za łamanie rozporządzenia mają grozić wysokie kary - do 5 lat więzienia lub grzywna 50 tys. BGN (dotyczy oczywiście właścicieli obiektów).
Skutek "uboczny" rozporządzenia - kolejki do punktów szczepień m.in. w Sofii i Warnie [emoji3]. Może tak trzeba było wcześniej, bo BG to najmniej wyszczepiony kraj UE, a losowanie smartwatchy dla "zaszczepieńców" to słaba zachęta.
Wysłane z mojego RMX2111 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 3,831
Liczba wątków: 1
Reputacja:
154
Nas to też czeka
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 3,447
Reputacja:
216
A ja szybko zrobilem ewakuacja do Polski. Od dzisiaj to wspieram polskich knajp
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 3,447
Reputacja:
216
21.10.2021 21:06:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2021 21:07:35 przez bateniki.)
W Skopije co na nektórich knajp byl taki napis że tylko klienci z paszportamy, ale jak weszlisme to popitali:
chlopaki macie?
mamy
W Bułgarii pewne będzie tak samo
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 464
Liczba wątków: 2
Reputacja:
31
22.10.2021 10:34:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.10.2021 10:48:35 przez primma.)
Bylam w Grecji i Fracje ostatnio i tam zczytuja elektronicznie zaswiadczenia o szczepinieniu, przy wejsci w drzwiach. I sprawdzaja z legitymacja. Ale jesli sie siedzi na zewnatrz to nie potrzeba.
Ale ciezko mi uwierzyc ze w Primorsko ktos cos by prawdzal
Liczba postów: 996
Liczba wątków: 2
Reputacja:
54
W Rumunii od jutra to samo
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 5
Reputacja:
39
... Szwajcaria, Litwa
tak mi się skojarzyło z klipem o "urawniłowce":
Liczba postów: 615
Reputacja:
40
Dla odmiany w Niemczech:
"Ograniczenia w związku z koronawirusem będą stopniowo znoszone
SPD, Zieloni i FDP chcą do 25 listopada stopniowo znieść podstawy prawne dla drastycznych restrykcji w związku z koronawirusem, takich jak godziny policyjne. Zgodnie z wolą ewentualnych koalicjantów przyszłego rządu federalnego, "sytuacja epidemiczna o zasięgu ogólnokrajowym" powinna zakończyć się po około 20 miesiącach. Jednak do wiosny kraje związkowe mają mieć prawo do ustalania mniej obszernych wymogów. Najpóźniej do 20 marca powinny zostać zniesione wszelkie ograniczenia związane z pandemią koronawirusa."
źródło: deutschland.de/pl
I teraz pytanie (jak mniemam retoryczne): za kim podąży Unia, za BG, Rumunią i resztą czy za DE?