Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2022]
To dobra wiadomość dla tych co będą jechali już po remoncie Smile
A tak na poważnie jeżeli wybieramy drogi niższej kategorii niż autostradą to musimy liczyć się z pewnymi utrudnieniami, do takich należą lokalne remonty, co nie znaczy że tamtędy nie da się jechać, bo wtedy droga byłaby zamknięta. Na pocieszenie dodam że od sobotniego popołudnia do poniedziałkowego poranka jest mało prawdopodobne prowadzenie budowy, ale wahadła jak najbardziej mogą zostać Smile
@grzesio73, to co pisze Saszka, sprawdzałem tę trasę już 6 razy. Polecam. Choć ostatnie trzy lata nie jeździłem, to jest dość szybka i urokliwa. Kilka razy przecinają ją góry, są serpentyny, ale z tego co widzę, coraz dłuższe autostrady w RO. Kilka razy jechaliśmy alternatywnymi drogami do autostrad w Słowacji i Wegrzech i wydaje mi się, że jest na nich mniejszy ruch niż na autostradach Smile.
Polecam tę trasę z uwagi na przepiękne widoki, szczególnie od Sibiu do Ronicu Valcea. Drpga wiedzie doliną Aluty i po prawej masz najwyśze pasmo górskie Fogareszy. 
Drogę tę polecam nie spieszącym się. 
W tym roku od Oradea kierujemy się na Targu Mures z uwagi na to, że jedziemy większą grupą, które nie widziała RO. Planujemy postój w okolicach Braszowa. Jeden wieczór i dzień cały chcę im pokazać Braszów, Bran, Rasnov oraz to co tam jest najpiękniesze, pałac Peles  w Sinaia. 
Dopiero z Sinaia lecimy na Ploesti, Bukareszt, most Giorgiu-Ruse, później Varna i w kierunku Sveti Vlas. 
Pozdrawiam
No i moim zdaniem nie należy zapominać o Sighisoara, tam gdzie urodził się Vlad☺️
Tongue 
Sigi też w planie, jeśli o jakiejś przyzwoitej godzinie będziemy Smile
Trasa z Sybin na Rimnicu Vilcea - po nocach jest remont i wahadła - info z pierwszej ręki od kolegi - stracił ponad 2h
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Ale to znaczy że remontują nocami i na dzień zostają wahadła?
To znaczy ze czlowiek planowal jazdę w nocy by nadgonić a plan wziął w łeb. Pracują w nocy zapewne też i w dzień
Pozdrawiam,
Zagorkaman
A ok, to mi trochę rozjaśniłeś ewentualny powrót
(06.07.2022 14:43:56)BGFun napisał(a): @grzesio73, to co pisze Saszka, sprawdzałem tę trasę już 6 razy. Polecam. Choć ostatnie trzy lata nie jeździłem, to jest dość szybka i urokliwa. Kilka razy przecinają ją góry, są serpentyny, ale z tego co widzę, coraz dłuższe autostrady w RO. Kilka razy jechaliśmy alternatywnymi drogami do autostrad w Słowacji i Wegrzech i wydaje mi się, że jest na nich mniejszy ruch niż na autostradach Smile.
Polecam tę trasę z uwagi na przepiękne widoki, szczególnie od Sibiu do Ronicu Valcea. Drpga wiedzie doliną Aluty i po prawej masz najwyśze pasmo górskie Fogareszy. 
Drogę tę polecam nie spieszącym się. 
W tym roku od Oradea kierujemy się na Targu Mures z uwagi na to, że jedziemy większą grupą, które nie widziała RO. Planujemy postój w okolicach Braszowa. Jeden wieczór i dzień cały chcę im pokazać Braszów, Bran, Rasnov oraz to co tam jest najpiękniesze, pałac Peles  w Sinaia. 
Dopiero z Sinaia lecimy na Ploesti, Bukareszt, most Giorgiu-Ruse, później Varna i w kierunku Sveti Vlas. 
Pozdrawiam

Witam

Zamek w Rasnov jest zamknięty z powodu remontu przez dwa lata 2021 i 2022r. Google twierdzi, że w chwili obecnej Tymczasowo zamknięte.
W 2021 można było podejść lub podjechać miejscowym transportem tylko mury.

Jeżeli chodzi o Braszow polecam darmowy parking obok białej wieży https://www.google.pl/maps/place/Parking...25.5863078
@Mariusz Dzięki za info. Szybka zmiana planów. Rasnov odpada, więc być może w jego miejsce pierwszy Malbork (Marienburg) w Feldioarze. Też bardzo ciekawe miejsce. To tam Krzyżacy postawili swoją pierwszą twierdze, zanim Konrad Mazowiecki sprowadził ich do Polski. Wink
Coś ciekawego wymyślę w zamian za Rasnov. 
Pozdrawiam Forumowiczów