Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
do Bułgarii przez Serbię czy Rumunię
@TommiKrk, to nie jest tak, że większość jedzie przez Serbię, tego nie można określić. Jak byś się dokładnie wczytał w wątek to byś zrozumiał. Tak w skrócie, jeśli jedziesz w sobotę czy niedzielę, jest duże prawdopodobieństwo, że utkniesz na granicy węgiersko - serskiej czy serbsko- bułgarskiej na kilka godzin. Były ekstremalne przypadki 5 godzin (a nawet 8 godzin) oczekiwania.
Poczytaj sobie post 33 kol bartus40 z wątku "Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2022]" jechał niedawno przez Serbię i to z dwoma noclegami.
Odpowiedz
TommiKrk  z Krakowa możesz rozważyć jazdę A4 do Rzeszowa potem na S19 --> DK do Barwinka --> Słowacja+Węgry bez dróg z opłatami --> kierunek Nădășelu w Rumunii w której okolicy wbijasz na autostradę którą jedziesz ponad 200 km, potem najtrudniejszy na tej trasie odcinek Sybin-Pitesti a jak już zjedziesz na autostradę prowadzącą w kierunku Budapesztu to już masz z górki. Nie wiem gdzie docelowo jedziesz? Jeśli okolice Złotych Piasków to może warto prosto jak strzała do Konstacu i w dół wybrzeżem a jak okolice Słonecznego Brzegu to na Ruse.

Całość z Krakowa jeżeli jedziesz bez noclegu zrobisz realnie w 20-24 h (liczę już zmianę czasu) w zależności czy jedziesz z dziećmi, w jakim wieku i ile postojów planujesz oraz jak długich po drodzę. Oczywiście jest w tym równaniu wiele niewiadomych takich jak potencjalne zatory po drodze, remonty, wypadki, kolejki na mości czy na granicy dlatego te 4h różnicy około wg. mnie.
Odpowiedz
(28.07.2022 12:27:07)KAJ napisał(a): TommiKrk  z Krakowa możesz rozważyć jazdę A4 do Rzeszowa potem na S19 --> DK do Barwinka --> Słowacja+Węgry bez dróg z opłatami --> kierunek Nădășelu w Rumunii w której okolicy wbijasz na autostradę którą jedziesz ponad 200 km, potem najtrudniejszy na tej trasie odcinek Sybin-Pitesti a jak już zjedziesz na autostradę prowadzącą w kierunku Budapesztu to już masz z górki. Nie wiem gdzie docelowo jedziesz? Jeśli okolice Złotych Piasków to może warto prosto jak strzała do Konstacu i w dół wybrzeżem a jak okolice Słonecznego Brzegu to na Ruse.

Całość z Krakowa jeżeli jedziesz bez noclegu zrobisz realnie w 20-24 h (liczę już zmianę czasu) w zależności czy jedziesz z dziećmi, w jakim wieku i ile postojów planujesz oraz jak długich po drodzę. Oczywiście jest w tym równaniu wiele niewiadomych takich jak potencjalne zatory po drodze, remonty, wypadki, kolejki na mości czy na granicy dlatego te 4h różnicy około wg. mnie.

Z Krakowa do S19 (której w kierunku południowym jest raptem kilka km) jest 180km Smile . Z Krakowa co najwyżej można rozważyć Sądeczankę (Brzesko -> DK75) i przejazd przez Leluchów/lub Muszynkę.
Generalnie zasada wyboru trasy jest mniej więcej taka: jeśli jedziesz w okolice Burgas i w środku tygodnia to Serbia (ew. noc z niedzieli na poniedziałek); w przeciwnym razie Rumunia.
Oczywiście są wyjątki dla osób, które np. nie znoszą zakrętów i boją się rumuńskich kierowców; albo wręcz przeciwnie - uwielbiają zakręty i szarpanie przez 500km.

Start z Krakowa jest o tyle dobry, że właściwie drogę na wybrzeże przy "dobrych wiatrach" można zrobić na strzał przez Serbię (podobnie jak dawniej drogę nad Bałtyk).
Odpowiedz
TommiKrk - wiem że jedziesz z Krakowa, cel nie podałeś , ale jak na weekend - to wybrałbym Rumunię- w tym roku - jest sporo prac drogowych , które opóźniają przejazd, wspomniane w poprzednich postach Sybin-Ramnicu Valcea (Boita) czy też Lugoj-Caransebes / dla jadących południowym rumuńskim szlakiem/ zabiora z godzinkę w korkach - ale to nic przed staniem na granicy Serbii.
*raczej nie kieruj się na Nadlac autostradowe - bo tez ostatnimi czasy się stoi -1-2godz. na wjazd do Rumunii
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
(28.07.2022 11:12:57)TommiKrk napisał(a): Dzień dobry wszystkim.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Tak jakoś wyszło że pierwszy raz mam zamiar odwiedzić BG. Wcześniej wybierałem raczej Adriatyk. Czytam ten wątek i widzę że większość osób wybiera trasę poprzez Serbię. Chciałem zapytać dlaczego?. Wujek Google w tym momencie pokazuje 18,33 h poprzez Serbię z Krakowa. Trasa przez Rumunię a konkretnie: Kraków >>> Koszyce >>> Ordea >>> Ramnicu >>> Ruse to 18,14h zatem prawie to samo.
Gdzie jest haczyk? Dlaczego nie ta trasa. Wyruszam w sobotę tak aby być w niedziele po południu.

Pozdrawiam
Tomasz.

Ja zazwyczaj obieram "szlak jugosławiański" Wink Znaczy się przez Serbię lub Chorwację i Serbię. I sobie chwalę. Ale ja jeżdżę w tygodniu.
Jak Ty chcesz jechać w weekend, to jedź przez RO - czas przejazdu bardziej przewidywalny.

Pozdrawiam,
Maciej.
Odpowiedz
Wow Panowie... nie spodziewałem się aż takiego odzewu. Bardzo mi miło i dziękuje za wskazówki. Często korzystam z różnych forów jadąc na południe ale zazwyczaj jest jedna, dwie odpowiedzi z czego jedna brzmi tak "użyj google maps, było napisane, czytaj itp" a druga "lepsze są mapy papierowe, lepiej weź samolot, czemu jedziesz w lipcu lepiej we wrześniu"... Czyli odpowiedzi bez odpowiedzi na moje pytanie. No a tu taka niespodzianka.
Naszym celem jest słoneczny brzeg. Chwile mi zajęło abym zrozumiał gdzie jaka jest miejscowość ale już zrozumiałem. Droga bez winietek na Słowacji i Węgrach to godzina dłużej (według mapsa) - Może to dobra propozycja. Nie mam zamiaru się śpieszyć i raczej w tę stronę (do BG) zatrzymamy się gdzieś na nocleg - gdzie jeszcze nie wiem (taki spontan). Daliście mi jednak trochę do myślenia bo powrót będzie w tygodniu...

aha nie omieszkam napisać jak droga po dojeździe na miejsce.
Odpowiedz
Zerknij do mojego wątku, może coś Ci się przyda:

https://bulgaricus.pl/forum/showthread.p...#pid90209
Odpowiedz
TommiKrk
To jeszcze ja się wtrącę, na Twoim miejscu w weekend jechałbym przez Rumunię, nie sugeruj się aż tak bardzo czasem przejazdu na GM, Kraków - Burgas to około 24 godziny (lub trochę więcej) jazdy, osobiście zawsze biorę nocleg po drodze.
Z Krakowa przez Serbię do Burgas to 90% autostrady/dwupasmówki, ale w wakacyjny weekend to jest też główny szlak turystyczny z zach. Europy do Grecji i zwłaszcza Turcji, nie masz pojęcia ile można spotkać rodowitych turystów z rejestracjami na I, D, CH, A, B, F wracających do swoich tureckich rodzin na wakacje. Dlatego na głównych przejściach granicznych tworzą się mega korki i zaoszczędzony czas jazdy po fajnych drogach tracisz przez stanie w tłumie samochodów
Odpowiedz
No i wspomniałbym o tragicznej kulturze jazdy Turków. Poza tym na granicy też potrafią człowieka zdenerwować.
Odpowiedz
TommiKrk, jeszcze jest jeden punkt widzenia - zazwyczaj wielbiciele Serbii traktują dojazd jako "zło konieczne" - więc wg schematu "jak najszybciej" wybierają jak najwięcej autrostrad/dwupasmówek, ale...
- rosyjska ruletka na granicach z Serbią (obu) - tu ludzie piszą, że było super krótko, bo godzinka i poszło - ja w życiu nie stałem dłużej niż 45 minut.
- mają "fantastyczne" krajobrazy typu "słoneczniki/kukurydza/słoneczniki - i dla odmiany kukurydza" - zaś Rumunia jest po prostu prześliczna, a do tego dochodzą dwie fantastyczne trasy, Transfogaraska i Transalpina

Ktoś tu napisał przed chwilą "nie demonizujmy drogi przez Rumunię" - ale tu nie ma co demonizować, ona jest zwyczajnie pod niemal każdym względem lepsza! Big Grin
Odpowiedz