Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2024]
No i zaczynamy. Smile
Właśnie sobie planuje trasę do Bułgarii i z tego co widzę, najprzyjemniejsza wydaje sie być trasa Polska-Słowacja-Węgry-Serbia-Bułgaria. Jedynie w Polsce pewien odcinek drogi to powolne wleczenie sie drogami podrzędnymi, natomiast od słowacji cały czas poruszamy sie autostradą aż do samego celu prawie. Policzyłem sobie wszystkie opłaty drogowe i wyszło mi ok 450-500zł plus paliwo w dwie strony tj. 2 tys zł. No nie jest tanio ale przynajmniej sie jedzie bez problemów. Dlaczego tu niektórzy pisali, że trzeba swoje odczekać na granicy węgiersko-serbskiej? Moja trasa będzie liczyć ok. 1920km ale większość jej będę podrózować autostradami więc myślę, że będzie miło i bezpiecznie.
Serbia nie jest w Unii Europejskiej. Latem przejścia korkują się ze względu na wzmożony ruch niemieckich Turków. Trzeba liczyć się ze staniem i czekaniem na zewnętrznych granicach Serbii.
(10.02.2024 21:09:30)dżek napisał(a): Serbia nie jest w Unii Europejskiej
... a tym bardziej w Schengen.
A to ciekawe, myślałem ,że Serbia jest w Schengen. Ale chyba i tak lepiej jechać przez Serbię bo chyba w Rumuni nie ma zbyt dobrych dróg.
Proponuję zapoznać się z relacjami podróży przez Serbię z zeszłego roku, oczywiście że jest zdecydowanie najwięcej autostrad i wygodnie się jedzie. Ale uprzedzam, że jeżeli planujesz przez Serbię jechać w wakacyjny weekend to na przejściach autostradowych Srb/Hu i Srb/BG są korki. W zeszłym roku w połowie lipca znajomi przekraczali granicę w Roszke nocą stali 4 godziny, a w Kalotina już w dzień i w upale 3 godziny. Nie chcę straszyć po prostu przez Serbię w wakacyjny weekend jest duży ruch, zwłaszcza Turków z rejestracjami z całej zachodniej Europy
Szanowni, wybaczcie leniwemu.
Od czasu do czasu jadąc do Bułgarii wybieram drogę przez Serbię.
Zawsze się w......ę w korki na granicach HU/SB i SB/BG.
Czy jest jakiś patent aby to ominąć a jednocześnie skorzystać z autostrad w Serbii ?
Wiem, że najlepiej jechać w środku tygodnia albo poza sezonem Smile
Może macie jakieś inne rozwiązania ?
(23.02.2024 21:30:16)bartus40 napisał(a): Szanowni, wybaczcie leniwemu.
Od czasu do czasu jadąc do Bułgarii wybieram drogę przez Serbię.
Zawsze się w......ę w korki na granicach HU/SB i SB/BG.
Czy jest jakiś patent aby to ominąć a jednocześnie skorzystać z autostrad w Serbii ?
Wiem, że najlepiej jechać w środku tygodnia albo poza sezonem Smile
Może macie jakieś inne rozwiązania ?

1. aplikacja BorderWatcher + kamery na przejściach. 
2. w głowie plan B w razie pkt 1.: inne przejście (niekoniecznie Tompa, bo jak w Roszke jest 5h, to na Tompie nie spodziewajmy się 30min), nocleg, odpoczynek i przeczekanie kolejki (dobrze jest poobserwować przejście na kilkanaście dni wcześniej o różnych godzinach). Czasem wystarczy zmienić godzinę wyjazdu (2 lata temu przekroczenie granicy SRB-HU o godzinie 17 trwało 4h, natomiast o 1 w nocy 2 minuty). 
3. Tak czy inaczej - warto jechać w środku tygodnia (lub chociażby z niedzieli na poniedziałek), bo o ile można dosyć łatwo poradzić sobie z granicą węgierską, to wciąż zostaje Kalotina, której nie da się objechać.  (chyba, że dobry 4x4 i zielona granica przez górę Ruy Wink )

A tak w ogóle, dlaczego wszyscy chcą jechać w weekend? Pracowałem w różnych fimach i nigdzie nie było problemu z rozpoczęciem urlopu np. w środę i powrót też w środę.
@ bart11: odpowiedź na twoje ostatnie pytanie jest prosta - jak zaczynasz urlop w piątek (de facto od soboty) to masz dwa wolne dni więcej, czyli jeden weekend więcej niż te same dwa tygodnie zaczynając np. od środy i kończąc we wtorek po 10 dniach roboczych (dwa weekendy).

Do twojej bardzo przydatnej informacji dodałbym jeszcze oprócz Tompy do pkt. 2 nazwy pozostałych przejść do obserwacji, alternatywnych dla autostradowego Roszke - Horgosh, tzn. Backi-Vonogradi, Horgosh 2 i chyba Dala (nigdy tam nie przejeżdżałem)
Dziekuję za odpwiedź

do śledzenia czasu na granicach HU > SB  używam też 

https://www.police.hu/hu/hirek-es-inform...A1rszakasz

Pozostaje Kalotina - czy ten border watcher się sprawdza ?

Czytałem, że głównie na terenie UE.

Dzień wyjazdu - wynajmujący noclegi niechętnie widzą rozpoczynanie i zaczynanie w środuku tygodnia

No i właśnie ten dłuższy czas urlopu gdy zaczynasz od poniedziałku z wyjazdem w sobotę