Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biała / Бяла
A tam w Byałej latali jak opętani, nawet jak wszedłeś 200 m od plaży, to i tak ktoś przyszedł i cię wygonił. Nigdy tak nie było. Może coś tam się zdążyło. Zastanawiam się na ile takie fale są niebezpieczne, przecież one spychają tak czy tak w kierunku brzegu.
Odpowiedz
Wspomnienia
[Obrazek: 20220905-162531.jpg]

[Obrazek: 20220905-162641.jpg]

[Obrazek: 20220905-163359.jpg]

[Obrazek: 20220905-163407.jpg]

[Obrazek: 20220905-165236.jpg]
Odpowiedz
(22.02.2023 23:43:56)mahony napisał(a): A tam w Byałej latali jak opętani, nawet jak wszedłeś 200 m od plaży, to i tak ktoś przyszedł i cię wygonił. Nigdy tak nie było. Może coś tam się zdążyło. Zastanawiam się na ile takie fale są niebezpieczne, przecież one spychają tak czy tak w kierunku brzegu.
Niekoniecznie... od góry mogą przewracać w kierunku brzegu, a od dołu mogą zaciągać do morza.
Odpowiedz
Ceny leżaków w 2023 roku.

[Obrazek: 6720cba8fe4851bfmed.jpg]

W tym roku pierwszy raz miałam "przyjemność" doświadczyć tych morskich szczypawek.

[Obrazek: f3edf2dd1fa2b8d2med.jpg]

W Obzorze ich nie widziałam w morzu.
Nie zostawiają śladów na skórze, ale lubią się przyczepić do nogi i ugryźć lekko.
Od miejskiej plaży do Bizantyńskiej osady ( muzeum ze starymi dzbanami po winach) można przejść skrótem polną droga, wzdłuż klifów. 

[Obrazek: 0b70d089a58a85a8med.jpg]

Bardzo ładne widoki.

[Obrazek: 76932ee8ce564db6med.jpg]

Biegnie tam trasa rowerowo/ trekingowa.

[Obrazek: c49f2b9fa20b8795med.jpg]

Teraz rozumiem, dlaczego na forum plaże w Białej są tak tam chwalone. Super się pływa tam z maską.

[Obrazek: 7827b02efa64e545med.jpg]

O ile dobrze pamiętam, Mysza w trasie pokazała na zdjęciach, jak robili sobie okłady ze skały, gliny przy klifach. Robiłam to samo i polecam dla cery Smile
Odpowiedz
Te żyjątka występują często, najbardziej rozbójnicze są na spokojnych wodach, a w Obzor często jest duża fala, to ich nie ma dużo. Może się toto niedawno wylęgło, dlatego mogło być ich trochę, w jednym miejscu. Ja pamiętam je z Carewa/Nestinarka i Łozenec.
Odpowiedz
To prawda, tam jest dużo spokojniejsza plaża niż w Obzorze i lepiej mi się tam snurkowało.  
Ale za parę dni woda już była bardzo mleczna i nie na darmo miasto ma nazwę Biała Smile
W Byala podoba mi się też infrastruktura na plaży. Przy wejściu nr 5 (East, foto) jest nowoczesna zamykana drewniana przebieralnia z krzesełkami w środku i obok darmowe duże WC. 

[Obrazek: 06808c872b599260med.jpg]

W Obzor na plażach miejskich, nie hotelowych występują głownie automaty na pieniądze. 

Raz szliśmy na piechotę do portu. Ciężko, ale da się. Jest prawdopodobnie tegoroczna tabliczka z zakazem, bo fale w tym roku biją wysoko o klify. Jakby ktoś się wybierał, niech ma tego świadomość, bo dodatkowo przy porcie rozbudowują jakąś chyba promenadę. Jest zdjęcie całej inwestycji w porciku.
Fajnie, jakby ją przedłużyli do miasta Obzor. Bo drogą szybkiego ruchu jest ryzyko iść do Białej. Z drugiej strony plaża w jej kierunku straciła by swoją dzikość. Spotkałam np. gniazdo ptaków brodzących, węża i ogromne muszle.
Mieliśmy szczęście, że wtedy była sobota i nie jeździł ciężki sprzęt, koło którego musieliśmy przejść po bruzdach, by dotrzeć na samym końcu trasy do portu. Nie znam bocznych wejść w górę klifów i potem czy się da dojść do mieściny przez pola.
Widok na ową budowę z restauracji Czajka kolo przystani (preferują gotówkę).

[Obrazek: 5f60d852c3522d82med.jpg]
Odpowiedz
W drodze do Warny
[Obrazek: 20241017-165946.jpg]

[Obrazek: 20241017-165953.jpg]

[Obrazek: 20241017-170001.jpg]
Odpowiedz
Czy jest ktoś aktualnie w Białej i mógłby poratować aktualnym menu z cenami z restauracji OKOTO?
Odpowiedz
https://www.okotobyala.com/
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
super dziękuję... nie wpadłem na to, że mogą mieć swoją stronę Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości