05.09.2023 11:32:00
Ale mi sie wgrales z tym tematem. W sobote lecimy do Sofii a potem w auto i do Borovca do tego hotelu a nastepnie, w niedziele lecimy na Musala
|
Bułgaria z moją "Połówką"-Sezon 2021
|
|
05.09.2023 11:32:00
Ale mi sie wgrales z tym tematem. W sobote lecimy do Sofii a potem w auto i do Borovca do tego hotelu a nastepnie, w niedziele lecimy na Musala
05.09.2023 11:37:17
(05.09.2023 11:32:00)primma napisał(a): Ale mi sie wgrales z tym tematem. W sobote lecimy do Sofii a potem w auto i do Borovca do tego hotelu a nastepnie, w niedziele lecimy na Musala To Tylko ja teraz mogę Tobie pozazdrościć tak troszeczku! Bardzo dobry kierunek! I ta wycieczka będzie na pewno prze prze prze zajjjjjjj.......sta! Piękne góry ah sam zobaczysz!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
05.09.2023 12:16:25
Na pierwszą wycieczkę aby poprawić humor żonie to zafundowałem nam wycieczkę tym "Express Sitniakovo" liftem! Byliśmy już pierwszy dzień i nie ma co lub nie było ,że siedzimy na 4-ech literach iżreć będziem frytki !Żona panicznie boi się wysokości to oczywiście pomysł nie mógł być inny i na pierwszy strzał na tych odkrytych krzesełku ajdeeee na vysotata
Czyli ku górze!!! Widać na fotce jak rączki mojej kochanej żony tak poręcz zamykającą mocno ściska,że aż miałem z tego powodu beke! Przynajmniej kiedy Ona jest w takiej sytuacji wraz ze mną to jest grzeczna aż nie do poznania! Dobrze mnie zna,że dla mnie rozhuśtać w mig takie krzesełko to żaden jest problem! Zresztą no trochu ryzyka nigdy dość )))))) ![]() W tej Sitniakovskiej Mehance niby Hiżie to zjemy to co w BG się jada i do tego piwo -w mym przypadku "Kamenica" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
05.09.2023 12:19:23
Oczywiście żonę uprzedzałem ,że jak tak mocno tę poręcz będzie ściskać to ją powygina!
Do potem! Za sega!
05.09.2023 22:08:37
Dobry Wieczór Bułgariansy! )))))
Jeśli ktoś by chciał dojść tylko do w/w Mehanki gdzie kuszę kuflem Kamenizy -chociaż owszem i tak też można ,że tylko idziemy tam na bronka i szluss ,ale ja bym zaproponował aby kopnąć się jeszcze dalej oznaczoną dróżką do miejsca gdzie są rozległe połoniny chociaż do miejsca gdzie jest drogowskaz na Musałę z dopiskiem" użas" czyli okropność. Podoba mi się tam ,że starych powalonych drzew się z lasu nie wyciąga! Leżą sobie ze stoickim spokojem i butwieją na uciechę wszelkich chrząszczy czy tam innych czerwików! Z górami jest tak jeśli chodzi o mnie,że idę zobaczyć co można jeszcze niby coś nowego oblukać tam za winklem ale właściwie jeśli by się człowiek nie zatrzymał by to jeszcze przez tę swoją wścipskość dolazł by do Grecji- Nie do Grecji jednak nie chcieliśmy Ja polazłem sobie sam a żona została sobie w tej Mehance Sitnyakovo-pewnie głodna była!? -Żarłok jeden! Widać na fotkach ,że latem w górach w BG i nie tylko ,no ogółem na Bałkanach często dochodzi do samozapłonów lasu albo to jest czyjeś nieprzemyślane działanie?! Gdziekolwiek jesteśmy w górach to zawsze jest cudownie! Tu przykład kolejny i idę czytać książkę "Bałkańskie Upiory" )))) Do potem! )))) ![]() ![]() ![]() ![]()
07.09.2023 13:00:58
Bry Dobry!
Ostatnia foteczka a jakże pokazuje szlak od strony "Sitnyakova"! Bo właściwie wiele dróg prowadzi na tę sławetną "Musałę ! I od razu nachodzi mi do głowy taka dygresyja! No "Musała" t.j. nazwa z tureckiego języka i znaczy "Góra Allaha" i dziwi mnie trochę i to bardzo ,że najwyższa góra w BG nazywa się po okupacyjnemu! Jeszcze nie tak dawno temu jak mi to opowiadał Drugar Bateniki to Góra Vihren też się nazywała po turecku ale ktoś mądry wreszcie to zmienił! Ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji,że samy wysoki "pik" w Polsce nazywał b się z niemieckiego -np " Valkiria lub Bismark" lub jakoś inaczej w dodatku po niemiecku albo rosyjsku! Dla mnie Vihren jest jedną z najładniejszych nazwy góry w BG! Myślę tak sobie,że w Bułgarii było tylu bohaterów narodowych ,że najwyższy szczyt powinien mieć miano jednego z Tych lub w ogóle nazwa powinna być bułgarska ...... Np "Sofii Marinova Vrah?! -Oczywiście sobie jaja robię! No może lubię Sofii bo zechciała ze mną zatańczyć w parze na jej koncercie! Taki byłem bezczelny ale już z zatańczyć Boni to zapomnnij! Ale ten taniec z Sofii nigdy nie zapomnę bo pamiętam jak mi "beżowi" zazdrościli . No dziwne to jest jak na mój polski łep! Chodzi mi o tą nazwę "musała" Ja jestem Polakiem no i wiadomo bardzo to bardzo lubię Bułgarię do tego stopnia,że chciał bym aby była nazwa lub Imię jakiegoś sławnego bułgarskiego poety może lub mój typ to był by -"Valja Bałkanska Vrah". Milena Aleksandrova,że sobie tak pozwolę ją tutaj znów przypomnieć ,że wyrzuca mi ostatnio ,że stałem się taki "Makedonski burszeto" i stara mi ciosać z tego powodu kołki na deklu! Wtedy to ja Jej przypominam o tej "Musale" ,że Niech Ona mi lepiej wytłumaczy jak to jest możliwe ,że taki szczyt ma taką-ffuuu.. nazwę i cisnę z Niej beke! Ale sama mi przyznała jako "radiovodeshta na kulturata ot Veselina Radio" ,że to sramota i wstyd ))))) Ja to paskudny jestem ! Ale ja gdy bym ja żył w BG to postarał się aby nazwa była tylko jedynie słuszna-Bułgarska! Wracając do tego co robiłem dalej w Borovcu z moją żoną Alioną to wiadomo,że w następnym lub jeszcze następnym dniu zaplanowaliśmy sobie wycieczkę na Musałę(tfuuu) . Ale w następnym dniu pogoda się rozdupczyła i zaczynało padać ,temperatura zaczęła szybko spadać z 27*C na 19*C na Musale było temperatura znacznie niższa i do tego deszcz! A ,że żona odpowiednich ciuchów nie wzięła! To oddałem jej swoje XXXL koszulki plus skarpty swe i pożyczyłem od szefa tego hotelu taki męski bordovy polar! Wążne aby tam w górze Perun "zdjęć nie robił!",a reszta to jakoś luzik. A ja znając swoją wytrzymałość to wiem,że wolę zmarznąć niż się przegrzać ! Jak bym zaczął objaśniać żonie ,że może być na szczycie zimno i deszcz to pewnie stanęła by okoniem,bo trzeba rzeczy brać itd ,itp i guzik z wycieczki po górach i z Burgasa bym Ją nawet pługiem nie wykarczował! Zawsze trzeba ją oszukiwać aby się zgadzała na moje wymysły)))) To parę fotek podrzucił bym aby coś i dla oczu było! Wiadomo przygotowania szły! Obecnie jak na mój osąd to aby zaliczyć "Musałę" to najlepiej i najprędzej zacząć przygodę na lifcie na Jastrabec a potem ze 4 godzinki i jesteśmy na szczycie! To opcja najłatwiejsza ale można wybrać drogi bardziej wymagające! ![]() ![]() ![]()
07.09.2023 13:28:52
...... Wszystko wedle mnie zostało zapięte na ostatni guzik! Żona zabezpieczona trochę moim kosztem ale to nic ja lubię chłód i te rześkie górskie powietrze! Żarcie-prowiant zapakowany i napoje-wiadomo,że ja to nieść będę ale ziher jest ziher!
Wyszliśmy w miarę rano aby wjechać Liftem na Jastrabec -czyli została wybrana opcja dla "lamusów" Zresztą chciałem aby żonka miała satysfakcję ,że wpakowała się na Vrah ten i aby została Jej w duszy satysfakcja ,że zdołała tam wejść no i ,że była na najwyższym punkcie półwyspu Bałkańskiego! Jakie to jednak szczęście było ,że kiedy wsiadaliśmy do lifta to deszcz przestał padać i zaczęło przecierać się przez chmury Słoneczko! W Bułgarii Perun jednak zawsze mi sprzyja! Samy liftem ku górze jedzie się tak może 20 lub 25 minut! Ale trzeba zalukać na stronie tej linowej kolejki ,że lift nie w każdy dzień już śmiga! No chyba,że coś się zmieniło! No lepiej upewnić się! Według mojej oceny to jazda liftem jest w pytę i bardzo warto się nim przejechać lub polecieć! Żona znowu jazdę miała bo strach przed otwartymi przestrzeniami ją przeraża ale jak to dobrze,że umiem Ją do takich rzeczy namówić ! Nie żałowała!!! Wrzucę parę foteczek i pójdę coś wtranżolić bo żołądek mi się do przełyku dobija! Muszę sobie robić żarcie bo żona wyjechała na chatę ale niebawem wraca Ostatnia focia w tym poście pokazuje gdzie Musała się musoli))) Kto był to wie!![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
07.09.2023 13:50:48
A co pieprzyć po próżnicy "skazki" To tak się zaczęło od Jastrabca! Słowa są nawet zbędne! Życzę każdemu aby taką pogodę miał! Ale to trzeba dobrze się umieć dogadywać z Perunem! Szlak na Musałę jest czerwony! Droga jak po stole! Nie ma ,że się przemachnie! No chyba ,że mgła będzie to wtedy to p..... ..... J
07.09.2023 13:57:54
Ja sam byłem z powodu pobłądzenia dróg w czasie mgły na Botevie dwa razy i nie czułem w ogóle,że znowu włążę pod górę! Dziwna sytuacja jak może mózg nie kumać sytuacji! Szkoda,że edycji postów niet ,no trudno to pokażę początek wycieczki! Widoki są mega! A te Swastyki na kamieniu to pewnie zostawili jacyś słowiańscy Poganie aby Im Perun też sprzyjał ! Ale jeśli zostawili takie dwie Swastyki lub Swargi to może dla Peruna i Jego żony Perperuny!!!???? Kto wie?!
Taka sytuacja po wygramoleniu się z Lifta! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
08.09.2023 10:30:21
Dzień Dobarek!
Jak pokazałem w ostatnim wejściu i wyjściu z liftovete to pogoda była do pozazdroszczenia a wywała się już dzień wcześniej,że po suszy nie przyjdzie nam iść ! A tutaj niebo jak kryształek,że nawet niestrudzona Gwiazdeczka nasza dokopsała na nieprzerwanie żaru ,że stał się nawet robić mały upałek ale z rześkim powietrzem ! Zona mogła zrzucić warstwę odzieży przez co mi się plecak sał bardziej napakowany Sama droga od Jastrabca do samego właściwego podejścia pod Musałę jest bardzo łatwa bo idziemy wciąż po płaskim! Potem tylko pod samą górą czeka nas zygzakowate podejście na sam szczyt i luz! Te ostatnie podejście to mi kojarzy się z wejściem czerwonym szlakiem z Sulistrowiczek na samą Ślężę! Z dziećmi iść można! Mój bąbel kiedy miał lat 9 to na niego lub wlazł-Musałę oczywiście! Kto jeszcze tam nie był to niech stroi plany na taką wycieczkę bo warto! Na foteczkach widać ,że wszystko było jak w bajce i humory nam też dopisywały! Na pierwszej foci to Jastrabec pozostał hennn daloko za nami . Ja sobie pozuję na tle góry "Ireczek" i jeziorka. Ireczek to był Czeski jakiś podróżnik który opisywał piękno bułgarskiej ziemi i Bułgaria Go uhonorowała należycie! Coś zauważyłem ,że na szpili przy skale "Indianiec" to coś się sypło! -Wszystko Panie(nowie) niestety eroduje! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
Bułgaria po raz ... n-ty | wojak999 | 128 | 16,667 |
28.06.2026 08:08:21 Ostatni post: wojak999 |
|
|
2021 Góry Riła i Piryn a Chalkidiki na dokładkę | Nova | 28 | 3,538 |
19.07.2023 21:49:58 Ostatni post: Raphael |
| Sławomira pożegnanie z Bułgarią ? | lisek | 198 | 24,522 |
01.07.2023 21:52:55 Ostatni post: dżek |
|
| Podróż w nieznane 2021 | dżek | 299 | 21,141 |
24.10.2021 13:02:50 Ostatni post: dżek |
|
| Do Primorska przez Chorwację [2021] | gawronik | 5 | 629 |
16.09.2021 17:34:13 Ostatni post: ventosa |
|
| Bułgarskie wakacje 2021 by Bulgarius w covidowym czasie | Bulgarius | 30 | 2,247 |
15.08.2021 16:36:12 Ostatni post: dżek |
|
| Bułgaria 2019 - tym razem Primorsko | makej | 97 | 8,289 |
18.08.2019 15:24:40 Ostatni post: aekzal |
|
|
|
Bułgaria po raz 8. | wojak999 | 60 | 5,645 |
31.07.2019 10:03:32 Ostatni post: wojak999 |
| Bułgaria po raz.... | artemi | 6 | 475 |
03.07.2019 19:31:56 Ostatni post: artemi |
|