Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgaria z moją "Połówką"-Sezon 2021
Samo wejście na szczyt to jest już prozaicznym dokonaniem własnej i nieprzymuszonej woli człowieka któremu chyba wciąż jest mało doznań i podniet !

Musała została zdobyta przez żonę po raz pierwszy i cieszyła się z tego jak murzyn blaszką! A ja tam wszedłem po raz drugi i oczywiście nie żałuję! Nawet Milena Aleksandrova doceniła te moje małe dokonanie komentarzem na "pejsbuku"

- "Oi Mili Arka beeee ,pak si vav Balgarija i pak si pokorił Musała vrax")))))) Przez co moja żona się wściekła jak by Nią owładneło "Siedmiu pijanych ruskich bogatyrów"!

-Co to za baba???? I co to za jedna????? Czemu Ci komentuje????? Czemu wsadza pysk pomiędzy nas?????
-Nu Aliona co Ci znowu odbiło ,przecież to jest tylko komentik a nie zaproszenie do łóżka!
-Masz ją zablokować i to natychmiast !
-Nu Aliona ale co w tym komentarzu złego ???? Znajoma z pejsbuka Bułgarka tylko mi pogratulowała!
-Ja znam Te twoje znajome Tyyyyyy......./kłutnia z Jej strony była wjęzyku rosyjskim ale wiernie przetłumaczyłem/

Itd .itp i tak natatak ................... Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Tongue Tongue Smile Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Angry Angry Angry

Ok focie samego szczytu! Jeszcze raz apeluję do Bułgarów aby zmienili nazwę Big Grin Big Grin Big Grin -  VALIA BALKANSKA VRAX! Ale to brzmi!!!

[Obrazek: IMGP3086.jpg][Obrazek: IMGP3087.jpg][Obrazek: IMGP3089.jpg][Obrazek: IMGP3090.jpg][Obrazek: IMGP3098.jpg][Obrazek: IMGP3104.jpg][Obrazek: IMGP3107.jpg][Obrazek: IMGP3109.jpg][Obrazek: IMGP3112.jpg][Obrazek: IMGP3114.jpg]
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Co do  zejścia to już nikomu tłumaczyć nie trzeba chyba! Niektórzy mają łatwiej a może inni trudniej ?! Ja osobiście wolę podejście ze względu na swoją wtedy masę 112 kg plus jako wahnik wystający zanadto od ziemi to i też podeszwy butów nie mają tak dużo hamowanego i trzeba mi się czasem na wysilać mi abym utrzymał pod sobą dobrą przyczepność do podłoża! W tej sytuacji moja żona była jak by bardziej uprzywilejowana! Angry

Na foteczkach powrotnych pokażę takie schronisko z niebieskim dachem gdzie można walnąć bronka! Jest obok źródło z czystą wodą którą możemy pić bez filtra! Ale w tym przypadku jak kto woli! 
Na jednej fotce dziewczyna z maseczką na twarzy ! Big Grin Big Grin Big Grin Ale miałem z Niej bekę ! Ja to nawet w czasie kiedy las u nas zamykali i kazali łazić w maseczkach to wykazywałem się skrajnym obywatelskim nieposłuszeństwem ! ))))) Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Kiedy zejdziemy z samego szczytu to droga staje się płaska ,że idziemy niczym jak po ulicy Świdnickiej we Wrocku bez wysiłku! Ale przy Jastrabcu kiedy byliśmy u Lifta to patrząc się w kierunku gór to pogoda zaczęła się już knocić!

Ok lecą focie))))))))))) i pójdę coś zjeść no może za chlebem bym się wybrał na wiochę?! ))))

[Obrazek: IMGP3140.jpg][Obrazek: IMGP3142.jpg][Obrazek: IMGP3152.jpg][Obrazek: IMGP3158.jpg][Obrazek: IMGP3163.jpg][Obrazek: IMGP3167.jpg][Obrazek: IMGP3181.jpg][Obrazek: IMGP3187.jpg]
Odpowiedz
Na Jastrabcu pokręciliśmy się troszku jeszcze i polampiliśmy na widoczki wokół szczytu! Jak by nie było Jastrabec lub Jastrzębieć chyba ma około lub ponad 2500 metrów wysokości więc pejzaże będą z Niego też bajeczne! Że jeśli ktoś z chodzeniem ma problem to polecam samą wycieczkę nawet na Jastrabec na Lifcie! Jak sobie przypomnę jak bilety kiedyś były tanie jak barszcz to jeździłem ze swoim bąblem wtedy do zrzygu )))

Ostatnie samojebki. Wyjazd w dół i mina żony mnie uprasza abym nie huśtał gondolą i ,że będzie już grzeczna! Ona się boi ,że może dostać atak paniki! Ostatnio takie coś się jej przydażyło rok temu w górach w Makedonii w nad miejscowością Prilep,że musiałem ją złapać silnie aby nie zeskoczyła w dół jeszcze Sad . A po dotarciu na dół to swoim nowym zwyczajem poszliśmy na Kawarmę! Żona mogła by ją tam jeść i trzy razy dziennie! -Co za żarłok niezaspokojonym apetytem i taka szczupła wciąż grrrrr Big Grin Big Grin Angry Angry Smile Podczas kiedy czekaliśmy na wyżerkę ,żona próbowała konika oswoić! )))))

[Obrazek: IMGP3193.jpg][Obrazek: IMGP3198.jpg][Obrazek: IMGP3209.jpg][Obrazek: IMGP3207.jpg][Obrazek: IMGP3215.jpg][Obrazek: IMGP3220.jpg]
Odpowiedz
..... Plan minimum a nawet maksimum co do Borovca został osiągnięty! Gdy by człowiek miał z pół roku wakacji to bym ten Borovec lepiej z eksploreował! Tyle tam wokół fajnych góreczek jest i szlaków ,nie tylko na Lifcie! Ci co lubią biegać po górach to mnustwo tam ścieżek różnych znajdą! Na Musałę też wbiec przecież można!

Zwijamy się i jedziemy do mojego ukochanego Banska! (Borovec też zaległ w moim sercu chyba na zawsze)
Telefon dp Georgija mojego drugara został poczyniony i cel został nadany a żonie przyszło oczekiwać bierno-czynnie na rozwój sytuacji!

Jechaliśmy poprzez Błagoevgrad -miasto Batenikiego! I tam mało brakowało ,że byśmy nie pojechali do Banska tym busem przy czym zostawiając nasze bagaże w tym autobusie!  Ale dognałem skurczybyka jak zaczął ruszać ku wyjazdowi z Avtobusnoi Gary! Myśleliśmy,że postój dłuższy będzie w Blagoevgradzie ale ja na swoje życiowe doświadczenia to nigdy nie spuszczam ze swojego pola widzenia obiektu od którego jestem w danym momencie zależny! Dałem radę i nogi moje też tym bardziej a jakże!

[Obrazek: IMGP3221.jpg][Obrazek: IMGP3222.jpg][Obrazek: IMGP3227.jpg][Obrazek: IMGP3229.jpg][Obrazek: IMGP3232.jpg][Obrazek: IMGP3234.jpg]
Odpowiedz
Ostatnia ta fotka gór powyżej to widoczek z autobusu i rychły znak,że zbliżamy się do Banska! Ten masyw górski to pasmo Pirynu! Żona wciąż jeszcze sobie cieła komara! Ale za niebawem przyjdzie ją rozbudzać! Cała przejażdżka z Borovca do Banska to było jakieś około 4 godzin! .................

Witaj,że witaj moje Bansko Kochane! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin [Obrazek: IMGP3235.jpg]
Odpowiedz
W Bansku jak to zwykle u mnie bywa to zawsze zatrzymuję się u swojego znajomego Georgija Kaiheiova! Lubię gościa a do tego staram się zatrzymywać u ludzi już sprawdzonych i wspieram takim budżet! Oczywiście,że w Bansku można znaleźć pewnie coś bardziej super ale ja żonie oznajmiłem aby bookinga schowała bo tylko u Georgija kimać będę ! Patriotyzm lokalny przecież,że zobowiązuje!

Piesek "Panczo" u furteczki mnie przywitał jak zawsze! O Bansku już tutaj kiedyś poświęciłem nie mały rozdział więc może aż tak tylu foci pokazywać nie będę!

[Obrazek: IMGP3236.jpg][Obrazek: IMGP3297.jpg][Obrazek: IMGP3249.jpg][Obrazek: IMGP3248.jpg][Obrazek: IMGP3247.jpg][Obrazek: IMGP3246.jpg]
Odpowiedz
Bry Podwieczorek na wsiczki!!!

Do Banska dotarliśmy bez kłopotu poza jedną przygodą która mnie zmusiła abym wykazał się mocnym prądem w nogach! Bansko,Bansko jak dla mnie jedno z naj urokliwych miasteczek w BG! To miasto ma u mnie bardzo mocną pozycję! Mamy w nim Bansko nowe jak i Bansko stare! Kiedyś już w temacie Banska i Vihrenu dużo się rozpisywałem jak i doklejałem dużo skanów z analogowego aparatu średnioformatowego Pentax 645N! w czarno białych kolorach ale zwyczajne jpg-i z cyfrowej puszeczki i owszem! Więc nie będę dublował tematu starego Banska! Oczywiście sporadycznie może się pojawić ujęcie z Banska aby uplastycznić bardziej moje opowiadanie!

Po rozlokowaniu się w Bansku ,że obiecałem mej żonie "rozsłabonczik"-czyli wypoczyneczek to udaliśmy się do Dobrinishte aby popluskać się w termalnej wodzie Pirynu! A także ,że obok jest takie uzdrowisko z termalnymi wodami mineralnymi do picia to i o tym też nie zapomniałem abyśmy się pokuracjonowali smakując wodę z różnych kraników ! Była woda lodowata jak i ciepła! Obie wodoczki były mniam smaczniuchne oczywiście! Czułem się trochu jak kuracjusz w Polanicy Zdroju!

To pokażę coś z cyfry i  pojedziemy dalej.....

Na fotkach pokazuję Wieżę na której rozstawił swoje ciężkie gniazdo Bocian! Każdy pewnie słyszał lub nawet widział a większość z gremium już miało zapewne okazje karnąć się "Tesnolinejką" -tzw żywym pociążkiem muzeum wąskotorowym który do tej pory zasuwa z Septempbri do samego Dobrinishta! Cała marszrut trwa z jakiejś 5 godzin tylko! Mam tą całą linie przejechaną jak kiedyś z moim jeszcze bąblem kończąc tour po Rila i Pirinie pojechaliśmy tym pociążkiem do Septembri by później przesiąść się na pociąg już szerokotorowy do Warny!

Po łażeniu w Borovcu po górkach to pierwsze dni w Bansku przeznaczyliśmy na pełny luz i cieszeniu się sobą, niczym wczasy w Sozo Big Grin Big Grin Big Grin -widać ,że Żona była zadowolona mimo, komentarzy uprzednich od Mileny A .  Big Grin Big Grin Big Grin

[Obrazek: IMGP3274.jpg][Obrazek: IMGP3286.jpg][Obrazek: IMGP3288.jpg][Obrazek: IMGP3292.jpg][Obrazek: IMGP3399.jpg][Obrazek: IMGP3309.jpg][Obrazek: IMGP3313.jpg][Obrazek: IMGP3331.jpg]
Odpowiedz
......Co do samego Dobriniszta to same miasteczko-no taka trochu większa wieś która jest taka przytulna,ładna i czysta! Można się w nim poczuć jak ręka w rękawiczce! Mamy z Dobriszta najlepszą wypadówkę w kierunku Lifta Bezbog i wycieczek w stronę jeziora Popovego i dalej np-ku szczytowi Dżano na którym to ja byłem ze dwa razy chyba! Już o tym kiedyś to opisywałem!

Pokażę tego Boćka w kolorze bo na b&w coś go widać nie było-dziwne))))))... A i fotkę zadowolonej Aliony która to nawet w tym czasie jeszcze za morzem nie sapała!

Wieczorami w Bansku nudzić się nie możliwe jest bo gmina Bansko wciąż coś wymyśla! Albo koncerty rockowe lub jakieś festiwale Jazzowe! Trzeba mieć tylko szczęście aby popaść na to kto lubi! Na ostatniej fotce wdzięczy się gitarulek z kapeli Rockla-Rolla! Taki band grający przeważnie covery!

[Obrazek: IMGP3443.jpg][Obrazek: IMGP3339.jpg][Obrazek: IMGP3257.jpg][Obrazek: IMGP3442.jpg][Obrazek: IMGP3431.jpg]
Odpowiedz
......Tutaj parę fotek z tematyki kolejowej jeszcze pokażę i polecimy dalej! Zresztą kiedyś bardziej tę "Tesnoliniejkę" opisywałem!

[Obrazek: IMGP3387.jpg][Obrazek: IMGP3405.jpg][Obrazek: IMGP3382.jpg][Obrazek: IMGP3417.jpg][Obrazek: IMGP3412.jpg]
Odpowiedz
.......Jak dla mnie numero uno jako hit wycieczkowy to oczywiście będzie wypad na sławetny Bezbog! Dojedziemy do Niego transportem prywatnym i uruchomili w owym czasie busik który do lifta podążał za jakieś tam nie duże Levy! Ja mogłem sobie to odpuścić bo byłem tam dwa razy już ,jeszcze ze swym synem! To obłaziłem się tam trochu i żeby nie siedzieć tylko w Bansku i w Dobriniszczu to chciałem pokazać żonie te cuda Natury rozciągające się od Bezboga hennnn za Vrah Dżano!

Kiedyś też to już opisywałem więc postaram się nie nudzić konia! ))))

Baccccc parę foteczek i pójdę wcinać kanapki które sobie sam zrobiłem z pyszniutkim pasztetem "borowym" )))))

Ucieszył mnie widok tego starego drzewa ,że wciąż tam stoi obok linii wyciągu krzełkowego!  W Hiży Bezbog zawitała nowoczesność-tablica!

Co do mnie to żałowałem,że gaci na zmianę nie wziąłem! Mimo,że woda miała z jakie 8*C to ochota była wielka aby całym zanurzyć! Myślałem aby zrobić to na waleta ale wciąz przechodziły jakieś turysty więc nie chciałem trafić na Youtuba! [Obrazek: biggrin.png] [Obrazek: biggrin.png] [Obrazek: biggrin.png][Obrazek: IMGP3471.jpg][Obrazek: IMGP3475.jpg][Obrazek: IMGP3500.jpg][Obrazek: IMGP3510.jpg][Obrazek: IMGP3515.jpg][Obrazek: IMGP3517.jpg][Obrazek: IMGP3524.jpg][Obrazek: IMGP3555.jpg][Obrazek: IMGP3543.jpg][Obrazek: IMGP3563.jpg][Obrazek: IMGP3594.jpg][Obrazek: IMGP3587.jpg][Obrazek: IMGP3620.jpg][Obrazek: IMGP3652.jpg]
Odpowiedz