Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgaria z moją "Połówką"-Sezon 2021
Hejka!

Z Soffi do Burgasa przybyliśmy tak gdzieś z rana! Ale i tu nagle wyłonił się "zonk" bo aby dostać się do Achtopolu to musieli byśmy czekać do popołudnia późniejszego! Jakaś tam lipa była z transportem publicznym i trzeba było dojechać na Taxi ! Na szczęście w parę osób przypadkowych też chcących dostać się tam to złożyliśmy się na Taxi! Szybko poszło i nie całą chyba godzinę przybyliśmy do Achtopola!

Miałem przy sobie dwa pewne adresy na spędzenie reszty wakacji tam! Ale idąc w kierunku tak z północnego Achtopola ku południowemu to nieśpiesznie sobie oglądaliśmy knajpeczki na brzegu morza które się zaczęły otwierać! Albo tak z ciekawości zaszedłem sobie to jednego apartamentu przy lini brzegowej tak i się spytałem o cenę! A tak gwoli zaspokojenia swojej wścibskości!

-"Kolko struva stajata za ni dvamata???/się zapytałem na recepcji/
-70 Ewro.
-Blagodaria Vi!

//Najtańsza opcja noclegowania tam to raczej są takie niby pola namiotowe z domkami z pilśni! Koszt waha się od 5 leva do 7 leva! Ale standard Soviecko-robotniczy jest! Ale można i tak.//

No nie mało! Po wypiciu kawy ostateczny zrobiłem telefon do Margota z którym jeszcze uprzednio z Sandanskiego dzwoniłem! Po wytłumaczeniu mi gdzie Hotel Jego się znajduje a siedzieliśmy sobie z żoną w jakiejś "zabiegałce" gdzie sączyliśmy se kafeta)))) To udaliśmy się w kierunku rzeczowo wyjaśnionym! Ktoś nas po drodze zaczepił,że też może nam wynająć swoją kwatere za 70 eurasów!  Confused Confused Confused

Jednak zostaliśmy w Hotelu u Margo! Jeżeli Margo albo Jego Żona jest tutaj to serdecznie Was pozdrawiam! Margot spoko gość! Dobrze mówi po polsku ,ma żonę polkę!
Hotel jest zajebisty i w dobrze usytuowanym miejscu-czyściutko! Margot ma swój sklep który jest bardzo dobrze wyposażony produktami rybnymi! U Niego kupimy bez problemu świeżą rybkę! Moja żona uwielbia tzw "more produkty". Margo dal mi dobrą cenę ! Widocznie zrobiłem na Nim dobre wrażenie bo z ceny Ja też byłem bardzo zadowolony! Zdecydowałem zostać u Niego do końca kanikuły! Foteczkis:

[Obrazek: IMGP4093.jpg][Obrazek: IMGP4477.jpg][Obrazek: IMGP4100.jpg][Obrazek: IMGP4161.jpg][Obrazek: IMGP4098.jpg]
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
.... Najważniejsze ,że mojej żonie standard hotelu u Margota bardzo przypasił! Fajnie rozlokowany bo na samym prawie brzegu morza,że nawet jeśli siedzieliśmy sobie  na balkonie popijając coś tam z kany galilejskiej to rozpościerał się widoczek na M,orze Czarne i tę bojkę sławną która oświetla drogę stateczkom aby nie wpakowały się na klif !

Od razu kupiłem żonie z 3 kilo rybek ze sklepu Margo i całe szczęście w jej rękach! Mogła wreszcie zająć czymś pożytecznym no jak to na kobietę przystało! Ryba super! Świeża i w ogóle Margo ma najsmaczniejsze rybki chyba w całym Achtopolui! Zona była w siódmym niebie a ja mogłem sobie w spokoju w tym czasie scoś wychylić w szyję! A co ja będę jej przeszkadzać Big Grin Big Grin Big Grin ! W podwałach tegoż hotelu jest też Mehanka gdzie napijemy się dobrego piwa i przy okazji zamówić coś do jedzenia! Oczywiście ,że korzystałem!

Pokazuje na foteczkach miejsca gdzie poszliśmy sobie chyba na pierwszy czilowy spacerek!  Nawet spotkałem nieopodal pięknie sobie rosnący czarnomorsko-bułgarski po 100-kroć rypiący beret nasz stary znajomy -Bieluń!!!! Big Grin Big Grin Big Grin  Raczej nie polecam go spożywać bo czort znajet jaka w nim jest dawka bezpieczna! Ale hmmm miałem sobie go posadzić w ogrodzie! Jakie to szczęście,że sobie oNim przypomniałem!!!! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin

Fotkensy:

[Obrazek: IMGP4113.jpg][Obrazek: IMGP4115.jpg][Obrazek: IMGP4125.jpg][Obrazek: IMGP4137.jpg][Obrazek: IMGP4146.jpg][Obrazek: IMGP4149.jpg][Obrazek: IMGP4155.jpg][Obrazek: IMGP4160.jpg]
Odpowiedz
Widoczek z balkonu z mej kwatery!

[Obrazek: IMGP4163.jpg][Obrazek: IMGP4164.jpg][Obrazek: IMGP4165.jpg]
Odpowiedz
.....Bardzo w ogóle się ucieszyłem,że będziemy spędzać czas w Achtopolu bo jeszcze w Polsce popadł mi przed moje oczy pewien zwyczaj pogański w którym to z jednej wsi na nazywała się ta wieś Brodilievo ,że jest nie daleko od Achtopola! No jakieś z 10 km ale trzeba zasuwać na nogach przez step a potem całą drogę poprzez las!

Zwyczaj podaj stary jak Świat i nazywał się "Kręcenie psem" no aby odgonić wszelkie złe duchy z osady! To coś takie nasza-"a tfuuuu na psa urok" Zresztą dołączam filmik z YT!!! Big Grin Big Grin Big Grin  Bułgarzy to jest naród który nigdy się nie nudzi! A tak w całym,że ja jako zatwardziały też poganin to musiałem sobie to miejsce oblukać na własne oczy ! Wiadomo,ze owo święto jest wczesną wiosną ale "zieloni" uprzykrzają swoimi działaniami aby te święto się nie odbywało! Angry Angry Angry

Pierwszą moją wycieczkę zrobiłem sobie sam do tego Brodilieva i żonę zostawiłem w hotelu kupując jej następną transzę ryb aby Jej się nie nudziło a kiedy ja powrócę ze swej wycieczki abym miał coś smacznego do piwa !!! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin 

Do tego Brodilieva poczłapałem tak zwyrtnie i mocno poprzez pastwiska jakieś dochodząc do pierWszej lini lasu! Dzień wczesniej starałem się dowiedzieć jak tam jest ale jedna dziewczyna uprzedziła mnie abym uważał na szerszenie,żmije i emigrantów! Zoną to usłyszawszy to nawet nie chciała iść i rzekła ,że nie ma zamiaru! Ok to idę sam ! Plecak ,woda i poszły konie po suchym betonie!

Mogę powiedzieć ,że jak tp dobrze ,że żona w hotelu została! Najgorszym co dawało się we znaki to były nie szerszenie i żadne przybłędy tylko muszyska wszelkiego rodzaju! Ja myślałem nawet sam aby odpuścić bo taka chmara to jeszcze nigdy w życiu mnie nie napadała! Starałem się zapierdalać na swych nogach aby utrudnić tym pieprzonym zarazom mnie namierzanie! Chyba w pierwsze pół godziny na zabijałem ich na sobie z jaką setę! A były to różne muszyska i końskie i uj wi jakie to były jeszcze! Lazłem i klepałem się po sobie niczym goryl wabiący gorylicę na numerek! Szerszenie też były ale jakoś atakować mnie nie chciały! Jakoś po pół godziny przywykłem i dalej przez ten dziki las! Ten las w tej "Strandzy" przypominał mi Samurski las który rośnie w Dagestanie! Ogólnie mówiąc Strandża to takie Bieszczady tylko raczej bardziej rozległe! Dobrze,że żona w Achtopolu została!

[Obrazek: IMGP4166.jpg][Obrazek: IMGP4168.jpg][Obrazek: IMGP4170.jpg][Obrazek: IMGP4173.jpg][Obrazek: IMGP4176.jpg][Obrazek: IMGP4178.jpg][Obrazek: IMGP4182.jpg][Obrazek: IMGP4185.jpg][Obrazek: IMGP4197.jpg][Obrazek: IMGP4201.jpg][Obrazek: IMGP4204.jpg][Obrazek: IMGP4208.jpg]
Odpowiedz
Jakie to szczęście,że mam dobrego niucha w terenie a lazłem tam na pałę ale uprzednio przestudiowałem sobie jakąś mapę terenową na googlu! Jak to było super,że nic mi się w głowie nie pokićkało! A lazłem w jedną stronę 10 km! Cool 

Jakie to było szczęście kiedy chyba po dwóch godzinach forsownego marszu ujrzałem te Brodilievo! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
Odpowiedz
.....Ot i proszę samemu ocenić tę miejscówkę Brodilievo! Ta wioseczka to takie fajne super zadupiszcze! Cisza,że soje myśli się słyszy! Jest knajpa i kawiarnia! A i nawet przystanek autobusowy!

Mi się tam bardzo podobało ale z powodu upału to ludzi wymiotło i nikt w tym czasie psami nie kręcili! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin  Muszę tam pojechać na wiosnę i wynająć coś na dłużej! Bardzo miodas miejsce! I naród tam wesoły raczej?! Big Grin Big Grin Big Grin

Na błękitnym niebie o barwie rozrobionej dykty unosił się orzeł ...-"Widziałaaaaaammmm orłaaaaaa cieńńńńń......." ))))))

[Obrazek: IMGP4203.jpg][Obrazek: IMGP4214.jpg][Obrazek: IMGP4215.jpg][Obrazek: IMGP4220.jpg][Obrazek: IMGP4228.jpg][Obrazek: IMGP4229.jpg][Obrazek: IMGP4232.jpg][Obrazek: IMGP4233.jpg][Obrazek: IMGP4234.jpg][Obrazek: IMGP4239.jpg][Obrazek: IMGP4240.jpg][Obrazek: IMGP4241.jpg][Obrazek: IMGP4244.jpg][Obrazek: IMGP4252.jpg][Obrazek: IMGP4253.jpg][Obrazek: IMGP4257.jpg][Obrazek: IMGP4264.jpg][Obrazek: IMGP4270.jpg][Obrazek: IMGP4277.jpg][Obrazek: IMGP4308.jpg][Obrazek: IMGP4334.jpg][Obrazek: IMGP4338.jpg][Obrazek: IMGP4339.jpg]
Odpowiedz
,,,,,,,,, Po obłażeniu tego przemiłego Brodilieva to wracałem tę samą drogą którą przyszedłem a na końcu wpakowałem się do kwartału cygańskiego! To może na dzisiaj było by na tyle! Nareczka !!!!

[Obrazek: IMGP4342.jpg][Obrazek: IMGP4346.jpg][Obrazek: IMGP4349.jpg][Obrazek: IMGP4350.jpg][Obrazek: IMGP4356.jpg][Obrazek: IMGP4362.jpg][Obrazek: IMGP4363.jpg][Obrazek: IMGP4365.jpg][Obrazek: IMGP4367.jpg][Obrazek: IMGP4376.jpg][Obrazek: IMGP4386.jpg][Obrazek: IMGP4388.jpg][Obrazek: IMGP4391.jpg][Obrazek: IMGP4405.jpg]
Odpowiedz
Dzień Dobry!

Przy samym Hotelu Pana Margo są w pobliżu miejsca takie zatoczki gdzie można w spokoju się popluskać ale jest tam trochu kamieniście! Oczywiście jest duża plaża piaszczysta w Achtopolu ale znajdziemy ją gdy b ktoś chciał na piasku poleżeć to jest ona bardzie tak w kierunku na północ od Hotelu gdzie ja byłem to idąc ku północnemu kierunku! Nie daleko!

Plażing to plażing! Co tu deliberować! Ale uważam,że plażing pasywny człowiekowi bardzo szkodzi ale aktywny plażing jest już ok! Ja nosiłem kamienie a żona kajakiem se sunie po tafli wody!

Fotki z plażingu. Tę tamę to na foci to ja sam poczyniłem jak by ktoś by się na Nią napatoczył to niech o mnie sobie wspomni! Angel 

[Obrazek: IMGP4408.jpg][Obrazek: IMGP4447.jpg][Obrazek: IMGP4460.jpg][Obrazek: IMGP4736.jpg][Obrazek: IMGP4732.jpg]
Odpowiedz
........ Fajny można zrobić sobie spacerek z Achtopolu od tych plaż -zatoczek w kierunku południa to po 9 kaemach spacerku przy samym brzegu morza! Całkiem przyjemnie się idzie bo bryza od morza daje fajny flow dla płuc! Idąc tam w końcu dojdzie się do jednej z piękniejszych plaż w Bułgarii czyli plaża w Sinomorcu! Plaża a tak właściwie to jest rozciągnięta wydma pomiędzy ujściem rzeki Veleka a samym morzem! Wody rzeki Veleki są znacznie chłodniejsze niż morze ale kąpać się spokojnie można! [Obrazek: IMGP4626.jpg][Obrazek: IMGP4643.jpg][Obrazek: IMGP4689.jpg][Obrazek: IMGP4701.jpg][Obrazek: IMGP4708.jpg][Obrazek: IMGP4709.jpg][Obrazek: IMGP4710.jpg][Obrazek: IMGP4712.jpg][Obrazek: IMGP4716.jpg][Obrazek: IMGP4717.jpg][Obrazek: IMGP4718.jpg][Obrazek: IMGP4724.jpg]

Gdy szliśmy z żoną tą naszą drogą to i tak przyszło nam wejść w taki gęsty las to było przy samej rzece! Takie coś podobnego jak ten las to prawie taki sam widziałem w Dagestanie! I Oni Dagestańczycy się nim bardzo chwalili! Nawet gdy wejdziemy w jakikolwiek podręcznik o Dagestanie to zawsze jest coś Samurskim lesie jaki to cud natury! Te lasy w Stradży są jak dla mnie takim samym "Samurskim lasem"

I żonie przyszło odczuć gościnę owadów w takim lesie! Ale ,że nie było już odwrotu bo plaża była blisko! Parę fociszczy i lecimy dalej!
Odpowiedz
W samym Achtopolu jest dobrze rozwinięta gastronomia i można zjeść prawie wszędzie ,ceny nie tragiczne a w tych budkach to nawet niskie są wciąż ale odczuwalne jest już wyraźnie,że ceny poszły do góry! To już nie te czasy kiedy człowiek nie zwracał uwagi po karcie co za ile tylko brał co się chciało bez stresu! Teraz już inaczej ,no trudno!

Z Żoną chodziłem do Mehanki u Margo aby napić się piwa! Lub coś zjeść. Oczywiście nie pokażę tutaj co u nas leżało na tależu obok frytek aby nie pokazywać finalnego czynnika-produktu znęcania się nad zwierzętami Big Grin Big Grin Big Grin ......

Po minie żony to widać jak jej się twarz zmieniła i jaka jest szczęśliwa! Zupełnie inna kobieta niż na początku!

W Achtopolu też było "Wesołe Miasteczko" . Raczej w Achtopolu nie jest nudno! Każdy coś dla siebie znajdzie!

-

[Obrazek: IMGP4435.jpg][Obrazek: IMGP4431.jpg][Obrazek: IMGP4751.jpg][Obrazek: IMGP4753.jpg][Obrazek: IMGP4756.jpg]
Odpowiedz