Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wspólny wyjazd/wakacje w Bułgarii 2024
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś jechał do Bułgarii autem ? Ja własnie w ten sposób chcę podózować wraz z żoną. Mam kilka typów miejcówek w Svety Wlas . Może ktoś z Was ma  jakies sprawdzone miejscówki tam? Nie szukamy super wygód a jedynie pokoju z balkonem blisko morza . Chcemy się sami żywić w miarę możliwości. Odnosnie jazdy to chcę jechać na raz bez noclegów. Juz od 2015 roku jeżdzimy tak do Chorwacji zatem nie straszny mi taki dystans. Zatem gdzie tankować po drodze? czy kupować walutę tu w Polsce czy też płacić tam w Euro bo dysponuje ta walutą. tankowanie po drodze, czyli np. w Rumuni. Potrzebna jest ich waluta czy tez lepiej kartą? jakaś wypróbowana fajna trasa? Jedziemy z wlkp dawne kaliskie jakby co. mam sporo pytań ale myslę, że do lipca kiedy chcemy jechać, będe znacznie bogatszy w wiedzę dzięki użytkownikom  forum. Serdecznie pozdrawiam. Jesli ktoś ma sprawdzone inne fajne miejcówki niekoniecznie w Svety Vlas a w rozsądnej cenie i standarcie to proszę się podzielić ze mną.
Odpowiedz
Witaj na forum.
Zadałeś wiele pytań i w zasadzie to pytania do różnych działów.
W tym dziale rozmawiamy o dojeździe. Oczywiście mamy wiele doświadczeń co do dojazdu do naszej ukochanej Bułgarii. Jedni jadą przez Serbię inni wybierają drogę przez Rumunię. Są też drogi prowadzące przez Chorwację. A jakże. Kiedyś były osoby jeżdżące przez Ukrainę. Na forum jest wiele relacji z dojazdu. Niektórzy wybierają trasę z noclegiem, niektórzy z dwoma. Są też tacy, którzy jechali na "jeden strzał". Co do tankowania to po drodze znajdziesz wiele stacji, teraz wszędzie włącznie z Rumunią zapłacisz kartą, oczywiście najlepiej tankować na stacjach dużych, markowych. A i benzyna w Rumunii porównywalna cenowo z polską. Co do innych pytań to w odpowiednim dziale są informacje odnośnie miejsc noclegowych. Każdy ma swoje ulubione miejsce, miejscowość i na forum ci może doradzić.
Odpowiedz
Witaj

Zastanów się nad jazdą na raz - owszem można ale czy trzeba. Do najdalszego punktu w Chorwacji z Kalisza masz około 1500 km natomiast jadąc do Bułgarii przez Serbię około 1900 km i granice na których trzeba będzie coś odstać nie tak jak do Chorwacji.
Odpowiedz
Jadąc z okolic Kalisza i jak zakładasz - szybko, na pewno warto rozważyć jazdę przez Serbię. Przy podróży poza weekendem i z zastosowaniem alternatywnych przejść granicznych HU/SRB można zrobić to w krótszym czasie i po statystycznie bezpieczniejszych autostradach.

Na pewno wielbiciele trasy przez Rumunie zaraz napiszą zalety tamtego rozwiązania...
Odpowiedz
Jazda do Bułgarii to nie to samo co do Chorwacji. Jeśli wybierzesz trasę przez Serbię to może Cię załamać stanie na granicy Węgiersko - Serbskiej. Trasa przez Rumunię to wiele odcinków po których pojedziesz maksymalnie 60 km/h i Twoje wyliczenia będą nic nie warte.
2007 CRO, 2008 BG, 2009 BG, 2010 BG, 2011 BG/IL, 2012 EG/BG, 2013 MA/TN, 2014 EG/TR, 2015 EG/TR, 2016 IT/GR, 2017 H/BG, 2018 GR/BG, 2019 M/BG, 2020 P/BG, 2021 MK/AL/CRO, 2022 BG, 2023 TR/AL, 2024 GR/TR/AL, 2025 ZEA/TR/BG, 2026 E/P/BG/CY.
Nawiguję z Google Maps a po Polsce z Yanosikiem.
Odpowiedz
Święty Wlas jest fajnie dostępny z autostrady (podobnie jak wszystkie okolice Burgas).
Ja jeżdżę na strzał przez Serbię do Nessebaru, ale z południa Polski (tak aby granice przekraczać w nocy, postój w kolejce traktuje jako odpoczynek). Całość trasy (odpoczynki, granice, tankowania..etc) zamyka się w ok. 21h, nie przekraczam dopuszczalnej prędkości.
W porównaniu do Chorwacji (do Senj - koło wyspy KRK), to trasa do BG jest dłuższa o kilka h, ale na trasie straciłem dużo więcej czasu (w korkach na dojeździe do Zagrzebia i Budapesztu oraz granicy w Letenye) niż w Roszke i Kalotinie.

Z moich 21-22h brutto niewiele można urwać, dla Ciebie (z Kalisza), czas przejazdu w takim jak mój trybie, powinien wynieść ok. 25-27h.
Odpowiedz
Ja jeździłem zawsze do Makarskiej, Podgory lub Tucepi. Ode mnie jest tak tak jak piszecie - ok. 1500 km. Myslę o tym by wyjechać wcześnie rano tak by być na miejscu na drugi dzień do południa. Chyba jest to do ogarnięcia. Oczywiście po drodze będę odpoczywać bo inaczej bym nie dał rady. jak ktos ma sprawdzoną , szybką trasę do BG to proszę o informacje. Oczywiście zakładam jazdę autostradami przez poszczególne państwa. Forumowicze tu raczej z tego co czytałem, jada przez Rumunię . ja własnie o takiej trasie myślałem - czyli Polska-Słowacja-Węgry-Rumunia-Bułgaria. jak ktoś ma sprawdzoną szybką i bezpieczną trasę, poproszę o poradę.
Odpowiedz
(10.02.2024 00:16:26)jarecki69 napisał(a): Ja jeździłem zawsze do Makarskiej, Podgory lub Tucepi. Ode mnie jest tak tak jak piszecie - ok. 1500 km. Myslę o tym by wyjechać wcześnie rano tak by być na miejscu na drugi dzień do południa. Chyba jest to do ogarnięcia. Oczywiście po drodze będę odpoczywać bo inaczej bym nie dał rady. jak ktos ma sprawdzoną , szybką trasę do BG to proszę o informacje. Oczywiście zakładam jazdę autostradami przez poszczególne państwa. Forumowicze tu raczej z tego co czytałem, jada przez Rumunię . ja własnie o takiej trasie myślałem - czyli Polska-Słowacja-Węgry-Rumunia-Bułgaria. jak ktoś ma sprawdzoną szybką i bezpieczną trasę, poproszę o poradę.

Generalnie trasa przez Rumunię nie jest ani szybka, ani bezpieczna. Mimo oddawanych nowych odcinków autostrad, wciąż trzeba pokonać przynajmniej 300 km wąskimi drogami po górach w Rumunii i 200 km po Bułgarii. Do tego jeszcze trzeba uwzględnić sposób jazdy lokalsów. 

Trasa przez Serbię jest szybka i spokojna (z autostrady zjeżdżamy na kilka km w okolicach Sofii), a ładna dwupasmowa droga, która zaczyna się przed Koszycami na Słowacji- kończy się pod McDonaldem w Rawdzie.
Co do bezpieczeństwa na drodze - to w Serbii działa odcinkowy pomiar prędkości, do tego policji jest mnóstwo; zatem całe 550 km jedziemy z tempomatem na 130. Poganianie światłami, dojeżdżanie do bagażnika i inne dzikie zwyczaje znane w Polsce - są tam rzadkością. (Sankcje za przekraczanie prędkości rosną wykładniczo od poziomu przekroczenia). 
Dodatkowo - w nocy niemal każdy parking/mop/stacja paliw jest obstawiona radiowozem (przynajmniej od ostatnich trzech lat tak to działało). 

Minusy Serbii:
- nie jest w UE, więc roaming jest bardzo drogi, do tego granice - które można pokonać w kilknaście minut, ale bywa, że czas ten może być liczony w godzinach (tutaj przydaje się aplikacja BorderWatcher);
- koszt przejazdu: trasa jest dłuższa o 250-300 km, do tego bramki kosztują kilka E więcej niż w Rumunii. 
- monotonia: od Budapesztu do Belgradu jedziemy po płaskim rolniczym terenie, przez wiele godzin za oknem sama kukurydza po horyzont. Trochę lepiej robi się od Belgradu, górki, dolina Niszawy, ale później znowu w BG mamy płaski kilkaset km nizin (chociaż trochę ratują widoczne w tle Rodopy albo Stara Planina).
Odpowiedz
Czy jadąc od strony Serbii przez Bułgarię do Svety Vlas, pokonuję sie jakieś mosty za które dodatkowo nalezy zapłacić? Fajnie, że uświadomiłes mi, że w Serbii nie ma darmowego roamongu. Nie pomyślałem o tym. Muszę w takim razie korzystać nie tylko z navi w aucie ale wezmę jeszcze tablet z Here Maps. One działają bez połączenia z netem więc nie nabije mi pieniędzy .
Odpowiedz
Nie przypominam sobie na terenie Bułgarii żadnych płatnych mostów. A wracając do roamingu na terenie Serbii, większość stacji benzynowych po drodze ma darmowe wi-fi z którego można skorzystać i zaktualizować mapę.
Odpowiedz