Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
Wychodzi na to, że promy są dwa:
- rumuński "wewnętrzny" Bac Chiuciu - Ostrov-Calarasi - 55 lei
- bułgarski "międzynarodowy" Spikaferry - 10 EUR/19,56 BGN
Po rumuńskiej stronie startują z tego samego portu.
Rumuński ląduje w Rumunii, a "międzynarodowy" w Bułgarii
Liczba postów: 1,898
Liczba wątków: 0
Reputacja:
104
Dokładnie tak, w czasach kiedy ja się tam przeprawiałem były tylko wewnętrzne rumuńskie.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Reputacja:
9
OK, dzięki. Spike wygląda jakby woził tylko TIR, ale rzeczywiście jest osobówka w cenniku. Jak się zdecyduje na tę trasę to dam znać, jak to wygląda AD 2024.
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 1
Reputacja:
18
Budowa autostrady wchodzi na nowy poziom. Wraz z nią trudności:
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comun...rioada?#/0
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Hiszpania-Gibraltar/2026 Kreta
Liczba postów: 288
Reputacja:
18
@Jerzym73 jechałem tą trasu do Sofii 2 lata wstecz moje spostrzeżenia:
- duża ilość TIR w szczególności tureckich trzeba na nich uważać szczególnie już Bułgarii- jadą jak wariaci,
- należy przed przejściem Widym stoczyć walkę z TIR aby dojechać do przejścia a później z niego wyjechać,
- kolejki na przejściu dla aut do 3,4 ton nie było,
- już po stronie Bułgarskiej miejscami był zwinięty asfalt i duża liczba bezdomnych psów, wylegujących się na drogach.
Pozdrawiam
Bogdan
Liczba postów: 188
Reputacja:
20
Powtórnie ja.
Mam pytanie do tych którzy już mieli okazję jechać przez Rumunię w czasie zamknięcia drogi DN7 wzdłuż rzeki Olt.
Widziałem na rumuńskich grupach facebookowych że przez ten fakt cały ruch przeniósł się na Transfogarską i jest totalnie zakorkowana co stawia w wątpliwym świetle jazdę nią turystycznie i widokowo. Ponieważ zamierzałem kolejny raz nią jechać około 30 lipca mocno się zastanawiam czy nie odpuścić i pojechać inaczej.
Nocleg przez Transfogarską mogę jeszcze odbookować bo jeśli ma tam być taki ścisk to zupełnie bez sensu nią jechać.
A może ktoś będzie jechał w najbliższym czasie tamtą okolicą to proszę żeby dał znać jak sytuacja.