Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025]
pytanie jak się tranzyt zachowa, tiry no i googlowce. jeżeli pojadą większości nową trasą i nową autostradą to naprawdę wolę jechać starą drogą przez góry do Pitesti - dobra nawierzchnia, być może mniejszy ruch a droga jak widać na street view z Ramnicy do Curtea pozostawia wiele do życzenia (zwłaszcza w nocy). ja na ten moment wybieram i pewnie pojadę starą ścieżką. te 35 km autostrady w sumie nie dają aż takiej przewagi a mimo wszystko trzeba trochę zboczyć z drogi (już mi szkoda tych turystów którzy pojadą tak jak google sugeruje czyli szutrową niebezpieczną drogą przez góry (703H Poiana)
Witam wszystkich serdecznie!

Jadę za tydzień do Konstancy a następnie będę się kierował na południe, do Bułgarii. Jestem młodym kierowcą i nigdy w życiu nie jechałem tak daleko ani w tym kierunku więc prosiłbym o jakieś aktualne porady.

Ruszam z Poznania i Google Maps proponuje 2 trasy:
1. jedna przez Czechy, kawałek Słowacji (obwodnica Bratysławy), następnie przez Węgry (obwodnica Budapesztu), wjazd do Rumunii i potem po kolei Timisoara > Sybin > Ramnicu Valcea > Pitesti > Bukareszt > Konstanta
2. druga przez Słowację (Poprad > Preszów > Koszyce) następnie Węgry (Debreczyn) i wjazd do Rumunii i wtedy Oradea > Kluż Napoka > Sybin > Ramnicu Valcea > Pitesti > Bukareszt > Konstanta

Chodzi mi o jakość dróg, bo dystans i czas są w miarę zbliżone, ale którędy lepiej jechać przez Rumunię? Obawiam się jakichś polnych dróg, mapa google proponuje przejazd przez Poiana (na południe od Sybina) ale to jakaś wiejska droga bez asfaltu :| Chciałbym tego uniknąć.

Będę wdzięczny za wskazówki i życzę udanych wakacji wszystkim innym podróżnikom Smile
Aksel w żadnym wypadku nie jedź na "skrót" proponowany przez google maps na jak to napisałeś "poiane" jadą z Sybinu do Pitesti. To błąd algorytmu google maps który kieruje na mapę, która jest tylko na mapie a w rzeczywistości to szutrowa droga miejscami z takimi dziurami, że można urwać miskę olejową, zniszczyć auto i utknąć w górach rumuńskich na dobre. Chyba, że masz 4x4 z wysokim prześwitem to możesz jechać. 

Z Poznania do Bułgarii chcesz sam pojechać na raz bez zatrzymywania na nocleg? To bardzo karkołomne i niebezpieczne jeśli nie masz zmiennika - rozważ nocleg np. w Oradei albo Sybinie. 

2 trasa która podajesz wydaje się korzystniejsza - omijasz co by nie było dużą stolicę z potencjalnymi korkami (Budapeszt). 

Weź pod uwagę w obliczeniach o której będziesz w Bukareszcie - dojazd do mocno się korkuje w godzinach szczytu - może warto tak obliczyć żeby być tam w weekend lub nocą ?
Aleks przed Tobą duże wyzwanie jeżeli nie masz doświadczania dla młodego kierowcy. Ja podróżowałem kilkakrotnie trasa nr 1, moje spostrzeżenia.
- trasa przez Czechy, Słowacja  i Węgry jakość dróg ok ale musisz liczyć się z dużym natężeniem ruchu.
- ważna informacja jak będziesz zmierzał z Węgier o miejscowości Szeged do Arad a później do Timisoara na odcinku gdzieś 30 -40 km brak stacji benzynowej najbliższa w miejscowości       Arad, chyba że zjedziesz z autostrady,
- za Timisoarą kończy się autostrada masz jakieś 40 km do przyjechania w dużym ruchu, jakość drogi ok,
- jak w końcu dojedziesz do Sybinu, zaraz za nim kończy się autostrada, jedź dalej drogą E81 tylko tą nie słuchaj google maps,
- tak dojedziesz do Pitesti droga E81 jeżeli chodzi o jakość jest ok, dalej do Konstanta jest ponoć nowo otwarta autostrada,
- pamiętaj o wykupieniu Winet na każdy kraj.
Moim zdaniem musi rozważyć nocleg po drodze, ponieważ nocą będziesz miał najtrudniejszy odcinek drogi.
Pozdawiam
Bogdan
W przypadku trasy nr 1 - łapiesz dwa duże miasta, Bratysławę i Budapeszt. Więc korki raczej pewne. Chyba, że je będziesz mijał w nocy. np wyjeżdżając z Poznania o 15 jadąc na strzał nie powinno być problemów, co najwyżej postoisz w Bukareszcie. 

Rozumiem, że Konstanca to punkt docelowy, a nie przystanek na nocleg w drodze do Bułgarii.
KAJ i Bogdan - bardzo Wam serdecznie dziękuję. Noclegi mam zaplanowane 2 po drodze do Konstanty, chcę robić około 700 km dziennie, żeby jeszcze pod wieczór coś móc obejrzeć w miejscach postoju.

Pierwszy nocleg, gdybym jechał przez Czechy, Słowację, Węgry, planowałbym na granicy słowacko-węgierskiej, a drugi w Sybinie. Gdybym jechał przez Słowację i Węgry, to pierwszy nocleg by wypadł gdzieś za Koszycami na Słowacji, albo zaraz za węgierską granicą, drugi w Sybinie. Tu jeszcze się trochę waham, którą trasę wybrać, stąd niczego nie rezerwowałem jeszcze.

O winietach itd. będę pamiętał, ale dziękuję za spostrzeżenie :-) Mam zwykłe auto kompaktowe, a nie żadnego jeepa, stąd trochę przeraziło mnie, jak na Google Street View w okolicach tej Poiany zobaczyłem drogę żwirową przez las, jakieś wsie bez asfaltu z psami i baranami (?) na drodze itd.

Wasze komentarze są bardzo pomocne, jeszcze raz dziekuję!
Bart11 dzięki za uwagi!
Jadę do Konstanty na 5 dni, a następnie do Warny na 5 dni i potem powrót do domu. Drogą do Bułgarii na razie się nie przejmuję, bo wychodzę z założenia, że jeśli uda mi się przejechać Rumunię, to i do Bułgarii uda się dojechać (doczytam tu na forum dalsze wskazówki)
Jeszcze uwaga do wariantu 1.
"Złap" w guglach trasę myszą i przenieś ją na autostradę słowacką D1, np. w okolicach Trencina.
Zobaczysz, że pominięcie dużej części Czech zmieni czas dojazdu o kilka minut, a kilometrów trochę mniej i można zaoszczędzić jedną winietkę - czeską.
Dokładniej:
- polska A1 do czeskiej D1; obwodnica Ostrawy D1 bezpłatna
- dalej ustawić "bez opłat" by omijając R56 (wymaga winiety, a odcinek ok 25 km) jechać do Frydka i na Bytca (SK)
- od Bytca (a właściwie już od granicy CZ-SK) skasować "bez opłat" i D1 słowacką do Trnawy
- odpuścić Bratysławę i przez Sala - Kolarovo do Komarna - Komarom i na węgierską autostradę

Ten opis jest bardziej skomplikowany niż opisywana trasa Wink
Dołożę do jakże słusznej uwagi Slevkka swoje 3 grosze jako kolejny wariant do rozpatrzenia:

Zamiast jechać aż do Ostrawy zjeżdżam z A1 już w Żorach i kieruję się przez Skoczów do Cieszyna. Dalej przez krótki odcinek bezpłatnej dwupasmówki w Czechach w stronę Czadcy i Ziliny. Przed Czadcą jest króciutka autostrada, a przed Ziliną wbijasz się na autostradę D1 i lecisz do samej Trnavy gdzie odbijasz na Salę i Komarno. Za Komarno po stronie Węgierskiej polecam zatankować taniej ale jeszcze przed wjazdem na autostrade w stronę Budapesztu oczywiście.

Tak lecę na Bałkany za każdym razem i uznaję ten wariant za najbardziej korzystny i nie tak monotonny jak jazda tylko autostradami dla wszystkich którym jazda na południe Polski najkorzystniej wypada przez A1.

Polecam zakup wszystkich winiet online aby mieć ten obowiązek z głowy na cały wyjazd. Szczegóły znajdziesz w odpowiednim wątku.
Nie wiem dlaczego ale navi zawsze pokazuje trasę przez Cieszyn lub Zwardoń jako wolniejszą (w sensie - dłużej się jedzie).
Kiedyś tak jeździłem.