Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2025]
Jeśli przez Widyń , to może czas na krajobrazową podróż wzdłuż Dunaju - Drobeta, Orsova, Berzasca itd. drogą 57. Tam Dunaj przeciska się przez góry, intresujące widoki. Po drugiej stronie Golubac, gdzie zginął Zawisza Czarny. Można też jechać po stronie Serbskiej. Przejścia Portile de Fier 2 i 1 nie są oblegane.
Pozdrawiam D+

RO, BG, YUGO, HUN, SK 1974 ....  RO,HUN,SK,SRB , BG, EL 2024. Nawigacja Magic Earth
Bądź elegancki i nie zgub się. A jak się zgubisz nadal bądź elegancki.
Pytałem o warunki przejazdu trasą E81 pomiędzy Sibiu i Pitesti i dalej do Ruse.
Teraz sam mogę to opisać.
Wyjechałem z Sibiu w niedzielę 17 sierpnia około 8 rano.

Okazało się, że ten odcinek to jeden wielki korek. Wyglądało na to, że są jakieś wypadki i dlatego się korkuje.
Otóż nie była to prawda - korki były spowodowane przejściami dla pieszych i rondami.
Do tego doszła masa ludzi i samochodów. Straciliśmy na tej trasie około 2 godziny.

Następnie most na Dunaju, Giurgiu - Ruse.
Czekaliśmy dobrze  ponad godzinę - wkurzaliśmy się bo kierunek z Bułgarii  jechał około pół godziny a my jakieś dziesięć minut. 
Po przejechaniu mostu okazała się prawdopodobna przyczyna - całe Ruse było wypełnione samochodami z Bułgarii do Rumunii.
Były ich setki i stały na wszystkich okolicznych ulicach - ruchem kierowała policja.
Może to dlatego dłużej jechał ten kierunek.

Będę wracał na 29 sierpnia, piątek  z okolic Achtopola do Częstochowy - może macie jakieś rady oprócz tej aby jechać przez Serbię ( przerabiałem wiele razy z korkami na granicach ).
Najważniejsze że bezpiecznie dotarliście do celu. Podróżowanie w długi weekend ma swoje minusy. Długi weekend był też w Bułgarii i Rumunii 

[Obrazek: IMG-20250818-074602.jpg]
I właśnie aprpos święta 15 sierpnia.

Wracałem z BG do PL 15-16 sierpnia i powiem szczerze że to najlepszy termin do przemieszczania się po Rumunii i Bułgarii.
W BG trochę ruchu jedynie w terenach przymorskich - SB, Obzor. Poza tym droga spokojna i puściutka. Od skrętu w Starem Orjachowie na Prowadię w zasadzie sielanka. Później trochę ruchu przed Ruse. Most - gdyby nie to że brakło 3 aut żeby załapać na przejazd na wahadle to byłoby 15 min (opłata i most) a tak zrobiło się 45 minut czekania - ale to i tak super. Dalej do A0 przed Bukaresztem nigdy nie widziałem takiej pustki na drodze od Gurgiu. A0 pusto, A1 aż do zjazdu na 73C też bajecznie. 73C nieco większy ruch. Później dalej do noclegu przed Transalpiną drogą 67 przez Ramnicu też puściutko. Dzień następny 16.08 - Transalpina - luźniutko dalej A10 i A3 podziwianie krajobrazów bo aut nie było do podziwiania. Od zjazdu z A3 przez Zalau do Carei - relax. Później HU i SK jako tako ze wskazaniem na luzik. I co? Największy syf gdzie? PL. Jeszcze przed Barwinkiem na SK zaczął się robić tłok aut z PL. A im dalej tym gorzej. A już ostatni odcinek przed domem to jazda w łańcuchu jeden za drugim.
Tak więc warto rozważać termin świąteczny 15 sierpnia do podróży - a jeszcze jak się łączy z weekendem to jest optymalnie.
Na całej trasie jedynie w BG trzeba uważać na pochowane w krzakach radary - z reguły w małych miejscowościach na odcinku przed Ruse.

Oto trasy z obu dni:
https://maps.app.goo.gl/iL8Wur85ApeXVBAn6
https://maps.app.goo.gl/W1dYqkQYrdunnPWw8
Coś w tym musi być... mnie zawsze najbardziej męczy droga w Polsce... wiecznie korki Smile
Straciłem czujność
gregorex ale Ty jechałeś piątek, sobota a długi weekend kończy się w niedzielę i tak jak u nas wtedy jest najwięcej powrotów do domu. Z tego co napisał bartus40, w Ruse na moście po południu ,do Rumunii była masakra, a w piątek było w miarę OK
Dzięki Wszystkim za pomoc w wyborze drogi powrotnej  z Obzoru. Rozpatrywałem powrót przez Rumunię. Z Obzoru wyruszyliśmy w sobotę 16.08 koło 9:00 w kierunku Sofii z założeniem, że 100 km przed Sofią sprawdzimy ruch na drodze z Winyń do Arad i wielkość kolejki na granicy Bułgaria - Serbia. Okazało się, że kolejka  na wjazd do Serbii była niewielka,  granicę pokonaliśmy w 30 min. Na granicy Serbia-Węgry w Tompie spędziliśmy  przeszło 1 godzinę i przed 22:00 wjechaliśmy na Węgry. Do Gliwic dotarliśmy gdzieś koło południa dnia następnego. Na autostradzie w Serbii spokojna jazda ale na bramkach poboru opłat trzeba uważać na śniadych kierowców bo nie respektują pierwszeństwa pojazdu z prawej strony, jak włączają się do ruchu. 
Pozdrawiam
Bogdan
Sobota w stronę Polski podczas długiego weekendu nie była zła. Mogę tylko dodać że koło miejscowości Ilok, wjazd do Chorwacji są 4 przejścia graniczne, w tym 2 całodobowe, nie zdażyło mi się tam stać dłużej niż 20 minut. Potem ok 2 godziny jazdy jednopasmowa droga przez CRO i wjeżdżamy na HU koło Mochacza na autostradę. Do rozważenia dla jadących na Śląsk czy do Małopolski
19.08.2025
Przejazd przez Węgry autostradami (od Koszyc do Bors 2) - szybko i sprawnie. Krótki objazd autostrady, tam gdzie robią od roku, a poza tym żadnych remontów. Tym razem postanowiliśmy przejechać słynną drogą E79 Oradea -Deva. Powrót na tę trasę po 10 latach. Piękna, nowa droga, szerokie łuki zakręty. Bardzo mały ruch, prawie wcale nie było TIRów. Dziesięć lat wstecz jechaliśmy po placu budowy, a teraz świetna droga. Jedzie się spokojnie, można się porozglądać, bez TIRa na plecach. Dojechaliśmy do Cartisoara , jutro przejazd trasą Transfogaraską.