10.06.2024 08:24:59
(27.05.2024 23:26:21)igi123 napisał(a): Stary Bazar w Skopje jest super, ale w sezonie sporo ludzi. Tak Macedonia to chyba najtańszy kraj na Bałkanach, a tam warto jechać, choćby z racji ich kuchni (podobnej do tej w Bułgarii) tawcze grawcze czy jakoś tak, warto też spróbowaćno i pstrąga z J. Ochrydzkiego (różowe mięsko
![]()
![]()
)
(28.05.2024 11:23:07)wojtekpl napisał(a): To fakt.Igi123: Ja zwykłem się stołować w tej Gostilnicy- https://kajmece.com/ Kaj na dwie osoby za obiad płaciłem 50 zł po przeliczeniu!
Gdyby jeszcze dostęp do morza mieli...
Jeziora to nie to samo; cóż nie ma rzeczy idealnych.
Skopie też jest warte zwiedzenia zwłaszcza na te giganckie rzeźby w centrum miasta i od Skopiu jest blisko do Kanionu Matka! Warto Go zobaczyć!
Wojtek: Co braku morza to np moja żona która rodzona jest nad samym morzem i w ogóle to ona fanatyczka morza jest to kiedy ja ją zaciągnąłem do Make to jej te Jezioro Ochrydzkie całkiem pasowało! A kiedy ujrzała jaka w tym jeziorze krystaliczna i czysta woda to potem zaczęła utwierdzać ,że Ochrydzkie Jezioro jej bardzo pasi! Moja żona już w Make była 4 razy i chce nadal tam jeździć, a do BG to jej nie za bardzo podeszła chociaż Ona też ,ze mną była w Achtopolu i SiM . Ale mówi,że jeszcze da Bułgarii szanse! Żona pewnie się źli na BG( a raczej na mnie) z powodu jak ja ją przegnałem-przeczołgałem po tym kraju wliczając wysokie góry! Raz jej tam d... nieźle zmarzła!
Wracając do Jeziora Ochrydzkiego to ja jk to już wcześniej gdzieś chyba pisałem ,że na wysokości od Hotel Granit jest fajne molo a raczej molo-pirs dla statków z którego osobiście lubię sobie skakać do wody na łeb! Oprócz tego nad samym jeziorem rozciąga się park Galicicia z najwyższym punktem szczytowym Magaro o wysokości ponad 2 tysiące metrów! Jaki z Niego roztacza się widok
!!!! Widać pięknie i Prespe i Ochrydzkie j. i drugi szczyt co do wysokości w Make-Pelister! A! I jeszcze taka moja jedna dygresja,że jeśli ktoś poszukuje klimatu starego Sozo to w mieście Ochryd znajdziesz tego klimatu aż po sam czubek głowy! Śmiem twierdzić ,że Ochrid bije na łeb stare Sozo! Moja żona też tak uważa.
Polecam Make! Jakoś nie chce się znudzić!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))

no i pstrąga z J. Ochrydzkiego (różowe mięsko