Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Ukrainę - informacje i pytania dot. trasy
ja jadę z Radymna . do granicy w Korczowej mam 20 km. chętnie odpowiem na wszystkie pytania , dotyczące przejazdu przez Ukrainę . 2 razy jechałem przez Czerniowce 1 raz przez Sołotwyno w ukraińskich Karpatach . w tym roku ze względu na wieczne kolejki w Czerniowcach , pojadę z Czerniowiec na Mołdowę .tam kolejek nie ma . km te same . po Mołdowie tam będzie jakieś 14 km

dodam jeszcze ,że najgorszym w tej podróży jest powrót do Polski i kolejki na ukraińsko- polskiej granicy . ale spróbuję wracać przez Hruszów-Budomierz . tam jest luz
Odpowiedz
(23.02.2017 14:35:54)myszabe napisał(a): Cześć andrzej61625. Może jako doświadczony kilkukrotną jazdą przez Ukrainę napiszesz dla forum taki post nr 1 czyli post zawierający podstawowy przebieg tej trasy, powiedzmy z centralnej Polski, czy z Lubelszczyzny..
Jakie opłaty, jakie odleglości itd...może ktoś sie skusi w tym roku pojechać tą trasą Smile

Post nr 1 . wiec tak - przejście Korczowa-Krakowiec - odprawa na bieżąco . na ukraińskiej stronie ok 30 min . po tym droga do Lwowa w miarę dobra . Lwów robimy obwodnicą i kierujemy się na Iwano Frankowsk . droga dobra . Frankowsk robiłem przez miasto, ale można i obwodnicą .dalej na Czerniowce . jest obwodnica . ale lepiej przez miasto. jest tam bardzo stromy podjazd po kocich łbach . moja Zafira dała radę , ale na 2 ce. przez miasto cały czas prosto , i na rondzie za miastem jedziemy na Porubne . drogowskazy wskazują na Sucave . no i jesteśmy na granicy .mapy nie mogę wkleić , bo pisze ,że za duża . wujek Google podaje 378 km.(od granicy do granicy) Aha.... Kołomyję lepiej przejechać przez miasto . opłat - 0 . policja bardzo pomocna i życzliwa . przeważnie młode chłopaki i dziewczyny. NIE PRÓBUJCIE DAWAĆ W ŁAPĘ . dodam że drogi cały czas remontują albo dają nowy asfalt . dróg bym się nie obawiał . Paliwo tankowałem na Shell albo Wook . lałem V pawer i Mustang super . teraz cena ON - ok 4 zł , papierosy dobre - ok 3 zł.Obiad w knajpie dla 5 osób - ok 30 zł .staram się jechać w niedzielę. ruch nie wielki, jak na Ukrainie, tak i w Rumunii.Ukraina na prawdę się bardzo zmieniła.Po drodze specjalnie oglądać nie ma co. Ale w moim przypadku , droga przez Ukrainę jest krótsza o 400km od drogi przez Słowację. jak są pytania - służę pomocą.
Odpowiedz
http://dpsu.gov.ua/ua/border/ kamerka z przejścia Porubne-Siret .http://dpsu.gov.ua/ua/border/ kamerka z Krakowec-Korczowa
Odpowiedz
Brzmi zachęcająco. Jak dla mnie z Lublina 500km bliżej
ale czasowo podobnie
Pozdrawiam i szerokości Kris
Odpowiedz
Ja zawsze wiedziałam, że przez Ukrainę jest dużo bliżej, ale nie aż tyle... też byłam w szoku.
Tylko po swojej wycieczce do Lwowa (na szczęście ktoś nam wtedy odradził własny samochód i pojechaliśmy autokarem) kiedy to szeroko otwierałam oczy ze zdumienia jak może wyglądać asfalt na drodze krajowej - ten nasz jedyny wyjazd samochodem do Bułgarii świadomie z pominięciem Ukrainy. Jak się okazuje przez wiele lat to się zmienia i warto odświeżyć ten wątek.
A dla Was z Lublina, Rzeszowa i okolic to tym bardziej może być kuszące.
Odpowiedz
Mnie tam przejazd przez Ukrainę nie kusi. Może za 10 lat...
Odpowiedz
Wujek Google podaje 470 km bliżej
ale czasowo tylko 0,5h
na drogach Ukrainy nie podgonie
na autostradach i owszem.
W zeszłym roku z Sozopola przez
Serbie do Nyiregyhazy jechałem
od godz. 10 do 4 rano czyli 18 godz.
z obiadem postojami zakupami.
Kuszą te kilometry ale czy warto
Odpowiedz
Zawsze jacyś chętni się znajdą, dlatego fajnie że są nowe informacje Smile A my znowu samolotem Wink
Odpowiedz
A my znowu samochodem Smile
Mam nadzieję, że będą i nowe drogi
Odpowiedz
U nas też miało być auto...a tu jakieś promo wpadło. A tak na serio Radka auto bardziej dostawcze i 3 osobowe, a w związku z tym średnio wygodneSmile Chociaż w sumie moglibyśmy spać na pace Wink a i hurtowa dostawa rakii dla spragnionych nie byłaby problemem Wink
No cóż, za póżno...
Odpowiedz