Liczba postów: 355
Liczba wątków: 0
Reputacja:
42
Jeżeli chodzi o Rzym polecam Spacerownik Historyczny Rzym i jego czarna arystokracja Wojciecha Ponikiewskiego.Trasy,opisy, zdjęcia... Rewelacja!
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 14,443
Liczba wątków: 28
Reputacja:
407
Dzięki Darina. Info na priv też dotarło. Świetny przewodnik!
Liczba postów: 3,376
Liczba wątków: 3
Reputacja:
46
Rzym to temat nie rzeka nie morze tylko ocean, byliśmy 2 razy i tak wydaje ci się że jeszcze tyle jest do zobaczenia.Jeśli chodzi o Neapol to czasowo samo miasto w pare godzin do ogarnięcia.I najważniejsze , tam najlepsza pizza na świecie jest .Jak coś to wal śmiało może coś będę pomocą słuźyć
Reputacja:
407
Będę napoleon walił. Drzwiami i oknami. Niedługo zaczynam planowanie.
Wezuwiusz, Pompeje, ktoś coś wie?
Reputacja:
46
05.12.2017 22:49:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.12.2017 22:56:17 przez napoleon.)
Wezuwiusz byłem i Herkulanum , można powiedzieć ze to przedmieście Pompeji ,jest jeszcze niedaleko ciekawy wulkan Solfatara w miejscowości Puzzoli ,ciągle dymi i wydaje dziwne odgłosy.Tam też rośnie jedyne drzewo na którym owocuja truskawki
Jutro mogę jakieś pare fotek wrzucić
Warto tez zobaczyć Sorento ,nie byliśmy bo nie było czasu ale cytryny robiły wraźenie ogromne jak melony w Bułgarii
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 0
Reputacja:
5
Pompeje robią wrażenie, można chodzić i co chwilę odkrywać coś nowego. Szczerze mówiąc nie zdawałam sobie sprawy że to taki ogromny teren, zanim zobaczyłam na własne oczy. Kilka godzin chodzenia, a i tak nie obejrzy się wszystkiego. Latem do spaceru konieczna jest butelka wody, bo cienia tam na lekarstwo. Warto pamiętać, że większość oryginalnych eksponatów z Pompei jest do zobaczenia w Muzeum Archeologicznym w Neapolu. Ale to już temat na dłuższy pobyt w tym mieście. Kupując Artecard Campania ma się darmowe przejazdy, wejście do dwóch pierwszych muzeów za darmo, a pozostałe ze zniżką.
Na rejs na Capri pewnie nie starczy Wam czasu, ale przy kolejnej okazji polecam. Cytryny giganty, pyszne ale drogie owoce morza i niesamowite widoki.
Reputacja:
407
Pod Wezuwiusza da się podjechać samochodem?
Reputacja:
46
Jechalismy busikiem pod wejście głównie gdzie podjeżdżają autokary i busy ale jest tez trochę nizej parking i tam można zostawić auto .Droga jes wybitnie kreta i każdy prawie jedzenie na ciągłym klaksonie,podejście od wejscia ok 40 min