Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transalpina - stan drogi, czas przejazdu, itp.
Transalpina przejechana wczoraj.

W deszczu i we mgleSmile

Ale od początku najpierw dojazd.

Wyjazd z Warny 21:15, most 23:30 (przejazd praktycznie bez opóźnień)

Za to zaraz za granicą w szczerym polu mieliśmy kontrole policyjną.

Od Ruse google poprowadził Nas na Ghipanti do A1, ogólnie droga mega słaba, myślę, że warto nadrobić i jechać na Bukareszt.

Od pitesti już nieźle się jechało do Bengesti. Byliśmy tam około 4:30, staraliśmy się jechać jak najwolniej żeby jak najbliżej wschodu słońca dojechać.

Zrobiliśmy godzinną drzemkę na stacji i o 5:30 Transalpina. Chwilę wcześniej zaczął padać deszcz, a zaraz okazało się, że na trasie mgła;/

Do Rańca nie wiem jakie widoki bo ich nie byłoSmile za to droga super, szeroka, nawierzchnia dobra. U góry zaczęło się chwilowo przejaśniać i jak dla mnie wow, super widoki. Droga też mega ciekawa. Kilka krótkich miejsc z dziurami, szuterkiem dalej jest ale poza tym nawierzchnia ok.

U góry temperatura 5 stopniBig Grin Jak wyruszaliśmy z Nessebyru około południa to było 35Smile

Jeśli chodzi o trasę to wg mnie ciekawsza od transfogarskiej, praktycznie cała jest fajna, zwłaszcza partie na szczycie, ślepe zakręty, na zmianę podjazdy i zjazdy, jest co robić i jest naprawdę fajnie. Chcąc jechać trochę szybciej trzeba już naprawdę być skoncentrowanymSmile Potem w leśnej części już spokojniej ale dalej bardzo fajna droga.

Na trasie mieliśmy przerwę na śniadanie w hotelu popasul - szału nie ma ale można się na omlecik i kawę zatrzymaćSmile Po drodze niestety kilka przerw bo młody miał problemy żołądkowe:/

Mam trochę zdjęć dość fajnych (chybaTongue) ale w hotelu koszmarnie działa wifi:/

Aha no i najważniejsze - droga pusta (pewnie przez godzinę) - w porównaniu do transfogarskiej to poprostu dzicz... jak coś mam jedną fote komórką z psutej drogi na insta - https://www.instagram.com/p/BWj9FgBFoDw/

Z transalpiny od razu do Sibu skoczyliśmy na szybkie zwiedzanie i teraz już szykowanie w Sebes do jutrzejszej trasySmile

Jak ktoś ma jakieś pytania to śmiało postaram się pomóc
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Transalpina - stan drogi, czas przejazdu, itp. - przez ade - 15.07.2017 19:59:36