22.08.2017 - wtorek - ranek zapowiada się nieciekawie. Pogoda zupełnie nie bułgarska. Temperatura 17-19 stopni i leje jak z cebra. To znak, że już niedługo wrócimy do rzeczywistości - czytaj: do domu.
Na dziś zaplanowana jest wycieczka do Pismenovo. To pakiet, jaki zaproponowała nam dar.iva. Dojazd autokarem do Pismenovo, skansen, cerkiew, a potem zwiedzanie muzeum. Wszystko to z tłumaczem. Cena 12 lv od osoby. Kiedy usłyszałam, że to Pismenovo zorganizowałam swoją grupę - zresztą powiększoną o dodatkowe 2 Polki spotkane w Beglik tash. Mała wioska oddalona jakieś 8 km od Primorska ma dla nas dodatkowe znaczenie. Możemy tutaj uczcić pamięć Diko Shurelovi, który gościł nas w swoim hotelu i opiekował się nami dwukrotnie. Zawsze odbierał nas z lotniska i przyjmował u siebie w hotelu jak w domu. Niestety na początku tego roku miał ciężki wypadek samochodowy i zginął. Kilka dni przed Jego śmiercią zdążyłam puścić naszą rezerwację,... a potem szły już tylko złe wiadomości: było ślisko...., Diko miał wypadek....., jeśli przeżyje to będzie jak roślina,... samochód zmasakrowany, ... jakiś lekarz podjął się operacji kręgosłupa... operacja się nie powiodła...
20 stycznia 2017 roku Diko zmarł....
Przez cały ten czas byłam w kontakcie z Miro - synem Diko. Mieli od nas wsparcie, choć dzieliło nas tysiące kilometrów.
Odpowiedź na rezerwację przyszła kilka dni po pogrzebie. Żałowałam bardzo, że nie zdążyłam powiedzieć Diko, że takiego hotelarza jak On nie ma na całym wybrzeżu.... Powiedziałam to Miro - synowie przejęli obowiązki ojca, papierologią zajęła się synowa Diko - Daniela. Żona Diko przyjeżdża co rano autobusem z Pismenovo, by pomóc rodzinie, choćby w opiece nad dziewieciomiesiecznym wnukiem. Tu cała rodzina trzyma się razem.
Jak zwykle czujemy się dobrze zaopiekowani...
Dlatego byliśmy Mu to winni...
Cmentarz znajduje się na końcu wsi w lesie. Wyglada zupełnie inaczej niż w Polsce. Małe, skromne groby. Na niektórych butelka . Tradycja prawosławna każe zrobić znak krzyża przelewając wino i wodę.
My zapalamy świeczki... Cześć Jego pamięci...
![[Obrazek: 1061fee853934afa15c13b89731661cb.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170823/1061fee853934afa15c13b89731661cb.jpg)
Wejście na cmentarz
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk