14.07.2018 11:57:29
Jeszcze info ze strony Węgier http://www.police.hu/en , na pasku bocznym jest border info
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Zagorkaman
|
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2018]
|
|
14.07.2018 11:57:29
Jeszcze info ze strony Węgier http://www.police.hu/en , na pasku bocznym jest border info
Pozdrawiam,
Zagorkaman
14.07.2018 17:55:49
Dzięki wielkie!
16.07.2018 10:29:37
14 lipca- wjazd na Węgry przez przejście Baćki Vinogradi- długa kolejka, staliśmy prawie 3 godziny.
16.07.2018 10:32:59
W weekendy to raczej norma, duży ruch lokalny / marketowo-bazarowy/
Pozdrawiam,
Zagorkaman
20.07.2018 10:27:07
W przyszłym roku już chyba będzie cała
https://www.youtube.com/watch?time_conti...IlCv6x3NTw pozdrav.
24.07.2018 17:34:21
Cześć. Jadę 4 raz do BG, ale pierwszy przez Serbię. Jedziemy na 4 samochody z Białegostoku do Sozopola .Trasę chcemy zrobić na raz ( po 4 kierowców w samochodzie). Chcemy wyruszyć ok. 7 rano z domu. Jedziemy trasą najbardziej popularną ( Google Maps).Mam parę pytań.
1. Czy nocą są kolejki na granicy Węgry Serbia (noc z soboty na niedzielę)? 2. Czy na parkingach w Serbii jest bezpiecznie ( jakaś krótka drzemka) , czy lepiej dojechać do BG.? 3. Czy opłat na bramkach dokonywać kartą czy lepiej euro. Chodzi o uczciwość sprzedających , parę razy mi zaokrąglano do góry. 4. Tankowanie w Serbii , czy się opłaca , i jak z płatnością kartą. 5. Czy są jakieś nowe drogi ,które są otwarte a których Google Maps nie widzi ( bo widzę że tam się dużo buduje) 6. Gdzie kupić vinietkę jak wjedziemy do BG 7. Obwodnica Sofi. Google prowadzi górą ,a widzę że można też objechać dołem. Jak lepiej ? Dziękuje za pomoc. Piotrek
24.07.2018 19:22:14
Pituś,
Co roku kilkukrotnie robię trasę do Bg przez Serbie, ale teraz pojechałem przez Rumunię , dlaczego, bo są mega kolejki a zwłaszcza w weekendy. Jak masz po 4 kierowców to jedzcie Rumunią. To moja rada. Teraz odpowiedzi 1.Są kolejki 2. Z racji dużego ruchu parkingi są pełne , z bezpieczeństwem różnie bywa, jak wszędzie . 3. Karta -zaokrągla bank, bilon - gość w okienku ; na 12€ ile cię zetną 1-2€? 4. W sumie najtaniej z paliwem jest PL i Bg, a Serbia z tego co wiem paliwo jest droższe od Rumunii. Można placic karta 5.google widzi wszystko ![]() 6. Np. Na stacji Shell tuz po wjeździe 7. Jak się dobrze przyjrzysz to Google zapewne prowadzi tzw Tangentą północną czyli taką średnicówką - jest szybsza , na południowej potrafi być korek
Pozdrawiam,
Zagorkaman
24.07.2018 19:56:05
Pituś będę jechał do Bułgarii 6 raz przez Serbię spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania.
1. Na przejściu autostradowym tak, granicę Węgry/Serbia będziesz przekraczał już w nocy proponuję przejście graniczne Tompa tam kolejki nie będzie, ja zawsze wybieram to przejście. 2. Jeżeli myślisz o nocnej drzemce to pozostaje Ci Serbia jak krótki odpoczynek to tylko w Belgradzie. Jak będziesz pokonywał Belgrad to przed Belgradem jedź za znakami na lotnisko, a później cały czas prosto. (później na lotnisko nie skręcaj). 3. Naszykuj drobne euro i płac tyle ile pisze w cenniku. 4. Nie wiem tankowałem na Węgrzech i w Serbii w Suboticy zaraz po przekroczeniu granicy w Tompie, płaciłem karta VISA lub bezpośrednio euro. 5. Za Niśem otwartych jest kilka odcinków autostrady. 6. Na stacji Shell jak odpowiedział kolega lub zaraz na granicy przy wyjeździe płatna w euro. 7. Jak pokazuje Google górą. Pozdrawiam Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania pisz śmiało.
25.07.2018 08:11:34
(24.07.2018 17:34:21)Pituś napisał(a): ....ostatni post - dałem link do kamerek http://bulgaricus.pl/forum/showthread.ph...24&page=22 Poobserwowałem sobie obrazki przez weekend: Horgosz - kolejka przez cała sobotę, w niedzielę luźniej Gradina (Kalotina) - kolejka przez cały weekend - sobota otwarte 5-6 bramek, w niedziela 1 !!! W drugą stronę - do Polski Hogosz - średnio-luz, Gradina - pusto. Początek sezonu - większość jedzie do Turcji W sierpniu będzie się zmieniąć w drugą stronę
Marcin
25.07.2018 13:05:09
Jadę 6 raz przez Słowację i Serbię - 5 razy do Grecji i Albanii - też z Białegostoku. Mimo, że Google prowadzi przez Warszawę i Czechy, Austrię - zdecydowanie lepiej na Barwinek. Różnie jechaliśmy ze znajomymi - trasa mimo, że Google pokazuje przez Czechy 10 minut krócej, zawsze przez Barwinek wychodzi 2 godziny szybciej i prawie 200 bliżej. Jednak ja zawsze wyjeżdżam ok 1 w nocy. W ten sposób mam pustą Polskę i ok. 7 jestem w Barwinku. Od 3 lat wykupuje też winietę na Słowację mimo, że to daje nam tylko 90 kilometrów w 2 strony - jednak 30 km w Słowacji boczną - miasteczko na miasteczku jedziesz godzinę. Ogólnie Słowacja najgorszy fragment. Około 15-16 jestem na granicy Węgry Serbia - wtedy do 19 są otwarte jeszcze wszystkie przejścia. Nie jeżdżę też w weekendy tylko środa lub czwartek i nigdy nie stałem dłużej niż 20 minut. . Nocuje w Niszu w Serbii na którym zawsze jestem przed 19. Na booking mnóstwo noclegów w zaskakującej cenie do 100 zł za 4-osobową rodzinę z ocenami na Booking po 9,7-9,9. Potem to już z górki. Jeżeli chodzi o stacje w Serbii to w weekendy jak wracam koniec sierpnia to w zasadzie nie ma gdzie zaparkować - są dostawiane przenośne toi toie. Też warto ominąć weekend lub wracać z noclegiem u Draculi.
PS. Przejazd Belgradu to loteria - czasami pseudoobwodnica bardziej zabita niż jadąc przez Centrum, ale ogólnie mimo, że pokonuję w godzinach szczytu nie jest tak strasznie. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|