Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2018]
Jeszcze info ze strony Węgier http://www.police.hu/en , na pasku bocznym jest border info
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Dzięki wielkie!
14 lipca- wjazd na Węgry przez przejście Baćki Vinogradi- długa kolejka, staliśmy prawie 3 godziny.
W weekendy to raczej norma, duży ruch lokalny / marketowo-bazarowy/
Pozdrawiam,
Zagorkaman
W przyszłym roku już chyba będzie cała

https://www.youtube.com/watch?time_conti...IlCv6x3NTw

pozdrav.
Cześć. Jadę 4 raz do BG, ale pierwszy przez Serbię. Jedziemy na 4 samochody z Białegostoku do Sozopola .Trasę chcemy zrobić na raz ( po 4 kierowców w samochodzie). Chcemy wyruszyć ok. 7 rano z domu. Jedziemy trasą najbardziej popularną ( Google Maps).Mam parę pytań.
1. Czy nocą są kolejki na granicy Węgry Serbia (noc z soboty na niedzielę)?
2. Czy na parkingach w Serbii jest bezpiecznie ( jakaś krótka drzemka) , czy lepiej dojechać do BG.?
3. Czy opłat na bramkach dokonywać kartą czy lepiej euro. Chodzi o uczciwość sprzedających , parę razy mi zaokrąglano do góry.
4. Tankowanie w Serbii , czy się opłaca , i jak z płatnością kartą.
5. Czy są jakieś nowe drogi ,które są otwarte a których Google Maps nie widzi ( bo widzę że tam się dużo buduje)
6. Gdzie kupić vinietkę jak wjedziemy do BG
7. Obwodnica Sofi. Google prowadzi górą ,a widzę że można też objechać dołem. Jak lepiej ?
Dziękuje za pomoc. Piotrek
Pituś,
Co roku kilkukrotnie robię trasę do Bg przez Serbie, ale teraz pojechałem przez Rumunię , dlaczego, bo są mega kolejki a zwłaszcza w weekendy. Jak masz po 4 kierowców to jedzcie Rumunią. To moja rada.
Teraz odpowiedzi
1.Są kolejki
2. Z racji dużego ruchu parkingi są pełne , z bezpieczeństwem różnie bywa, jak wszędzie .
3. Karta -zaokrągla bank, bilon - gość w okienku ; na 12€ ile cię zetną 1-2€?
4. W sumie najtaniej z paliwem jest PL i Bg, a Serbia z tego co wiem paliwo jest droższe od Rumunii. Można placic karta
5.google widzi wszystko Wink
6. Np. Na stacji Shell tuz po wjeździe
7. Jak się dobrze przyjrzysz to Google zapewne prowadzi tzw Tangentą północną czyli taką średnicówką - jest szybsza , na południowej potrafi być korek
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Pituś będę jechał do Bułgarii 6 raz przez Serbię spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania.
1. Na przejściu autostradowym tak, granicę Węgry/Serbia będziesz przekraczał już w nocy proponuję przejście graniczne Tompa tam kolejki nie będzie, ja zawsze wybieram to przejście.
2. Jeżeli myślisz o nocnej drzemce to pozostaje Ci Serbia jak krótki odpoczynek to tylko w Belgradzie. Jak będziesz pokonywał Belgrad to przed Belgradem jedź za znakami na lotnisko, a później cały czas prosto. (później na lotnisko nie skręcaj).
3. Naszykuj drobne euro i płac tyle ile pisze w cenniku.
4. Nie wiem tankowałem na Węgrzech i w Serbii w Suboticy zaraz po przekroczeniu granicy w Tompie, płaciłem karta VISA lub bezpośrednio euro.
5. Za Niśem otwartych jest kilka odcinków autostrady.
6. Na stacji Shell jak odpowiedział kolega lub zaraz na granicy przy wyjeździe płatna w euro.
7. Jak pokazuje Google górą.
Pozdrawiam
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania pisz śmiało.
(24.07.2018 17:34:21)Pituś napisał(a): ....
1. Czy nocą są kolejki na granicy Węgry Serbia (noc z soboty na niedzielę)?
....
ostatni post - dałem link do kamerek
http://bulgaricus.pl/forum/showthread.ph...24&page=22

Poobserwowałem sobie obrazki przez weekend:
Horgosz - kolejka przez cała sobotę, w niedzielę luźniej
Gradina (Kalotina) - kolejka przez cały weekend - sobota otwarte 5-6 bramek, w niedziela 1 !!!

W drugą stronę - do Polski
Hogosz - średnio-luz, Gradina - pusto.
Początek sezonu - większość jedzie do Turcji
W sierpniu będzie się zmieniąć w drugą stronę
Marcin
Jadę 6 raz przez Słowację i Serbię - 5 razy do Grecji i Albanii - też z Białegostoku. Mimo, że Google prowadzi przez Warszawę i Czechy, Austrię - zdecydowanie lepiej na Barwinek. Różnie jechaliśmy ze znajomymi - trasa mimo, że Google pokazuje przez Czechy 10 minut krócej, zawsze przez Barwinek wychodzi 2 godziny szybciej i prawie 200 bliżej. Jednak ja zawsze wyjeżdżam ok 1 w nocy. W ten sposób mam pustą Polskę i ok. 7 jestem w Barwinku. Od 3 lat wykupuje też winietę na Słowację mimo, że to daje nam tylko 90 kilometrów w 2 strony - jednak 30 km w Słowacji boczną - miasteczko na miasteczku jedziesz godzinę. Ogólnie Słowacja najgorszy fragment. Około 15-16 jestem na granicy Węgry Serbia - wtedy do 19 są otwarte jeszcze wszystkie przejścia. Nie jeżdżę też w weekendy tylko środa lub czwartek i nigdy  nie stałem dłużej niż 20 minut. . Nocuje w Niszu w Serbii na którym zawsze jestem przed 19. Na booking mnóstwo noclegów w zaskakującej cenie do 100 zł za 4-osobową rodzinę z ocenami na Booking po 9,7-9,9. Potem to już z górki. Jeżeli chodzi o stacje w Serbii to w weekendy jak wracam koniec sierpnia to w zasadzie nie ma gdzie zaparkować - są dostawiane przenośne toi toie. Też warto ominąć weekend lub wracać z noclegiem u Draculi.
PS. Przejazd Belgradu to loteria - czasami pseudoobwodnica bardziej zabita niż jadąc przez Centrum, ale ogólnie mimo, że pokonuję w godzinach szczytu nie jest tak strasznie.