13.06.2024 19:46:10
|
Winietki i opłaty na trasie 2024
|
|
13.06.2024 21:39:04
Omijanie tras płatnych w Słowenii – trasy bez opłat
Kierowcy planujący ominięcie którejkolwiek z płatnych tras powinni wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Po pierwsze, plan ten nie powinien budzić wątpliwości kierowców, którzy chcą jak najszybciej dotrzeć do celu. Ponieważ unikanie dróg płatnych oznacza także omijanie wszystkich bezpośrednich dróg ekspresowych i autostrad, w większości przypadków konieczne będzie skorzystanie ze znacznego objazdu. Trasy przez Słowenię do Chorwacji bez winiety nadają się zatem głównie dla turystów, którzy chcą zwiedzać małe miasteczka w Słowenii, zatrzymywać się tu i ówdzie i ewentualnie cieszyć się otaczającymi krajobrazami. Planując trasę, należy wziąć pod uwagę również to, że nie wszystkie trasy bezpłatne są odpowiednie dla każdego pojazdu. Kierowcom dużych kamperów, pojazdów z przyczepami lub pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony zaleca się wizytę w jednym z biur i trzymanie się oficjalnych dróg. „Czarne drogi” zazwyczaj nie są dobrze rozwinięte lub są zbyt wąskie, aby mogły nimi jeździć większe pojazdy. Poniżej przedstawiamy wybór bezpłatnych tras prowadzących do popularnych miejsc wakacyjnych. Przejazd przez Istrię bez płacenia opłat drogowych Chociaż warto zarezerwować sobie więcej czasu, po drodze na Istrię jest wiele do zobaczenia – na przykład Pula. Aby uniknąć przypadkowego zboczenia z trasy lub znalezienia się na drodze płatnej (i otrzymania opłaty w wysokości 300 euro), dobrym pomysłem jest zainstalowanie systemu nawigacji. Na przykład jednym ze sposobów dotarcia na Istrię jest droga E61 w Słowenii. Najpierw kierujesz się w dół drogi, przekraczając granicę Blood Stream, która znajduje się pomiędzy Włochami a Słowenią. Następnie jedziesz dalej drogą 409, aż dojdziesz do przejścia granicznego Socherga. Następnie dotrzemy do Buzetu, a następnie do wsi Lupoglav. Następnie należy jechać drogą ekspresową, za którą należy uiścić opłatę zgodnie z chorwackimi przepisami ruchu drogowego. Jednak dzięki objazdowi zaoszczędziłeś na opłatach za przejazd do Słowenii. Dojazd do zatoki Kvarner bez płacenia opłaty drogowej Jeśli zatrzymałeś się w Trieście w północno-wschodnich Włoszech, a następnie chcesz jechać przez Słowenię do Zatoki Kvarner bez płacenia za przejazd, powinieneś unikać drogi E751 lub drogi ekspresowej 6. Obie trasy są płatne. Alternatywą jest E61. Aby dostać się do znanej nadmorskiej miejscowości Rijeka, należy najpierw pojechać do Basovizy. Następnie dotrzesz do drogi granicznej Kozina, a następnie do granicy z Chorwacją w Šapjane. Aby to zrobić, musisz pozostać na E61 przez prawie całą podróż. Ostatni odcinek również wymaga korzystania z autostrady. To najkrótsza trasa, jeśli chcesz uniknąć opłat w Słowenii. Do Zatoki Kvarnerskiej prowadzą zdecydowanie inne trasy. Jazda do Dalmacji bez płacenia opłat drogowych Urlopowicze udający się do Dalmacji często odwiedzają miasto Split. Uważane jest za największe miasto w południowej części Chorwacji i można do niego dotrzeć drogą, która nie jest płatna. Różnica czasu staje się tutaj niezwykle oczywista. Z Triestu bezpłatna trasa przez Słowenię trwa prawie dwie godziny dłużej. Zamiast pozostać na E71, możesz na tej trasie skorzystać z E61 i D50. Aby nie zboczyć z trasy, nie można w tym przypadku uniknąć korzystania z urządzenia nawigacyjnego. Podróż staje się jeszcze dłuższa, jeśli pojedziesz nie tylko do Splitu, ale aż do Dubrownika. W drodze do Dalmacji trzeba przejechać przez wiele miasteczek, ale w ten sposób można przejechać przez Słowenię bez winiety.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
18.06.2024 18:30:55
W 1. poście zaktualizowałem ceny winiet w Czechach.
19.06.2024 07:40:57
(18.06.2024 18:30:55)Raphael napisał(a): W 1. poście zaktualizowałem ceny winiet w Czechach. Zaktualizuj cenę mostu Giurgiu-Ruse - 3 euro / 15 lei. W wątku o utrudnieniach na trasie koledzy podali aktualne ceny
Primorsko [2024/2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]
23.06.2024 10:27:10
Widzę, że chyba mod zaktualizował (dziękuję). Ja nie mam już możliwości edycji moich postów w tym wątku.
Przy okazji, czy naprawdę nie ma żadnej oficjalnej strony, gdzie te ceny za most są podane? Mamy wiek XXI, a nie XIX. Aż tak to miejscowi włodarze olewają?
23.06.2024 13:00:32
Witajcie, takie pytanie natury technicznej mam... z uwagi, że dawno nie jechałem przez Rumunię to winietę muszę mieć wydrukowaną czy też może być na telefonie w PDF? Analogicznie jak wygląda sytuacja z Bułgarią, Węgrami i Słowacją (ponieważ ostatni raz jak byłem to były naklejki na szybę)... jak to teraz wygląda? Tak samo jeśli ktoś może podpowiedzieć jak wygląda płatność za przejazd mostem, można płacić kartą po stronie Rumuńskiej i Bułgarskiej? Dziękuję za pomoc.
01.07.2024 09:39:45
Witam. Jadę pierwszy raz do Bułgarii. Będę nocował w Ruse. Czy do wjechanie do Ruse potrzebuje już winiety czy nie?
01.07.2024 10:22:19
Nie, winiety w BG obowiązują poza miastami, droga jest oznaczona specjalnym znakiem i tam zaczyna się strefa z winietą. Można kupić przez neta, na stacji benzynowej, na poczcie, a ostatnio na każdej granicy ustawili automat do sprzedaży winiet
01.07.2024 10:30:46
Dzięki. Kupie przez Internet ale pasuje mi dopiero od następnego dnia, to zmieszczę się w 7 dniowej.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Takie malutke panstewko z niedużo autostrad
? Tak czy inaczej, jednodniowa winiety praktycznie nie zmienia. 11E za króciutki fragment autostrady to wciąż za dużo.