Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
W Czernomorcu chyba port przy miejskiej plaży budują, nie wiem czy już koniec robót nastapił, plaża miejska "taka se", ale do Sozopola to busy już za 1 lv co 1/2 h odchodzą  Big Grin No i ta Gradina do Złotj Rybki...  Smile   Smile   Smile
(01.04.2016 22:43:04)godfather napisał(a): Witam
W lipcu wybieram się po raz pierwszy do Bułgarii. Mam w dorobku sporo wojaży wakacyjnych, ale w inne zakątki Europy. W związku z tym, że każda trasa jest specyficzna mam pytanie....wyruszając z Krakowa chcę jechać przez Muszynkę, Bardejov, Trebisov, Satoralyaujhely, Kisvarda lub Tokaj (nie wiem co wybrać, chodzi o stan drogi na Kisvardę) i przejście graniczne w Satu Mare. Później na Zalau, Sybin i Pitesti do mostu granicznego...czy taka trasa jest optymalna, przy założeniu, że nie chcę jechać przez Serbię i nadrabiać kilometrów?Podejrzewam, że jazda bezwinietkowa przez Preszów, Koszyce i Debreczyn oraz później Oradea to strata sporej ilości czasu na wielkomiejskie światła, korki itp. Czasu mam sporo, wyjadę w niedzielę nad ranem, mam nadzieję dojechać pod wieczór w okolice Pitesti na nocleg i nazajutrz Czernomorec.
Proszę szanownych forumowiczów o weryfikację mojego pomysłu i cenne uwagi Smile

Jeżdżę z Krakowa:
1) Nowy Sącz - Piwniczna - Preszów - Trebisov lub
2) Nowy Sącz - Piwniczna - Preszów - Koszyce - Miszkolc - Debreczyn drogą równoległą do autostrady

Wszystko bezwinietkowo, w niedzielę nie ma problemu w miastach.
Słuszna uwaga, nie dotarło do mnie, że kolega jedzie w niedziele i ruch zwłaszcza na Słowacji szczątkowy. Dalej polecam drogę bodajże nr 68 równoległą do "autostrady" Preszow - Koszyce. "Tracimy" jakieś 10 min. w tempie jazdy ...
Aha tylko Broń Boże nie rozwijajcie prędkości w terenie zbudowanym powyżej 50 km/h, tam koledzy w czapeczkach białych posiadają lasery (i nie są to miecze świetlne).
Dlatego też ja staram się wjechać na Słowację troszkę przed 6 rano. Zmiana "warty" daje mi większą szansę na spokojny przejazd. Sprawdza się od kliku lat.
Pozdrawiam, Hary.
(01.04.2016 23:17:13)igi123 napisał(a): Trasa OK, jednak moim zdaniem z Krakowa szybciej przez Piwniczną i Preszów
Dla mnie to bardzo tajemnicza sprawa, dlaczego przez Kraków ludzie potem kierują się na Muszynkę-Bardejov.
Różnie jeżdżę, ale dlaczego Muszynka a nie Piwniczna
Zakładając ze granicę pomiędzy S-HU przekraczamy w Nowym Mesce.
Trasa przez Piwniczną ( z ominięciem płatnego odcinka)
https://goo.gl/maps/pKfxcFoWFqj
i trasa przez Muszynkę
https://goo.gl/maps/8ekBC49UuUm
Odległościowo 203 km do 189 km
Czasowo 3;09 min do 2;56 min.
A więc można powiedzieć ze porównywalnie z lekkim wskazaniem na Muszynkę, ale jak dla mnie trasa przez Muszynkę ma jedną dużą przewagę. Nie wpakowuje się w Preszow ( dość duże miasto) i mam mniejsze szanse na kontrolę drogową ( a lubią stać szczególnie na odcinku omijającym płatną ekspresówkę)
(02.04.2016 00:25:09)igi123 napisał(a): Słuszna uwaga, nie dotarło do mnie, że kolega jedzie w niedziele i ruch zwłaszcza na Słowacji szczątkowy. Dalej polecam drogę bodajże nr 68 równoległą do "autostrady" Preszow - Koszyce. "Tracimy" jakieś 10 min. w tempie jazdy ...
Aha tylko Broń Boże nie rozwijajcie prędkości w terenie zbudowanym powyżej 50 km/h, tam koledzy w czapeczkach białych posiadają lasery (i nie są to miecze świetlne).
Właśnie chodzi mi o ten odcinek. Od lat, czy jeżdżąc do Bułgarii, czy też po Słowacji, zawsze go omijałem. Od zeszłego roku rozjazd na autostradę i 68 są też na szczęście bardziej czytelne po budowie ronda.
Jadąc 68 oczywiście zwracam uwagę na tereny zabudowane, ale też są spore kawałki poza nimi.
Igi, wspomniałeś, że między drogami jest różnica jakichś 10 min. Ja nie mam porównania bo jeździłem tylko boczną, matematycznie wychodzi mi gdzieś ok. 15 min różnicy. Tak więc jakoś podobnie. Teraz dochodzi też kawałek za Koszycami. Może kolejne 5 min.
Tak z ciekawości zapytam, tych którzy jeżdżą przez Koszyce (czy na Rumunię czy też Serbię), czy bierzecie to pod uwagę i czy śmigacie autostradą.
Cenowo przy miesięcznej winietce zakupionej na Słowacji wychodzi to po 30zł w jedną stronę, więc może już warto, tym bardziej, że wygodniej i mniej męcząco, a ja zwykle jestem tam pomiędzy 3 a 5 nad ranem.
Cytat:Właśnie chodzi mi o ten odcinek. Od lat, czy jeżdżąc do Bułgarii, czy też po Słowacji, zawsze go omijałem. Od zeszłego roku rozjazd na autostradę i 68 są też na szczęście bardziej czytelne po budowie ronda.
Jadąc 68 oczywiście zwracam uwagę na tereny zabudowane, ale też są spore kawałki poza nimi.
Igi, wspomniałeś, że między drogami jest różnica jakichś 10 min. Ja nie mam porównania bo jeździłem tylko boczną, matematycznie wychodzi mi gdzieś ok. 15 min różnicy. Tak więc jakoś podobnie. Teraz dochodzi też kawałek za Koszycami. Może kolejne 5 min.
Tak z ciekawości zapytam, tych którzy jeżdżą przez Koszyce (czy na Rumunię czy też Serbię), czy bierzecie to pod uwagę i czy śmigacie autostradą.
Cenowo przy miesięcznej winietce zakupionej na Słowacji wychodzi to po 30zł w jedną stronę, więc może już warto, tym bardziej, że wygodniej i mniej męcząco, a ja zwykle jestem tam pomiędzy 3 a 5 nad ranem.

Chętnie zapłacę Słowakom jak przejadę drogami typu autostrada i szybkiego ruchu w granicach 75% trasy przez ten kraj.
W przeciwnym wypadku, moim zdaniem, to przysłowiowa skóra za wyprawę.
w sumie jak się wskoczy w Preszowie na autostradę, to po jej częściach płatnych i bezpłatnych do granicy jest 61 km (można odjąć te 5km za Koszycami).
Od Barwinka do Milhost jest w wersji autostradowej 134 km, więc powoli zaczyna się chyba opłacać. No ale jak jeszcze wyjść na stacji po zakup winietki - no i znowu różnica się niweluje.
No, ale to jest odwieczny tutaj problem, więc tak tylko zagaiłem z ciekawości.
Różnica w wariancie płatnym czy darmowym to ok 8-10km , a winietka SK już jest kupowana by net, w sumie autostradami szybciej o jakieś 20 min. Ostatnimi czasy na końcu drogi szybkiego ruchu przed samą granicą z Węgrami jest wznowiona kontrola policyjna (wyrywkowa) czyli tam też można stracić parę minut jeśli już komuś tak na minutach zależy
Pozdrawiam,
Zagorkaman
(03.04.2016 16:09:13)wolffer napisał(a): w sumie jak się wskoczy w Preszowie na autostradę, to po jej częściach płatnych i bezpłatnych do granicy jest 61 km (można odjąć te 5km za Koszycami).
Od Barwinka do Milhost jest w wersji autostradowej 134 km, więc powoli zaczyna się chyba opłacać. No ale jak jeszcze wyjść na stacji po zakup winietki - no i znowu różnica się niweluje.
No, ale to jest odwieczny tutaj problem, więc tak tylko zagaiłem z ciekawości.

Już kiedyś to pisałam.
Trasa po płatnych drogach ( gdzie łącznie płatnych odcinków jest 37 km)
https://goo.gl/maps/DUMHmQP1QQ22
Trasa omijająca
https://goo.gl/maps/AzMRJLA6i6z
Jadę dłużej 14 minut i trasa jest krótsza o 1,7 km. A w kieszeni 10 lub 14 euro. Na dobry obiad w sam raz. Czyli tracisz 14 minut zyskujesz 14 euro.
Jeśli pokonując Słowację z północy na południe będę mogła przejechać po drogach szybkiego ruchu więcej niż 50 km to pewnie zapłacę ale teraz to żadna oszczędność.