Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Dzieciaki, teraz to już stare wróble: 11 i 13 lat, jeździły od kołyski. Z Hanką (dziś l. 11) w wieku 5 tygodni byliśmy nad polskim morzem.
Pierwsze długie wypady (24h jazdy) jak miały 3 i 5 lat. Marudziły pod koniec co nieco, ale na pewno nie tak by wspominać to jako udrękę.
Do BG z Łodzi zdecydowanie przez SRB z patentami omijającymi na granicy HU-SRB. I o ile możliwe jednak w dzień. Niby autostrady, ale Turki jeżdżą po arabsku, często gablotami poklejonymi na gumę do żucia. Skutek, to pas awaryjny usłany autami na awaryjnych.
Przez RO jechałem raz i na razie dziękuję. Nastałem się w korkach, i choć od lat jeżdżę raczej sporo i niewiele jest w stanie mnie zadziwić, to miałem kilka sytuacji podbramkowych, które skutecznie mnie zniechęcają do dziś do odwiedzin w RO.

A i jeszcze kilka uwag do tomkowski: na SRB nie potrzebujesz zielonej karty, a umowa użyczenia? Tym na pewno bym się nie przejmował, ale rozumiem Twoje troski przed pierwszą podróżą. Jakoś nie widzę tego by np. leasing podpisywał umowy notarialne użyczające auta każdemu wyjeżdżającemu za granicę. Zresztą 2 razy byłem w BG pożyczonym autem i nikt się nie zainteresował czyje to.
Te sytuacje podbramkowe to powodują głównie Tit-y, dlatego ja jak jadę przez RO to tylko w weekend, kiedy nie jeżdżą.
No ale poczekajmy, ten rok może okazać się inny i np. przez wielkie kolejki na granicach i tak opłaci się jechać Rumunią. Oby nie, ale zawsze warto brać to pod uwagę.
Raz pies, raz nawalony piechur, osobówka i jakiś gruzawik typu Ził. Na jeden dzień wystarczy Wink
Ja zawsze jeżdżę wariantem 1 z małymi modyfikacjami Cieszyn, Żylina, Trnawa, Nowe Zamki i przekraczam granice SK/HU w Komarnie. Dalej jak pisałeś M1 i M5
Pozdrawiam
Bogdan
(31.05.2016 17:44:20)Bogdan napisał(a): Ja zawsze jeżdżę wariantem 1 z małymi modyfikacjami Cieszyn, Żylina, Trnawa, Nowe Zamki i przekraczam granice SK/HU w Komarnie. Dalej jak pisałeś M1 i M5
Pozdrawiam
Bogdan

Kiedyś jechałem jak Ty (przez NZ) jednak większy ruch (np.: z Nitry) - wolniej się jedzie i całe 5km więcej Smile dlatego osobiście wybrałem w zeszłym roku wariant przez Sala->Neded->Koralovo (https://goo.gl/maps/hGxKprsKpKC2)
Jedynie z Twojego skrótu to zapamiętałem nagłośnienie w Hurbanowie Big Grin

(30.05.2016 17:31:14)Slavekk napisał(a): Ludzie jeżdżą przez Cieszyn z przyzwyczajenia bo dopiero od otwarcia S69 Bielsko-Żywiec (czyli od niedawna) to się opłaca.
To nie przyzwyczajenie.... Jakbym mieszkał w K-cach czy w "Czerwonym Zagłębiu" Wink to bym wybierał Zwardoń.
Marcin
To znowu ja Smile
Bardzo Wam dziękuję za obszerne wskazówki, rady i pomoc. Ciągle myślimy, ale coś tam się zaczyna układać.
Rozważam jeszcze trasy bardziej lub mniej autostradowe.

Jeśli jechali byśmy trasą proponowaną przez "biil" (+ modyfikacja przez Zwardoń):

https://goo.gl/maps/ebV3hxmeawD2

to rozumiem, że łapiemy się na winietki na Słowacji, Węgrzech, Rumunii i Bułgarii? (czyli jakieś 53,52 euro licząc miesięczne)?
W Rumunii i Bułgarii masz winietkę zawsze, natomiast Węgry i Słowacja tylko jak korzystasz z autostrad.
Odcinek ten co pokazałeś (Węgry i Słowacja) jest płatny.
Z tym, że w tym wariancie winietki na Słowację i Węgry opłaca się kupić, bo po to jedzie się trochę na około, żeby jechać autostradami.
Jak chcesz zaoszczędzić parę euro to możesz zrezygnować z autostrad Słowackich i jechać lokalnymi, na Sahy, Budapeszt i dalej tak samo. Ale musisz pamiętać, że tam w miejscowościach jedziesz 50, a tych miejscowości jest sporo.
Na Węgrzech już jest to mniej opłacalne, bo tam jest dużo więcej km autostrad.
Witam wszystkich.
Śledziłem wątek od początku. Jako, że dawno w tamte strony nie jeździłem poszukuję najwygodniejszej trasy.

Wynazałem coś takiego: https://goo.gl/maps/dscwGX577182

Czy ktoś mógłbym ocenić tą drogę? Jak to aktualnie wygląda i czy warto coś zmienić

Dodam jeszcze może: wyjazd z PL 23 lipca wieczorem z północy polski. Pociągnął bym dalej autostrada Bratysława, SK/HU, Gyor ale rok temu w tym terminie w drodze do Albanii działa się tam maskara. Korek jak cholera na granicy. Myśle, że zjazd na Komarno może być dobrym pomysłem. Oby tylko jakoś jeszcze sprawnie Budapeszt ominąć.
@lukasz.kowalsky
Dyskutujemy o tym wariancie od dobrego tygodnia Smile - dobry wybór, skoryguj jedynie odcinek Alexandria - Giurgiu bo zaliczysz szuter Smile
Marcin