Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Ukrainę - informacje i pytania dot. trasy
Jest jeden plus jazdy przez Ukrainę 400 km. Potem Rumunia płasko i szybko. Mało policji. Tylko na granicy może być stanie,bo Ukraińcy do Unii na wizę wyjeżdżają
Każda wiza skanowania do Bukareszt i czekanie na odpowiedź.
Odpowiedz
Nie wiem czy dożyję czasów gdy będę mógł spokojnie przez Ukrainę podróżować. Plusem jest to, że droga do przejechania krótsza o ok. 400 km. Minusy to fatalny stan nawierzchni dróg, kolejki na granicach, skorumpowana policja.

Myślę, że sytuacja może się poprawić dopiero w momencie integracji Ukrainy ze strukturami europejskimi. A to nie nastąpi za szybko.
Odpowiedz
Będą czekać w nieskończoność jak Turcy. Tylko w przypadku Ukrainy boją się czerwonego - wina. Big Grin
Odpowiedz
Nawet Rosjanie, Białorusini, których znam nie jeżdżą do Bułgarii przez Ukrainę tylko omijają ją szerokim łukiem albo w wersji 1) Polska (Rzeszów), Słowacja i Węgry i Rumunia lub 2) przez Serbię.
M.
Odpowiedz
no to się chłop załamie
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Na razie się nie załamałem Smile
Dzięki wszystkim za odpowiedzi (nie spodziewałem się takiej ilości).
Na początek wybór trasy - nie jest podyktowany kwestiami finansowymi.
Z moich dzisiejszych informacji do Iwano-frankowska trasa jest ok. Za jest gorzej ale
nie ma mega dziur. Martwią mnie martwią kwestie oczekiwania na granicach i
ewentualnych strajków czy innych tego typu historii.

Jeżeli chodzi o Kijowską trasę i dalej na Krym to znam/łem bo jak jest Rosja to jeszcze nie byłem.
Wtedy też było dużo złych opinii ale ja po pierwszym razie jak przejechałem to stwierdziłem
że chciałbym takie drogi w Polsce (szerokie, mało policji, mały ruch, miejscowości bardzo rzadko).

dżek - dlaczego martwią? kiedy ostatnio byłeś? coś cię spotkało?

czarmar - dzięki bardzo za wszystkie linki.

aekzal - myślisz że gdzieś indziej nie może się tak zdarzyć? Jadąc przez Rumunię też były takie miejsca że można było
koło urwać. Ale dzięki za info bo odczułeś to na własnej skórze a takie informacje cenne.

Póki co zbieram info a decyzje podejmę z moją grupą (3 x auto osobowe).
Ale pomimo waszych ostrzeżeń strasznie mnie korci ...........

Będę mega wdzięczny za każde dodatkowe info.
Odpowiedz
Raptem za 2 tyg temu znajomi spędzili 18 h na granicy by do PL wjechać , to raczej wymowne jest.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Ja myślę do Bułgarii jedź spokojnie przez Słowację i Węgry, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie abyś zrobił sobie kilkudniowy wypad na Ukrainę, aby pozwiedzać. Kraj jest naprawdę ciekawy i bardzo tani, poczynając od paliwa, alkoholu, jedzenia w restauracjach i kończąc na noclegach. Natomiast jako kraj tranzytowy zdecydowanie odpada. Tym bardziej, że twoja miejscowość nie leży przy granicy, a aby się do niej dostać masz przeszło 200 km. Powinieneś brać sugestie i rady osób, które mieszkają w Warszawie i jeździły wielokrotnie do Bułgarii.

Na zakończenie dodam, żeby nie być gołosłownym (potwierdza to, co mówią moi znajomi) przykładowy wpis z blablacar dla pierwszej z brzegu podróży z Moskwy do Słonecznego Brzegu, gdzie droga prowadzi przez Polskę, Węgry, Serbię i Bułgarię. Naprawdę Rosjanie umieją liczyć i jeszcze lepiej kombinować od nas jeżeli byłoby bezpiecznie i szybko pojechaliby przez Ukrainę. Przez Ukrainę miałby około 2 tys. km a przez Polskę ma ponad 3 tys. km., różnica wynosi 1000km.

https://www.blablacar.pl/podroz-moskva-s...-505050394 (fajny kierowca bez noclegów robi tą trasę ja bym obawiał się o swoje życie, tylko 2 -3 godziny na odpoczynek)
Odpowiedz
(13.07.2016 21:39:50)czarmar napisał(a): ...Na zakończenie dodam, żeby nie być gołosłownym (potwierdza to, co mówią moi znajomi) przykładowy wpis z blablacar dla pierwszej z brzegu podróży z Moskwy do Słonecznego Brzegu, gdzie droga prowadzi przez Polskę, Węgry, Serbię  i Bułgarię. Naprawdę Rosjanie umieją liczyć i jeszcze lepiej kombinować od nas jeżeli byłoby bezpiecznie i szybko pojechaliby przez Ukrainę. Przez Ukrainę miałby około 2 tys. km a przez Polskę ma ponad 3 tys. km., różnica wynosi 1000km. ...
no, to akurat nie jest najlepszy przykład, ale może korki w okolicach Ługańska i Krymu spowodowały, że chwilowo nie korzystają z tego tranzytu.

No, ale uwaga, żeby na obecną Ukrainę, na południe od Lwowa wpaść sobie niezależnie od wyjazdu do Bułgarii, godna polecenia
Odpowiedz
Byłem w maju we Lwowie. Przewodnik twierdził, że najmniej na granicy to 2 godziny minimum, jak się nic nie dzieje (byliśmy 1 maja Big Grin nikogo na granicy w Hrebennem, ok. godziny na procedury - fakt to autobus był). Drogi główne (do Lwowa) OK, ale pojechaliśmy też do Rawy Ruskiej i to już była szosa niższej kategorii - po-raż-ka, 15 km jechalismy pół godziny, a ruchu praktycznie nie było, dziury, łaty, łaty i potem dziury. Zdecydowanie odradzam jako tranzyt do BG.
Odpowiedz