Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Ukrainę - informacje i pytania dot. trasy
Wystarczy spojrzeć na Google Street View - w miarę nowe opracowane mapy na Ukrainie - z 2015 roku. Jak dla mnie tragedia. Szkoda auta. Szkoda nerwów. Na Ukrainę pojechać gorszym autem pozwiedzać lub wykupić wycieczkę. Jako tranzyt - nie polecam.
Odpowiedz
Karol, byłem kilka lat temu. Z wujkiem, który dorabia na przemycie alkoholu i fajek. Przy wjeździe na Ukrainę włożony banknot do paszportu. Nie pamiętam nominału. Zatrzymuje nas policja i gość mówi o przekroczeniu prędkości o powiedzmy 30km/h. Wujek płaci, oczywiście bez potwierdzenia bo milicjant nawet suszarki nie miał. Jedziemy przez miasteczko (Rawa...?) i wjeżdżamy kołem w miejsce gdzie nie ma pokrywy od studzienki. Podobno na złom kradną. ..A my wyładowani Alko w schowku gdzieś w zawieszeniu...

Tyle pamiętam z tej krótkiej, aha sorry na przejściu przy braku toalet 6 godzin, podróży.

Może coś się zmieniło. Wujek nadal szlaja się tam bo mieszka 2 km od ich granicy.

A co zrobisz Ty?
Odpowiedz
Jutro spotkam się ze znajomym Ukraińcem ze Lwowa, który dosyć dużo jeździ i popytam go o aktualny stan dróg do granicy z Rumunią i czy warto tamtędy jechać.
Odpowiedz
Tylko, wiesz, on nie ma wyboru i musi jechać tędy, którędy mu nie musimy i nie jeździmy.
Ale opinia będzie pewnie pomocna także pytaj...
Odpowiedz
kasa - będę wdzięczny i każdemu kto ma bieżące info.
dżek - byłem 2 x w tamtym roku w Kovel-u - w tamtą stronę luzik. Powrót 2h na granicy. A o dawaniu w łapę
to nawet mowy nie było. Owszem przemytnik każdy w paszport ładował - taka praca. Poza tym weszły podobno przepisy
że bez powodu nie mogą cię zatrzymać na drodze - nie miałem przyjemności bo pomimo patrolów nigdzie mnie nie
zatrzymali. Przydatne rejestratory jazdy i ewentualnie nagranie z przebiegu rozmowy.

Widzę że ogólna tendencja jest na anty. Daje do myślenia. Ale moja wrodzona przekora może być silniejsza
od rozsądku Smile Jeszcze 2 tygodnie na podjęcie decyzji.
Odpowiedz
przekora przekora a rozsądek lepiej zachować.
Po wyjeździe w 2010 postanowienie nigdy więcej przez Ukrainę, no właśnie ale było ale i w 2012 pojechałem następny raz, to był ten ostatni do momentu wykonania dróg na Ukrainie.
Nie wiem jak wyglądają drogi na dzień dzisiejszy ale filmiki w internecie raczej nie zachęcają.
Tak więc może będziesz pierwszym który zda relacje jak to wygląda naprawdę.
Odpowiedz
Więc tak - rozmawiałem ze znajomym i mam dobrą wiadomość - da się przejechać do granicy z Rumunią nie uszkadzając auta Big Grin . Najrozsądniejsze połączenie zaczynając od obwodnicy Lwowa (dojazd do Lwowa od granicy z Polską pomijam, ponieważ asfalt czy to od Medyki, czy też Korczowej oraz Hrebennego jest więcej niż przyzwoity) to trasa:

- Lwów - Rohatyn - Iwano-Frankowsk (dawny Stanisławów) - droga H09
- Iwano-Frankowsk - Kołomyja - Czerniowce - droga H10
- Czerniowce - przejście graniczne Porubne/Seret - droga M19 (a później na Suczawę)

Nawierzchnia jest momentami nierówna ale bez dziur (łatana raczej na bieżąco), jest sporo dobrego asfaltu, po drodze bez problemu ze stacjami benzynowymi, sporo miejsc gdzie można coś zjeść, no i oczywiście warto zatrzymać się na chwilę w Iwano-Frankowsku i w Czerniowcach ze względu na przepiękne, odrestaurowane starówki w obydwu tych miastach.

Ten kto przejechał trasę Deva-Oradea (dodatkowo w nocy Big Grin - jak ja w 2014) nie powinien obawiać się stanu dróg na Ukrainie na trasie do granicy z Rumunią. A tak na poważnie od Lwowa do Iwano-Frankowska jest w większości nowy asfalt, później na przemian dobra nawierzchnia i lekkie nierówności. Jeśli będzie jechało się w dzień trasa powinna być bezproblematyczna.
Odpowiedz
Czyli to co potwierdza navizor -> http://navizor.com/#map/10/48.5566/25.2342
Jedynie widać, żeby nie jechać na obwodnicę Kołomyi tylko miastem i kawałek nierówny przed Zobołotiv.
Marcin
Odpowiedz
Kasa - dzięki za te informacje. dzięki nim moja przekora staje się silniejsza Smile
Przejazd tak ustawiony żeby około 8 rano wjechać na lwów i myślę że do końca dnia się przejedzie Smile
Co do zwiedzania to raczej (o ile trasa zda egzamin) to prawdopodobnie na powrocie.
Jak nie to we wrześniu plan jest do Lwowa to i może coś po okolicy się pokręcimy.

Na ten moment 99% przez Ukrainę.

Będę oczywiście wdzięczny jakby ktoś miał jeszcze jakiekolwiek info - szczególnie dotyczące przejścia granicznego z Rumunią.
Kamerek to chyba nie mają i żadnej strony z info bieżącym też.
Odpowiedz
KarOol, jak dobije jeszcze ten 1 procent brakujący i przejedziesz, to napisz o stanie dróg, no i pewnie o nastawieniu miejscowych (bo z tym jak widać różnie jest).
Odpowiedz