Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgaria z Rumunią w tle
Smile 
Wieczory coraz dłuższe, śnieg za oknem, prace w ogrodzie na ukończeniu więc nastał czas na małą relację z naszych tegorocznych wakacji Smile
Był to nasz pierwszy urlop w Bułgarii. Wcześniejsze trzy zagraniczne wojaże to Chorwacja. Wtedy kwatery rezerwowałem już w styczniu. Jednak tym razem było inaczej. W pracy od zeszłego roku panowała nieciekawa atmosfera. Na przelomie roku posypały się zwolniania i straszono następnymi. Wobec niepewnej sytuacji zwlekałem z planami urlopowymi. Zająłem się tym końcem czerwca dwa miesiące przed urlopem. Miało być coś nowego więc po szybkiej weryfikacji kierunków padło na Grecję i Bułgarię. Ostatecznie do Bułgarii przekonał nas znajomy Bułgar. Jego córka chodzi z naszym synem do klasy i na ognisku z okazji zakończenie roku szkolnego była okazja do porozmawiania. Nie bez znaczenia były też koszty urlopu.
Tyle na dziś tytułem zajawkiSmile.

PS.
Pracę jednak ostatecznie straciłem. Wypowiedzenie po 23 latach w firme wręczono mi pod koniec  września. Takie korporacyjne standardy Sad Jak się okazało bezrobotnym byłem zaledwie jeden dzień Smile
Odpowiedz
Dziś druga część wstępu Wink
Po ustaleniu kierunku zacząłem szukać miejsce docelowe dla naszych wakacji AD 2016. Trafiłem na tanią ofertę hotelu z Albeny. Teściowie byli w Albenie w latach 70-tych i mają miłe wspomnienia. Jednak opinie o przybytku, w którym dokonałem rezerwacji za pośrednctwem pewnego portalu na “B’ nie były zbyt pochlebne. Zacząłem więc szukać dalej i tak trafiłem na to forum i relację Makeja z pobytu w Białej. W tym miejscu wielkie podziękowania dla Makeja za wiele pożytecznych informacji w tym namiarów na hotel czy trasy dojazdu. Ponieważ od jakiegoś czasu marzyła mi się wyprawa do Rumunii nasza droga do Bułgarii musiała prowadzić przez tereny Drakuli Smile Z tego powodu podróż do Bułgari nieco się nam wydłużyła Wink.

CDN
Odpowiedz
moja podróż też się wydłużyła tak, że jeszcze sprawozdania nie mogę ogarnąć, ale poczytam Twoje, to może i ja ponownie zabiorę się do roboty
Odpowiedz
(03.12.2016 15:54:08)wolffer napisał(a): moja podróż też się wydłużyła tak, że jeszcze sprawozdania nie mogę ogarnąć, ale poczytam Twoje, to może i ja ponownie zabiorę się do roboty

Ciężko się zebrać aby zacząć ale wystartowłem z relacją i postaram się małymi porcjami posuwać się do przodu :Smile
Fajnie jak zmobilizuję do powrotu do relacji Wink
Odpowiedz
Miały być szczegółowe opisy trasy z czasami przejazdu, godzinami przekraczania granic, cenami i innymi informacjami. Niestety skutecznie schowałem kartki z zapiskami tak że nie mogę ich teraz odnaleźć Sad Pozostaje mi więc opisać to co pamiętam i okrasić to zdjęciami (tych nie zagubiłem Wink )
Startujemy w sobotę 13 sierpnia ok. 4:30. Celem jest hotel Stejeris w okolicach Turdy. Nasza trasa:
https://www.google.pl/maps/dir/Chmielowi...08!1m0!3e0
Po drodze zahaczamy o piwniczkę Gonczy Pince.
[Obrazek: 4faa20680f6b6b29med.jpg]
Nawierzchnia dróg w Polsce rewelacyjna. Słowacja i Węgry jest dobrze ale nieco gorzej niż u nas w kraju.
Bezwinietowa trasa przejazdu przez Słowację i Węgry by Makej. Polecam. Ruch niewielki świateł mało
jedynie Nyiregyhaza nieco spowalnia przejazd. Na granicy węgiersko-rumuńskiej poszło szybko.
Rumunia na głównych drogach OK ale w miastach trzeba uważać na zapadnięte studzienki. Co do hotelu
Stejeris to mogliśmy trafić lepiej. Najlepsze czasy ma już za sobą.
Odpowiedz
A trzeba było czytać moje wspomnienia z poprzedniego roku to byś ominął ten śmierdzący hotel

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Nie chcę "zaśmiecać" Twojej relacji ale dla tych, co teraz w długie zimowe wieczory będą ją czytać planując zarazem przyszłoroczne wojaże polecam naszą tegoroczną miejscówkę tranzytową w Rumunii - Pensjonat Armonia w Nadaselu (przed Kluż-Napoka). Cisza, spokój, wzorowo czysto, niedrogo i smacznie w restauracji.
Aha, muszę to powiedzieć - miło się czyta, że moje wskazówki były pomocne. Pozdrawiam i oczekuję dalszej części relacji.
P.S.
My w przyszłym roku Sozopol. Tym razem samolotem, mamy już bilety i zabukowaną Willę...
Odpowiedz
(05.12.2016 23:00:27)peter napisał(a): A trzeba było czytać moje wspomnienia z poprzedniego roku to byś ominął ten śmierdzący hotel

Szkoda, że nie trafiliśmy na Twą relację. Miejsca na noclegi tranzytowe szukałem tuż przed wyjazdem, a że był to długi weekend to było trudno o wolne pokoje. Zresztą nawet w Stejeris w ten siepniowy długi weekend wszystkie pokoje były zajęte. Podczas noszenia bagaży byłem świadkiem jak Polacy pytali o wolny pokój.

(05.12.2016 23:44:41)makej napisał(a): Nie chcę "zaśmiecać" Twojej relacji ale dla tych, co teraz w długie zimowe wieczory będą ją czytać planując zarazem przyszłoroczne wojaże polecam naszą tegoroczną miejscówkę tranzytową w Rumunii - Pensjonat Armonia w Nadaselu (przed Kluż-Napoka). Cisza, spokój, wzorowo czysto, niedrogo i smacznie w restauracji.
Aha, muszę to powiedzieć - miło się czyta, że moje wskazówki były pomocne. Pozdrawiam i oczekuję dalszej części relacji.
P.S.
My w przyszłym roku Sozopol. Tym razem samolotem, mamy już bilety i zabukowaną Willę...

Nie ma problemu, zapraszam do umieszczania komentarzy czy pomocnych informacji.
Odpowiedz
Budzimy się rano i okazuje się, że nasze lokum w świete dziennym nie zyskało … Tego dnia na początek  mamy w planie kopalnię soli w Turdzie. Kopalnia jest otwarta od 9:00. Plan był taki, że o tej porze mieliśmy być już na miejscu. Zamarudziliśmy na śniadaniu co przełozyło się na małą obsuwę i na miejscu przed nowym wejściem byliśmy o 9:20 a tam płatny parking już zapełniony a policja kieruje samochody na okoliczne łączki. W środku do trzech kas spore kolejki. Tu pierwszy raz zderzamy się z rumuńskimi zwyczajami. Rodziny tubylców obstawiają wszystkie trzy kolejki. Zjawisko znane też u nas ale tam jest naprawdę na masową skalę. Co więcej niektórzy cichociemni wciskają się na bezczelnego do kolejki. Wystarczyło zostawić odrobinę miejsca od poprzedającej osoby i już ktoś się wciskał. Miałem tak trzy razy! Na szczęście kolejka szybko się posuwa i szybko wchodzimy. Przy wejściu pani sprawdzająca bilety słysząc naszą rozmowę pyta dla celów statystycznych skąd jesteśmy i zapisuje, że z Polski.
Do kopalni wchodzi się długim korytażem. Następnie do głównej sali a tam taki widok zapierający dech!
[Obrazek: 211e3aa457edbf07gen.jpg]

[Obrazek: d0a5f8d4e4548aafgen.jpg]
Do windy jest długa kolejka więc schodzimy 13 pieter schodami. A na dole dalej nie możemy wyjść z podziwu. Znajdują się tam miejsca do gry w minigolfa, bilarda, tenisa stłowego, plac zabaw dla dzieci, koło młyńskie czy nawet mały amfiteatr.
[/url][Obrazek: 85c28b20f119aba8gen.jpg]

[Obrazek: c67b811a8faaefb8gen.jpg]

[Obrazek: 3a62980e38728a2egen.jpg]

[Obrazek: e5990d4eecab3d98gen.jpg]

Okazuje się, że to nie wszystko!
[Obrazek: 0559b83d7ed5f2dagen.jpg]

Schodzimy więc jeszcze niżej a tam na wyspie takie cuda.
[Obrazek: dde2fe8ce6f5bcadgen.jpg]

[Obrazek: 5e18bb78dd4753c1gen.jpg]

[url=http://images82.fotosik.pl/218/f704d037f6ddc970.jpg][Obrazek: f704d037f6ddc970gen.jpg]
Można wynająć łódż I popływać.

Miejsce absolutnie z gatunku must see. Jeśli będziecie w okolicy Turdy czy Klużu to koniecznie trzeba zobaczyć.
Pobyt w kopalni zajął nam więcej czasu niż się spodziewaliśmy ale warto było J
Z czasem w kopalni przybywało coraz więcej ludzi. Gdy wychodziliśmy były ogromne tłumy. Wszędzie tworzyły się kolejki. Przy wyjściu trafiamy na gigantyczną kolejkę do kas. Kolejka ta wychodziła na zewnątrz i ciągneła się kilkadziesiąt metrów aż do wysokości bud z pamiątkami I gadżetami na parkingu! Okoliczne łączki zastawione samochodami a nawet autobusami. Rozpoczęliśmy długi Rumuński weekend.

CDN.
Odpowiedz
Brawa za tą Twoją relację - fajnie się czyta. Pozdrawiamy całą rodzinkę Smile
Odpowiedz