Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Ukrainę - informacje i pytania dot. trasy
Byłem we Lwowie w zeszłym roku w maju, przejazd autokarem przez Hrebenne. Odprawa 1,5 godziny (ale to autobus był) zero ludzi o 6 rano. Cóż procedury przy granicy unijnej. Osobówki na bieżąco, z tym że trzeba sie nastawić na kontrole straży granicznej ukraińskiej, też się nie spieszą. Droga do Lwowa OK, ale że trochę zwiedzaliśmy to zjechaliśmy z ich krajówki i... koszmarne dziury, b. słabe BOCZNE trasy koło miasteczek. Z tego co przewodnik prawił, to policjantów "wymienili" na młodych po dojściu do władzy Poroszenki, podobno już w łape nie biorą. Zawsze mnie kusiło jechac trasą przez Ukraine, coś zobaczyć, zjeść pielmieni, napic się jakiegoś lokalnego specjału itp. Jak sie komuś nie spieszy to polecam. No chyba że ktoś mieszka w okolicy Lublina to warto rozważyć tą trasę jako "szybszą" do BG Wink
Odpowiedz
Nu zobaczyć tam specjalnie nie ma co . zjeść pielmieni - owszem . wypić - też . bardzo smacznie i bardzo tanio . Dla mnie głównie liczy się prościutka i szybka droga przez Rumunię . Bez gór i serpentyn . stosunkowo nie wielki ruch , nu i uwielbiam te ich drogi na 1,5 pasa
Odpowiedz
Jest co zwiedzać np Lwów Big Grin Rawa Ruska, Stanisławów itp jest mnóstwo zabytków polskiej kultury.
Odpowiedz
Photo 
igi123 masz rację.Dla tych,kto jedzie pierwszy raz, i ma zamiar coś zwiedzić - tam naprawdę jest ciekawie. Ja mam rodzinę w Stanisławowie (Iwani Frankowsk ) i za każdym razem u nich nocujemy w drodze do Bułgarii . Pozwiedzałem tam wszystko już dawno . Można powiedzieć , że ten region znam bardzo dobrze .Do Lwowa nie wjeżdżam . Raz wjechałem , jak remontowali obwodnicę . Tam trzeba być naprawdę dobrym kierowcą . Starówka w Iwno Frankowsku jest piękna i odrestaurowana.Jest taka długa ulica tylko dla pieszych - ulubione miejsce spacerów mieszkańców . nazywa się 100metrówka. Uliczna muzyka . galeria obrazów na chodniku. drzewa z żelaza itd.Ostatnio na obwodnicy Iwano Frankowska odkryłem polski cmentarz , gdzie Niemcy rozstrzeliwali Polaków w czasie wojny . Zadbany i nie zniszczony memoriał . Ciekawe też są Czerniowce , ale na zwiedzanie trzeba mieć czas . Rozważam w tym roku trasę przez Sołotwyno na Zakarpaciu . Przejście Sołotwyno-Sighetu Marmatiej jest przeważnie puste . Po rumuńskiej stronie można odwiedzić ,,wesoły cmentarz,, w Sapancie . Można skierować się na wąwóz Bicas , a potym już równiną na Bułgarię , a można też pojechać na Sighisoarę albo na Transfagarską . Na Bicasie już byłem. Chcę zobaczyć Sighisoare .[img][Obrazek: 4a0e9b3037bff7a1med.jpg][/img] takie drzewka rosną w Stanisławowie koło kościoła , w którym brał ślub pan Wołodyjowski (tak twierdzi Sienkiewicz )
Odpowiedz
Nie wiem jak mozna napisac ze na terenach bylej RP czy na Ukrainie nie ma co zwiedzac ? Od Lwowa do Czerniowiec kazde miasto ,miasteczko jest godne zatrzymania. Jak mozna nie byc na cmentarzu Luczakowskim , nie zapalic lampki na cmentarzu Orlant ? Zaleszczyki ,niestety juz z nowym mostem to nasza historia. Niestety obecnie Ukraina jest krajem w ktorym wszystko moze sie zdarzyc ? Chamska drogowka mowi do Polakow jak nie macie pieniedzy na lapowki to nie przyjezdzajcie na Ukraine ?
Odpowiedz
Tym, kto jedzie pierwszy raz przez Ukrainę , jak najbardziej polecam zwiedzanie Lwowa i innych miejsc w Galicji i na Bukowinie . Myślę , że na zwiedzanie Lwowa jednego dnia będzie za mało . Dla mnie przejazd przez Ukrainę , to rutyna . Dla tych,kto rzadko tam bywa - może być ciekawie . Co do ukraińskiej policji - ABSOLUTNIE SIĘ NIE ZGODZĘ . Wiem , jak było i jak jest teraz . W tamtym roku zostałem zatrzymany w Rogatynie za prędkość . Kulturalnie mi wytłumaczyli na czym polega moje wykroczenie . Zapłaciłem 280 hrywien mandatu . Nie chciałem pokwitowania - powiedziano mi , że tak się nie da . Kilka razy też zatrzymywali do rutynowej kontroli ze sprawdzaniem bagażnika . Myślę , że związane to było z tamtejszą sytuacją . Miła rozmowa i życzenie szerokiej drogi . Jednego razu policjantka nawet próbowała mówić do mnie po angielsku , ale powiedziałem ,że rozumiem ukraiński . od razu im ulżyło Wink . Miejscowi też mówią , że policja już nie jest ta . co była . Ostrzegali mnie przed dawaniem łapówki . Natomiast , wiem , że ukr. straż graniczna łapówki bierze . Ominięcie kolejki w 30 samochodów na granicy w Krakowcu , kosztowało mnie 200hr . Ale też bym nie radził . bo nie wiadomo , na kogo trafisz . Aha...dodam jeszcze,że policja tam cały czas jeżdzi na kogutach . proszę się nie przyjmować . Oni tak mają
Odpowiedz
Witaj Andrzej.Czy może orientujesz się jak wygląda sprawa zwierząt,czy na granicy są problemy gdy jedzie z nami 
nieduży psiak i jakich papierów wymagają?
Odpowiedz
Hej,
Czy ktoś z Was miał okazję lub rozważał opcję przejazdu przez Mołdawię? PL-Ukraina-Mołdawia-Rumunia-Bułgaria.
Jakieś ciekawe fakty lub przemyślenia?

Dzięki za wszelkie info,
Jacek
Odpowiedz
Mam to w planach na następne wakacje. Się zobaczy. Mołdawia kusi...
Odpowiedz
Nam póki co wyszło na obecne. Ambicją byłoby dojechanie z KRK bezpośrednio do Kiszyniowa. Kilometrowo/czasowo wygląda obiecująco, zobaczymy co z tego wyjdzie przy głębszej analizie.

J
Odpowiedz