31.05.2017 20:27:55
He he bulgarius. Choć inne muszle...
|
2017 Bułgaria w maju
|
|
31.05.2017 21:35:02
Kontynuując wątek naszych rowerowych objazdów po bliższej i dalszej okolicy, to oprócz wyjazdów na plażę wykonaliśmy pętlę (kolejny raz) Оазис Бийч Ризорт Камчия - Равна гора – Бенковски – Приселци - Оазис Бийч Ризорт Камчия – trasa nie jest może szczególnie długa ok. 30 km, haczyk jest w tym, że na początku 3 km jedzie się ostro z góry, a potem to już praktycznie cały pod górkę. Co prawda nie są to strome podjazdy, ale pedałować trzeba cały czas. Trasa do Приселци przejechana została asfaltem, a potem przez pola (po tym odcinku rowery nadawały się do umycia). Jeżeli ktoś ma możliwość wypożyczenia rowerów – to zachęcam to tej formy poznawania Bułgarii!
Przyjemność jest również w tym, że można zatrzymać się przy sklepiku, kupić kawę (automaty są niemal wszędzie), czasami trafia się taki sklep – jak np. w Бенковски (swoją drogą świetnie zaopatrzony), gdzie jest mały barek z banicą, kebabcze i frytkami. Oczywiście należało zrobić przerwę w podróży na kebabcze, frytki i ajran. Po takim postoju można pedałować dalej. Poniżej kilka zdjęć z podróży rowerami:
07.06.2017 19:41:13
W związku z tym, że nieuchronnie zbliżał się termin naszego wyjazdu z Bułgarii, zrobiliśmy jeszcze szybki objazd po sklepach (trzeba było przecież przywieźć trochę skarbów do domu), ulubionych miejscach oraz mniej uczęszczanych przez turystów miejscach w Warnie. Te mniej uczęszczane miejsca, a wydaje mi się, że warte zobaczenia to: dzielnice Галата i Аспарухово. Co ciekawe - papierowa mapa Warny, zakupiona w BG, tych dzielnic nie obejmuje. Ostatniego dnia pobytu, postanowiliśmy zrobić objazd tych dzielnic, które są pięknie położone na kilku wzniesieniach.
Znaleźliśmy punkt widokowy, z którego rozciąga się taki oto widok na Warnę: Mnie ten widok bardzo pozytywnie zaskoczył. I niestety nadszedł ten okropny dzień, w którym nastąpił wyjazd. Poranek 23 maja 2017 r. godz. 6:05 - słoneczko wstaje, a my wyruszały w drogę powrotną. O godz. 6:10 – wyjazd Оазис Бийч Ризорт Камчия, o godz. 8:40 wjazd do Ruse, przerwa na kawę i o 9:00 przejazd przez most na Dunaju. Przejazd przez most i granicę bez zatrzymywania, nikt niczego nie sprawdzał i nawet nikt nie był zainteresowany, kto jedzie w samochodzie i co tam, ewentualnie, przewozi. Około 10:00 rozpoczęliśmy podróż obwodnicą Bukaresztu, podróż obwodnicą trwała 30 minut. Godzina 13:00 Ramnicu Valcea, dalej przez góry, do autostrady A1 i do granicy w Nadlac. Na granicy byliśmy o 18:45, po 25 minutach oczekiwania wjechaliśmy na Węgry. W związku z tym, że w samochodzie zrobiło się trochę nerwowo – samochód zaczął uporczywie upominać się o posiłek – rozpoczęło się szukanie stacji paliw. Dodam, że małżonek bardzo dba o nasze autko i zawsze pilnuje, aby mu niczego nie zabrakło, a tu jakość tak się stało, że szukaliśmy odpowiednio dużej stacji paliw, aby się zatrzymać na dłużej i tym sposobem dojechaliśmy do granicy bez zatankowania… A swoją drogą to przy tych nowych odcinkach rumuńskich autostrad to szału ze stacjami paliw nie ma, a jeżeli są, to takie mini-stacje, gdzie praktycznie nie ma gdzie usiąść (stoją ze trzy stoliki bez zadaszenia, w maju można posiedzieć na słoneczku, ale w lipcu, sierpniu to raczej nie da się tam wytrzymać) a toalety teoretycznie są, ale trzeba mieć wiele odwagi, aby z nich skorzystać. Tam, gdzie się zatrzymywaliśmy murowane toalety były zamknięte, stały Toi – Toiki. Nie było wielu odważnych, aby tam wejść. Trzeba było pęcherz zacisnąć i jechać dalej. Wracając to tematu paliwa – to po przekroczeniu węgierskiej granicy przypomniałam sobie, że na forum czytałam o tym, że ktoś zatrzymywał się na nocleg w Mako (nie pamiętam, kto o tym napisał, ale bardzo dziękuję. Jak odnajdę – dodam punkt do reputacji). Tak sobie pomyślałam, że skoro można tam przenocować, to stacja paliw też musi być – była – Shell nakarmił całą naszą trójkę i była czyściutka, pachnąca toaleta! Wyruszyliśmy dalej, od Budapesztu jedziemy w strugach deszczu, burza przemieszczała się naszą trasą. O północy czasu słowackiego dojeżdżamy do Malacy i zatrzymujemy się na nocleg. O 7:00 wyjazd i potem spokojnie (nie licząc burzy, które nas znowu dopadła) do Warszawy. O 15:00 jesteśmy w domu. Teraz rozpoczyna się odliczanie do kolejnego wyjazdu... 18 sierpnia wyruszamy w kierunku Bułgarii, tym razem samolotem do Bukaresztu a dalej busem do Warny.
14.06.2017 18:28:19
Ciekawe, czy na plaży Romantika, jest jeszcze wykonany przeze mnie rysunek "polowanie na bawoła"?
14.06.2017 18:48:45
ewcia - Trakowie lepiej rysowali
![]() fajne, zwierz to bawół ? bizon ?
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda” (14.06.2017 18:48:45)peter napisał(a): ewcia - Trakowie lepiej rysowali Zgadzam się, rysowali lepiej, ale więcej ćwiczyli. A ja tylko raz, na piasku, a potem już skrobałam na ścianie, trzymając się jedną ręką trawy. A to zwierze - to oczywiście bawół bałkański. a bawół bałkański wygląda tak: miejsce występowania: m.in. Kamchia
14.06.2017 22:08:07
ja z plastyki miałem ledwo mierny więc i tak podziwiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda” |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
Bułgaria po raz ... n-ty | wojak999 | 128 | 16,752 |
28.06.2026 08:08:21 Ostatni post: wojak999 |
| Bułgaria z moją "Połówką"-Sezon 2021 | arka | 52 | 5,567 |
14.09.2023 12:52:43 Ostatni post: arka |
|
| Sławomira pożegnanie z Bułgarią ? | lisek | 198 | 24,657 |
01.07.2023 21:52:55 Ostatni post: dżek |
|
| Bułgaria 2019 - tym razem Primorsko | makej | 97 | 8,359 |
18.08.2019 15:24:40 Ostatni post: aekzal |
|
|
|
Bułgaria po raz 8. | wojak999 | 60 | 5,663 |
31.07.2019 10:03:32 Ostatni post: wojak999 |
| Bułgaria po raz.... | artemi | 6 | 478 |
03.07.2019 19:31:56 Ostatni post: artemi |
|
| Pierwszy raz Bułgaria - okolice Albeny | tomeks | 37 | 9,148 |
28.02.2019 08:45:24 Ostatni post: bateniki |
|
| Bułgaria pierwszy raz - Burgas test | juggler5 | 50 | 15,765 |
30.08.2018 16:12:31 Ostatni post: primma |
|
| Bułgaria od młodego chleba zjadacza do starego wyjadacza | napoleon | 33 | 15,608 |
01.06.2018 15:00:49 Ostatni post: tata |
|
|
|
Rumunia i Bułgaria 2017 | ciastek | 17 | 7,867 |
16.04.2018 15:24:59 Ostatni post: ciastek |