Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgarskie podróże i przemyślenia Jacka i Malutkiej
Aaa, Słowacki Raj! Nie chciało mi się sprawdzić na mapie. Teraz już wszystko rozumiem. Dedinky są punktem wypadowym w góry i początkiem wielu szlaków. Nie spotkałem się wcześniej z tą nazwą. Tam to na kilka dni można się zatrzymać jak widzę. Może w przyszłym roku (?).

A i kofoli tam pewnie w bród!
Odpowiedz
To ma być drugi etap podróży i jak na razie zacząć się ma w Słowackim Raju https://pl.wikipedia.org/wiki/Słowacki_Raj w Dedinky https://pl.wikipedia.org/wiki/Dedinky  Smile
Wyjazd byłby 12go sierpnia, a więc w poniedziałek rano, ale bez przesady  Confused  Confused  Angel

Co myślicie o przejściu granicznym Rumunia-Serbia na tej trasie  Huh (jadącym przez Serbię też się może przydać, no bo niby wyjazd w tygodniu przez Roszke nie powinien być tragiczny, więc czy warto tędy)

No i w sumie przez Oradea dawno nie jechałem  Angel

https://goo.gl/maps/4NcDqipj5F5QfqZK6

Jak widać muszę dotrzeć do Salonik ok. 12.00. miejscowego czasu.

Czy może nie bawić się i jak to poniedziałek, to na Roszke zasuwać Dodgy
Odpowiedz
Sprawdź w ten poniedziałek on line i sam se odpowiesz/co do Roszke/ . Ja osobiście pojechałbym bokami czyli j.w.

Wyjechałbym z zapasem czasowym np. o 20.00 dzień wcześniej lub podzielił na 2 etapy by po ciemaku spać, a nie jeździć/ nie wiem czy lubisz ride by night/.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Ja to tak mam, że na 97 % niby wiem, ale wolę się zapytać, a co do przejść granicznych, to jeszcze za wskazanie Wrót Żelaznych czy Stalowych (już nie pamiętam, czy żelazne, czy stalowe, bo Stalowy Tomasz jechał Big Grin Big Grin ) to powinieneś na tym forum nosić tytuł Głównego Tropiciela Nieobleganych Przejść Granicznych Czy Jakoś Tak Angel Big Grin Big Grin
Dzięki za potwierdzenie Big Grin (się odezwę ale teraz za chwilę robota mnie na cały dzień czeka)
Odpowiedz
Warto bedać w tej okolicy wpaść na chwilkę do Golubac - na zamek - resztę o tym miejscu można poczytać w necie.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
ooo, nie wiedziałem, że tam też nasz Zawisza Czarny dotarł, ale niestety w swej ostatniej podróży
https://nawakacje.eu/zamek-twierdza-golubac/

co do poprzednich postów, to nocleg będzie chyba gdzieś w Macedonii
co do jazdy nocnej, to w tym roku w nocy przejechałem od Piteszti do Zalau. Szczególnie za Piteszti w górach, to było prawdziwe wyzwanie pomiędzy tirami, ale też nudno nie było przy okazji Confused Big Grin Big Grin
Odpowiedz
Może Skopje na nocleg[emoji39] fajnie wieczorem oświetlone centrum [emoji106]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Jest to możliwe, bo tak mniej więcej wychodzi czas przejazdu. Ale wtedy w Skopje, to pewnie same światła w nocy zobaczę Angel Big Grin Big Grin

Chciałem koniecznie odwiedzić ponownie Dedinky latem i chwilkę pobyć, tylko za blisko trochę leżą. Żeby przynajmniej leżały tam gdzie Miszkolc Confused , który też chcę ponownie odwiedzić, ale nie tom razom Dodgy
Odpowiedz
Spojrzałem właśnie na kalendarz myzułmański na 2019 r., czyli po ichniemu 1440/1441 i zobaczyłem, że w dniach 11/14.08.2019 r mają właśnie najważniejsze święto, czyli Kurban Bajram (Id Al-Adha). Podobno obowiązuje ich wszystkich, więc i "Niemców". Może by tak wtedy przez Roszke ?? W końcy, to 12go w poniedziałek.
Odpowiedz
Jak „mniej wierzących” będzie dużo to zawsze możesz bokiem przeskoczyć
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz