19.07.2015 19:54:26
Ja zastanawiam się nad powrotem
|
Transalpina - stan drogi, czas przejazdu, itp.
|
|
19.07.2015 19:54:26
Ja zastanawiam się nad powrotem
19.07.2015 22:33:55
(19.07.2015 19:43:02)peter napisał(a): ebyst jak masz zdjęcia to zamieszczaj Zrobiłem co prawda parę fotek, ale nie oddają one klimatu transalpiny-takie bardziej prywatne z górami w tle. Jakąś wybiorę z naklejką bulgaricusa na aucie z przełęczy Urdele i wstawię w wątku z naklejkami, ale chyba dopiero po powrocie, bo z automatu to nie potrafię. W internecie wyświetlają się fajne, aż się zastanawiam z których miejsc robione, bo z miejsc przeznaczonych do zatrzymania się ciężko takie zrobić. Na Transfogarskiej dwa lata temu jakoś było dużo łatwiej i to co widziałem w internecie zrobiłem też sam aparatem.
05.08.2015 10:51:10
Przejechałem 19.07, Sugag - Novaci ponad 4 godziny. Na najciekawszym odcinku przełęcz Urdele - Ranca ni cholery nie ma gdzie stanąć, a jest to pokręcona część drogi i miejscami brak barierek nad przepaściami. Pogoda dopisała, ale powietrze było strasznie wilgotne przez co zdjęcia są do ...
![]() Są trzy kilkusetmetrowe odcinki bez asfaltu, ale spoko można przejechać ![]() bez asfaltu od strony Sebes ![]() potem to już fajne górki ![]() to w tle to oczywiści góry Parang ![]() jest kilka zatoczek gdzie się można zatrzymać na poboczu, ale miejsca mało ![]() jest i knajpa przy odpuście, widziałem dymiący grill i coś z prawdziwego ognia, bo prąd tam pewnie drogi (z agregatu )![]() Pan Palinkarz zachęca wszystkich swoją uroczą mimiką twarzy do zakupu swojskiego bimbru (ma nawet z czereśni)
05.08.2015 21:57:06
Powiem tak - fantazja a ostatnie zdjęcie z napitkami poezja
. Więcej o stanie drogi napisz, coś na zdjęciu widać ale czy takich nierówności więcej było
05.08.2015 22:38:48
Zacznijmy od tego, że droga jest w 80% zmodernizowana. Odcinki bez asfaltu są 3 od strony Sebes w lasach, w niższych partiach ta droga nie jest wymagająca, kolega jechał kia ceed kombi wypakowany po dach w 4 osoby i spoko dał radę, wyrobiły już się dziury w kamieniach, ale można przejechać, chociaż 20 km/h to pewnie granica wytrzymałości zawieszenia w wiekszości aut. Powtarzam są to jakieś może 1,5 km. utrudnień, w trzech częściach. Potem w duzej części nowy asfalt. W górnych partiach drogi może kilkanaście dosłownie jedno metrowych miejsc z brakiem asfaltu, ponieważ wykonawca drogi w zeszłym roku zbankrutował i nie zalał asfaltem przepustów, tj jedziemy po kruszywie, ale to raczej takie trochę progi zwalniające ( i po mojemu dobrze bo nie brakuje szaleńców). Na samej górze trochę adrenaliny bo miejscami, powtarzam miejscami, brakuje barier, ale to już można zobaczyć na you tube. No i odpust przy przełęczy Urdele taki jak na transfogarskiej.
06.08.2015 00:06:17
Kto nie widział
Najbardziej wymagający odcinek od strony Ranca do Urdele, a dalej do Sebes już spoko a jednak jakieś pobocza i miejsca do zaparkowania są ... yhy ja ich nie widziałem bo jechałem w odwrotnym kierunku, a tam barierki jeszcze nie wszędzie przysługują od czasu do czasu autor przejeżdża przez "próg zwalniający" tzn przepust w drodze bez asfaltu ( ok. 1 m szerokości) A tutaj z drugiej strony Najfajniej między 13 a 19 minutą.
a bo mi się przypomniało, może lepiej by pasowało do "jest weekend co pijemy?"
owątualnie co jemy takie tam odpustowe na transalpinie yhy ale ten bimber smakuje paskudnie, chyba że ktoś lubi łyski z kozy
22.05.2016 00:08:43
w tym roku samochodem ja z Malutką, a reszta samolotem, to chyba zmienię plany i zacznę czytać temat o Transalpinie, bo jeszcze nie jechałem. Raczej jednak w drodze powrotnej czynu tego dokonam, gdyż że ponieważ wtedy większą mocą dysponuję
.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania | Wawo | 645 | 594,664 |
11.08.2025 07:52:40 Ostatni post: Dziadek |
|
| Trasa Transfogarska - stan drogi, czas przejazdu, itp. | dżek | 240 | 238,734 |
07.07.2025 10:21:54 Ostatni post: coffe |
|