26.07.2021 23:24:39
No ja już kilka odwiedziłem - takie hobby. Do wszystkich w Europie mi troszkę brakuje.
|
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2021]
|
|
26.07.2021 23:24:39
No ja już kilka odwiedziłem - takie hobby. Do wszystkich w Europie mi troszkę brakuje.
27.07.2021 00:21:00
W Bułgarii masz 4 punkty do zwedzania:
BG-TR-GR- Kavak to wyspa na rzece Maritsa. Skupia granice państwowe Bułgarii, Grecji i Turcji. Powierzchnia wyspy wynosi 0,4 km2 [1] Wyspa znajduje się w tureckiej strefie wojskowej. W 1992 roku, kiedy podpisano dokument z Edirne między Bułgarią a Turcją, skomentowano pomysł dostępu do jej terytorium na rzece Maritsa, podzielonej jako własność między trzy kraje. W 1994 r. podczas wizyty w Ankarze dowódcy bułgarskich sił lądowych ponownie poruszono kwestię przekształcenia wyspy w krainę trójstronnej przyjaźni [2]. W 2004 roku gubernator greckiego nom Evros Nikos Zamponidas, gubernator regionu Haskowo Georgi Zarchev oraz gubernator Edirne Nusret Miroglu dyskutowali nad pomysłem budowy trzech mostów i trzech bram, aby dotrzeć na wyspę z każdy z trzech krajów. Dyskutowana jest również idea budowy małego centrum kongresowego, muzeum ogólnego, specjalnej sali wystawowej oraz teatru na 1500 miejsc [2]. 19 lipca 2005 r. z inicjatywy ministra spraw zagranicznych Bułgarii Salomona Passy otwarto piramidę graniczną, która wyznacza miejsce spotkania trzech granic. Ma 2 m wysokości i jest napisane w języku bułgarskim, greckim i tureckim „Solidarność wobec Zjednoczonej Europy” [1]. BG-GR-МК - Na Tumba Peak przekraczane są granice państwowe między Bułgarią, Grecją i Macedonią Północną. Na szczycie znajduje się piramida graniczna №1. BG-MK-SRB Ponad 200 turystów z Bułgarii, Serbii i Macedonii ponownie spotkało się w Piramidzie 106, niedaleko wsi Żerawino w górach Chudin. Jest to najbardziej wysunięty na zachód punkt Bułgarii. Jest to również punkt graniczny trzech krajów. Przyjaciele spotkali się z powiewającymi flagami narodowymi w geometrycznym centrum Półwyspu Bałkańskiego, nawiązali nowe znajomości i zrobili setki pamiątkowych zdjęć. Wokół piramidy kręcili się wspaniali ludzie. BG-SRB-RO- punkt północny: ujście rzeki Timok (44 ° 12′45 ″ N 22 ° 39′57 ″ E), region Vidin. Tam rzeka Timok wpada do Dunaju.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
28.07.2021 17:15:22
Szybka relacja dot. trasy "serbskiej" 19.07-27.07, w tym roku jechaliśmy na dwa auta o dwóch różnych porach i lekko odmiennych wariantach przejazdu.
1. Samochód wyjazd o godz. 5:40, trasa przez Konieczną, Bardejów, Koszyce, Miskolc (od Tarnowa-A4 do Miskolc 4:30; mimo objazdu z budowanym mostem czas w normie), Budapest, Horgosz (stary) (45 minut na granicy o godz 14-15), Belgrad, Kalotinę (15 minut na granicy o ok. 22, Dragoman - nocleg o 23), Burgas o 12. 2. Samochód wyjazd po 12, trasa przez Barwinek (1.5h stracone na wahadle przy remoncie drogi), trasa Stropków, Trebisov, Sátoraljaújhely, Tokaj, Miskolc (odcinek Tarnów-A4 do Miskolc 6h), generalnie póki trwa budowa autostrady, to wariant przez Tokaj jest świetną alternatywą do Koszyc/Preszów; ładne widoki, mały ruch, jazda płynna; Horgosz główny o 21 (15 minut postoju), Kalotina o 5 rano (50 minut), Burgas o 11. Podsumowanie trasy PL-BG : - trasa od Miskolc do Burgas w całości autostradowa (poza przejazdem "kocimi łbami" przez Dragoman, oraz kawałeczkiem przy samej granicy), - granice bez problemów, (w BG oczywiście weryfikowano "paszporty Covidowe"), - na Węgrzech nie ma Covida ("kazano" nam ściągnąć maski na stacjach benzynowych ),- mam wrażenie, że LPG na stacjach Serbskich ma jakiś tajny dodatek zwiększający zasięg o jakieś 20%, - remontowany odcinek autostrady w okolicach Starej Zagory - jest przejezdny, mimo, że nawigacja twierdzi inaczej, ___________ Powrót: Samochód 1: wyjazd o 9, dojazd do Tarnów-A4 o 11 (trasa nr 1 - tylko w drugą stronę), Horgosz Główny o 19 - przeprawa przez 3-4h; Samochód 2: wyjazd o 16, dojazd o 14:00; Kalotina o godz 20 - 10 minut (pogranicznik zamiast o Covidzie zaczął "narzekać" na tabuny turków i zaczął opowiadać swoje wrażenia z pobytu na wybrzeżu w BG ) , Tompa o godz 3 - z marszu. Podsumowanie: - w nocy przejścia są raczej luźne, - wiedząc o doświadczeniach z samochodu 1 zatrzymałem się na stacji OMV (ok 50 przed bramkami w Suboticy), gdzie jest dostępne WIFI, gdy zobaczyłem 10 pojazdów w kolejce - zaryzykowałem zjazd na Tompę (niepotrzebnie jak się później okazało, gdy widziałem, że wyprzedzam samochody które jechały przez Horgosz), - jeszcze na koniec hint: na wysokości Suboticy jest drogowskaz na Kelebiję, który kieruje na drogę, której nie ma na GM - nie ma się czego bać, bo w rzeczywistości jest tam piękna droga Ekspresowa (!) po której jedziemy z podobną prędkością jak po autostradzie.
28.07.2021 21:33:34
(28.07.2021 17:15:22)bart11 napisał(a): - jeszcze na koniec hint: na wysokości Suboticy jest drogowskaz na Kelebiję, który kieruje na drogę, której nie ma na GM - nie ma się czego bać, bo w rzeczywistości jest tam piękna droga Ekspresowa (!) po której jedziemy z podobną prędkością jak po autostradzie.Czy masz na myśli drogę, która na mapy.cz jest oznaczona numerem 11 i biegnie od A1 (od zjazdu nr 4)? https://pl.mapy.cz/s/daroharoju
29.07.2021 10:03:42
(28.07.2021 21:33:34)Raphael napisał(a):(28.07.2021 17:15:22)bart11 napisał(a): - jeszcze na koniec hint: na wysokości Suboticy jest drogowskaz na Kelebiję, który kieruje na drogę, której nie ma na GM - nie ma się czego bać, bo w rzeczywistości jest tam piękna droga Ekspresowa (!) po której jedziemy z podobną prędkością jak po autostradzie.Czy masz na myśli drogę, która na mapy.cz jest oznaczona numerem 11 i biegnie od A1 (od zjazdu nr 4)? No tak, to jest ta droga. Co prawda ma tylko po jednym pasie w każdą stronę, ale ograniczenie do 100km/h.
31.07.2021 14:50:54
Czy przejście graniczne Horgos 2 jest tylko dla ruchu lokalnego?
01.08.2021 09:43:49
Cześć
Dimitrovgrad SRB - Kalotina BG -> DRAMAT. Wczoraj 31.07 - 3,5 godz. stania. Bandy "niemców", "belgów" i "austriaków" w burkach. MASAKRA!!!. Pokrzyżowało to wszystkie moje dalsze plany zwiedzania w BG. Jeśli dodam do tego dzień wcześniej przejście CRO - SRB (Lipovac - Batrovici) autostradowe 4,5 godziny i te samo towarzystwo śniade i ich jazda autostradowa oraz zapakowany autami Belgrad o 22 godz wieczorem i wszystkie stacje benzynowe służące śniadym za piknikowe pola to tylko jeden wniosek wyciągam. Zobaczyłem przejazd przez Serbię raz - pierwszy i to na pewno ostatni. Jak dla mnie koszmar i nie chcę go nigdy więcej przeżywać. Rumunia z ich kierowcami to mały pikuś.
01.08.2021 09:55:39
Obserwuję od kilku dni na kamerkach przejścia serbskie i widzę potężne oblężenie w obu kierunkach
01.08.2021 12:08:20
Właśnie mamy szczyt sezonu i dramat na granicach, jeszcze 17 lipca wyjeżdżałem z BG przez Kalotina sobota, ok. 15 niecała godzina i to jak doliczę wahadło przed granicą. Potem o dziwo bez korków na A1 w Serbii do Smederevo.
Była relacja, że ktoś nie został wpuszczony do BG przez Negotin, Bregovo, ale nie ma relacji że ktoś z BG wyjechał do Rumunii przez Żelazne Wrota,[emoji6] chociaż drogi lokalne przy tym wariancie kiepskie Wysłane przy użyciu Tapatalka |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|