Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fintech - nowości
Każdy rachunek bankowy będący rachunkiem bieżącym czyli niebędący rachunkiem nierozliczeniowym, czyli z reguły tzw. oszczędnościowym, jest rachunkiem płatniczym, ale nie każdy rachunek płatniczy jest rachunkiem bankowym, gdyż nie musi być prowadzony przez bank, ale może być prowadzony przez tzw. fintech
- ... a przynajmniej taka jest moja niefachowa definicja Wink
Odpowiedz
OK. Jako niefachowiec się zgadzam Big Grin

Ale "podział" przeciw któremu zaprotestowałem w odpowiedzi do @Tamtam nie ma sensu.
Aion prowadzi rachunki bankowe:
- rozliczeniowe w PLN i walutach
- nierozliczeniowe (oszczędnościowe) również w PLN i innych walutach.
To tyle w sprawach porządkowych.

Przydatność rachunków Aiona w turystyce jest raczej średnia.
Zaletą jest, że niezależnie od waluty płatności obciąża konto (rozliczeniowe Tongue ) w PLN po dobrym kursie i nie ma tu wyjątków jak Curve czy Revolut w weekendy. Nie ma też limitów tych płatności, choć jest limit wypłat z bankomatów.

Natomiast wadą jest... to co jest zaletą Big Grin
- wymiana jest "instant" w momencie płatności
- można mieć środki na rachunku w EUR, zapłacić w EUR a i tak ściągnie równowartość z konta w PLN.

Chyba po prostu założyli inny model klienta niż np. Revolut.
Jak na bank do codziennych płatności ma irytujący brak - w definicji nowego odbiorcy nie zapamiętuje pola "tytuł wpłaty".
A ja przy takich płatnościach cyklicznych jak kablówka, czynsz, parking się identyfikuję właśnie zawartością tego pola.
Dajmy im szansę, dopiero wystartowali...
Odpowiedz
(06-09-2021,17:47:05)Slavekk napisał(a):
(05-09-2021,22:11:00)Tamtam napisał(a): Poza tym Aion ma rachunki płatnicze a nie bankowe. Taka "drobna" różnica.

Aion jest bankiem i ma normalne rachunki bankowe.
A co to za wynalazek "rachunek płatniczy"?

Tapatalkiem klepane na telefonie

Aion nie otwiera rachunków bankowych w PL.
Aby mieć rachunek bankowy musisz mieć podpisana umowę imienna. Masz taką? Podpisałeś taka umowę?
Dostałeś tylko umowę ramową.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(08-09-2021,11:42:44)Tamtam napisał(a):
(06-09-2021,17:47:05)Slavekk napisał(a):
(05-09-2021,22:11:00)Tamtam napisał(a): Poza tym Aion ma rachunki płatnicze a nie bankowe. Taka "drobna" różnica.

Aion jest bankiem i ma normalne rachunki bankowe.
A co to za wynalazek "rachunek płatniczy"?

Tapatalkiem klepane na telefonie

Aion nie otwiera rachunków bankowych w PL.
Otwiera.

Cytat:Aby mieć rachunek bankowy musisz mieć podpisana umowę imienna.

To jest twój pogląd.
Szanuję, ale się nie zgadzam [emoji41]

Zdalne zawarcia umowy nastepuje po obustronnym zdalnym potwierdzeniu woli.
Papierowa umowa imienna nie jest konieczna.
BTW Aion tez takie przysyła.
Odpowiedz
Cóż mozesz się zgadzać albo nie, ale takie jest prawo bankowe.

Odpowiedz
(08-09-2021,20:19:43)Tamtam napisał(a): Cóż mozesz się zgadzać albo nie, ale takie jest prawo bankowe.

Nieprawda.
Nie jest "takie".
Zdalne zawarcie umowy stosują też polskie banki.
Odpowiedz
Ja pisałem nie o papierowej umowie. Pisałem obrachunku bankowym i prawie bankowym.
Aion nie zakłada rachunków bankowych.
Tutaj masz informacje czarno na białym jak mi nie wierzysz.
"Zapytałem o to Martę Zalewską z polskiego oddziału belgijskiego banku. Pani Marta uspokaja, że nie ma imiennej umowy, bo Aion… w ogóle nie otwiera klientom rachunków bankowych. A jakie?"
Za https://subiektywnieofinansach.pl/dziwna-umowa-z-aion-bank/

Tym samym kończę rozmowę w tym wątku.

Odpowiedz
OK. Myliłem się co do nomenklatury.
To są rachunki płatnicze prowadzone przez Aion Bank, który jest oddziałem banku belgijskiego w Polsce.

Ale jesli już cytujemy ten artykuł to może inny fragment:
Wszystkie umowy zawarte z Aion Bankiem przesyłane są klientom jako nie podlegający modyfikacjom załącznik do wiadomości e-mail. Plik ten spełnia wymogi dotyczące trwałego nośnika. Klient ma zatem możliwość dostępu do przesłanej umowy w każdym czasie i zawsze może odszukać i powołać się na zapisy wskazujące na obowiązki banku. Zarówno art 7. Prawa bankowego jak i art. 13 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi dopuszczają zawieranie umów poprzez złożenie oświadczeń woli w postaci elektronicznej. Umowy zawarte w takiej formie mają taki sam status jak umowy zawarte w formie pisemnej i są powszechnie stosowane na rynku, również w Polsce

No i co to zmienia dla użytkownika, że ma "rachunek płatniczy w Aion Banku"?
Może wykonywać wszystkie czynności jak dla zwykłego polskiego pekao, ma polski IBAN, ma gwarancję depozytów do 100kEUR

Po mojemu to oni po prostu wykorzystali niespójność polskiego prawa w zakresie nomenklatury.
Bo funkcjonalnie "rachunek płatniczy w Aion Banku" niczym się nie różni od "rachunku bankowego płatniczego" w polskim banku.

Samcik tez nie znalazł jakiejś :nieprawości"...

A burdel w nazewnictwie jest np. taki, że ich rachunki oszczędnościowe nie mają funkcji płatniczej a są... rachunkami płatniczymi Big Grin
Odpowiedz
Przydatna strona:
Wprawdzie dotyczy ona kart Revolut, ale bankomaty zwykle odróżniają karty po kraju wydania i wszystkie cudzoziemskie traktują jednakowo.
Może się przydać dla kart Curve i innych.

Pod poniższym linkiem jest lista krajów i banków których bankomaty nie pobierają dodatkowych opłat przy wypłatach kartą debetową Revolut
Tamże adres gdzie można zgłosić aktualizację do tej listy.
Jest jeden bank z BG który opłatę pobiera
Ciekawostka - na liście są dwa banki z Grecji wolne od opłat. Raczej lokalne, ale Bank of Chania działa np. na Krecie
Lista tutaj
Odpowiedz
Od teraz wszyscy użytkownicy kart Curve i telefonów Huawei bez usług Google mogą uruchomić płatności Curve Pay tymi telefonami.
Potrzebna jest najnowsza wersja apki Curve pobrana ze sklepu Huawei.
Dotyczy użytkowników w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Hiszpanii, Włoszech, Polsce i Rumunii.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości