Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fintech - nowości
Koledzy ktoś placi kryptowalutamy? Trzeba my zaplacić jeden abonament 2,99 euro. Może napisać na priv
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
(29.09.2021 08:58:53)Slavekk napisał(a): Przydatna strona:
Wprawdzie dotyczy ona kart Revolut, ale bankomaty zwykle odróżniają karty po kraju wydania i wszystkie cudzoziemskie traktują jednakowo.
Może się przydać dla kart Curve i innych.

Pod poniższym linkiem jest lista krajów i banków których bankomaty nie pobierają dodatkowych opłat przy wypłatach kartą debetową Revolut
Tamże adres gdzie można zgłosić aktualizację do tej listy.
Jest jeden bank z BG który opłatę pobiera
Ciekawostka - na liście są dwa banki z Grecji wolne od opłat. Raczej lokalne, ale Bank of Chania działa np. na Krecie
Lista tutaj

Zapomniałem podać adresu strony źródłowej
Strona z aktualizacjami

Warto tu zaglądać, bo ciągle pojawiają się info od użytkowników aktualizujące tabelę.
I tak 3 dni temu ktoś opisał swój test Bank of Chania (Grecja) - wypłata z bankomatu kosztowała go 2,5 EUR
Czyli info z tabeli umieszczonej na dropboxie już jest nieaktualne.
Odpowiedz
Kilka (umiarkowanie) złych wieści o kursach walut.

1. W zawiązku z wojną w Ukrainie Mastercard przyjął "pozycję obronną" i powiększył spread przy wymianie walut.
 Dla walut innych niż USD czy EUR do nawet 2% i więcej.
 Dla nas użyszkodników to oznacza większy narzut np. przy płatności kartą za granicą, nawet taką która dokonuje bezpośredniego przewalutowania po kursie MC. Zapewne także przy płatnościach BLIKiem zbliżeniowym (w majówkę testuję).
2. CURVE zamieszał marketingowo:
 a) szumnie ogłosił likwidację 2% prowizji za wymianę waluty w weekend, po czym... przeniósł ja do innego działu i nadal 2% dolicza.
 b) ogłosił przejście przy wymianie na hurtowe stawki dostarczane przez dostawcę, co należy wyjaśnić jako przejście w kursu średniego międzybankowego na... kursy Mastercarda - patrz punkt 1. Internet pełen jest żali użyszkodników Curve pokazujących przykłady łącznego narzutu przekraczającego 4%.

Będę testował niebawem:
 - co na to Revolut?
 - co na to Aion?
Odpowiedz
Zdaje się, że Aion ma przygarnąć Revoluta, czy może już to zrobił ? Nie wiem na razie
Odpowiedz
(20.04.2022 11:25:56)wolffer napisał(a): Zdaje się, że Aion ma przygarnąć Revoluta, czy może już to zrobił ? Nie wiem na razie

Wiadomo, że współpracują. 
Wygląda to na współpracę dla klientów Revoluta z Polski i z polskim oddziałem Aiona.
Dzięki tej współpracy Revolut oferuje oprocentowane "sejfy" w PLN i EUR (informuje o tym przy zakładaniu sejfu).
Pojawiły się informacje, że Revolut zaczyna klientom z Polski umożliwiać posługiwanie się numerami kont z polskim IBANem.
Ale o żadnym "przygarnianiu" nie słyszałem.
Kiedyś polskie numery kont miał Revolut od Danske Bank, ale ci się wycofali z detalu w Polsce. Jakoś nikt nikogo przejmować nie zamierzał.
Odpowiedz
(20.04.2022 10:08:19)Slavekk napisał(a): Będę testował niebawem:
 - co na to Revolut?
 - co na to Aion?

Aion przetestowany na bankomacie czeskim.
Policzył w piątek 29.04.2022r  1 CZK=0,19072PLN.
Czyli po kursie międzybankowym, lepszym niż Mastercard, który podaje w swoim kalkulatorze na ten sam dzień 
0,19335

Przy okazji - bankomaty Komercni Banka wypłacają korony bez prowizji. Komerční banka
Odpowiedz
Po kilku następnych próbach w CZ i Austrii mogę powiedzieć, że:
- Revolut i Aion wymieniają po kursie międzybankowym
- Curve i BLIK zbliżeniowy wymieniają po kursie Mastercarda

Różnica pomiędzy tymi przelicznikami zależy od pary walut
Dla EUR/PLN to może być symboliczne 0,5% na niekorzyść MC
Dla CZK/PLN to może być już 1,3-1,5%

Trzeba pamiętać, że CURVE i Revolut mają dodatkowe opłaty w weekendy.
Wychodzi na to, że Aion Bank jest najpewniejszy...
Odpowiedz
(20.04.2022 10:08:19)Slavekk napisał(a): 2. CURVE zamieszał marketingowo:
 a) szumnie ogłosił likwidację 2% prowizji za wymianę waluty w weekend, po czym... przeniósł ja do innego działu i nadal 2% dolicza.

Chyba im trochę klientów odeszło, bo wprowadzili promocję - od 01.06.2022r do 31.08.2022r znoszą prowizję za wymiany w weekendy
Odpowiedz
Czy ktoś z Was używa Cinkciarza? Bo teoretycznie zasiliłem portfel w PLN, przewalutowałem na BGN - ale nie mogę z portfela przemieścić BGN na kartę fizyczną.
Primorsko [2024/2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]
Odpowiedz
Od dziś (01.07.2022r) Revolut świadczy usługi jako bank.
Revolut Payments UAB weszło do Revolut Bank UAB.
Zmiana głównie formalna.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości