16.06.2022 19:29:39
Dziękuję , już jakieś cztery lata nie jechałem przez Serbię.
|
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2022]
|
|
16.06.2022 19:29:39
Dziękuję , już jakieś cztery lata nie jechałem przez Serbię.
(16.06.2022 08:42:37)bartus40 napisał(a): [...]Ja kilka lat temu kupiłem kartę prepaid A1 SRB (wtedy VIP SRB) i ją od tego czasu utrzymuję "przy życiu". Minimalne doładowanie to 200RSD (~8 PLN - płacę Revolutem) na pół roku. Znaczy się środki są ważne przez 3 miesiące, ale doładowanie wydłuża żywotność karty o 6 miesięcy (a przynajmniej tak mi to jakoś wychodzi). Pakiet internetu 500mb na 1 dzień = 300RSD (~12PLN). Czyli "zimą" doładowuję za 200RSD dla podtrzymania, a "latem" przed wyjazdem 300RSD, które potem przeznaczam na pakiet i na powrót kolejne 300RSD. Uważam, że warto wydać te dodatkowe 8PLN rocznie na utrzymanie karty żeby potem mieć internet podczas drogi i "live" nawigację ![]() EDIT: Aktualnie pakiet internetu w A1 na 1 dzień to 1GB, a cena to 116RSD, czyli taniej. Pozdrawiam, Maciej.
01.07.2022 09:32:39
Na poniższym słabym filmie z 29.06 pokazującym przejazd od Kalotiny do Dragoman w nocy pokazano istotną zmianę w tymczasowej organizacji ruchu.
Cały ruch przełożono na nowo wyasfaltowaną docelową nitkę w kierunku Kalotiny na odcinku kilku kilometrów obejmującym nowy wiadukt kolejowy. Oznacza to o wiele płynniejszą i bezpieczniejszą jazdę w okolicach tego wiaduktu. Na całym remontowanym odcinku mnóstwo uskoków między warstwami asfaltów przy których wszyscy wyhamowują prawie do zera. Dla cierpliwych: https://youtu.be/o6sMr9SLQEQ
01.07.2022 15:02:45
A propos Serbii, czy ktoś kojarzy staje paliw EKO ?
Nie znam, nie wiem czy można bezpiecznie tankować a na początku Serbii w kierunku Bułgarii nie widzę nigdzie MOLa czy OMV (01.07.2022 15:02:45)bartus40 napisał(a): A propos Serbii, czy ktoś kojarzy staje paliw EKO ? Przecież to najpopularniejsza sieć w Serbii Jeśli chodzi o paliwa, to na LPG nie narzekam; innych paliw nie tankowałem u nich. Przy czym EKO nie jest pierwszą stacją w Serbii, zaraz za granicą jest stacja z zielonym, albo niebieskim malowaniem. EKO jest biało-czerwone.
(01.07.2022 15:02:45)bartus40 napisał(a): A propos Serbii, czy ktoś kojarzy staje paliw EKO ?fuelio twierdzi, że w Horgos są dwa komplety stacji MOL - na początku autostrady i potem na MOP Horgos. EKO jest dalej, a przed Novi Sad masz znowu MOL. Wszystko przy autostradzie A1, w obu kierunkach.
01.07.2022 17:33:40
Dziękuję, musiały mi umknąć - gorąco
01.07.2022 17:37:30
Stacje benzynowe ECO są własnością ECO Bulgaria EAD. Firma weszła na rynek bułgarski w lipcu 2002 roku, jako część Hellenic Petroleum Group, która jest największą korporacją przemysłowo-handlową w Grecji, odgrywającą kluczową rolę w rozwoju sektora energetycznego w Europie Południowo-Wschodniej.
„EKO Bułgaria” EAD posiada sieć 91 stacji benzynowych pod marką EKO na terenie Republiki Bułgarii. Pomyślny rozwój stacji benzynowych EKO wynika z naszej głównej misji - oferowania naszym klientom produktów o sprawdzonej jakości i najlepszej możliwej obsługi w naszych zakładach. Liczba naszych stacji paliw stale rośnie, dążąc do zapewnienia konsumentom wygody i łatwo dostępnych lokalizacji oraz szerokiej gamy paliw i olejów.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
02.07.2022 09:18:06
Jeszcze z poprzednim samochodem i za czasów kiedy tankowałem w Serbii (jak tak dalej pójdzie to znowu tam będzie taniej niż u Madziarów) mnóstwo razy lałem na EKO diesela i nigdy nie było kłopotów.
02.07.2022 22:57:21
Dziękuję, już jestem w Nowym Sadzie gdzie zatrzymaliśmy się na nocleg.
Czy serbowie mają takie informacje o kolejkach na granicach jak madziarzy ? |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|