Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gdzie kucharek sześć - Biała 11.08-22.08.2016
Czas zacząć moją tegoroczną relację. Jak w tytule - gdzie kucharek sześć, bo szósty raz w Bułgarii to i szósta relacja. Gdzie kucharek sześć...to cycków dwanaście....oj nie. W naszym przypadku dużo dużo więcej Wink
Termin: 11-22 sierpnia część grupy, 15-25 sierpnia - druga część grupy
Grupa: tym razem to aż 18 osób - 6 rodzin, przy czym cztery rodziny startują z Warszawy, a dwie z Poznania. Poznaniacy ruszają kilka dni po nas, bo 15 sierpnia 2016 r.
Transport:: kolejny raz samolotem - tym razem czartery TUI; zakup indywidualny na stronie TUI - lot: Warszawa-Varna-Warszawa cena 715 zł/osoba, lot: Poznań-Burgas-Poznań 595 zł/osoba z Poznania - cena obejmuje na każdą osobę 20 kg bagażu rejestrowanego i 5 kg bagażu podręcznego
Cel podróży: Byala - Biała....jak zwał tak zwał
Hotel: Hotel Walmar - opis na stronie booking.com zaprowadził nas do bezpośredniej strony
http://www.stoyanov.de/pl/
Doskonały kontakt z właścicielem przez skype, facebook etc. Cena za nocleg 7 EUR/osoba + dopłata za klimatyzację 3 EUR za pokój za dobę. Zatem 3 osobowa rodzina (bo w tym roku taką reprezentujemy) zapłaci 24 EUR za dobę.
Transfer z lotniska: Również transfer z lotniska zapewniony przez właściciela Walmaru. Cena 5 EUR za osobę w dwie strony niezależnie czy z Varny czy z Burgas.

Fakty już znacie. Teraz troszkę o przygotowaniach. Moi współpodróżujący dawno dostali instrukcje, co do ubezpieczenia, kart EKUZ, a więc wszyscy formalnie gotowi do startu - pozostało pakowanie. W moim przypadku co roku na wakacje jedzie ze mną mój zeszyt - pełen już notatek, wydruków z forum. Lubię ten czas przygotowań, choć wolę swój zeszyt po powrocie - wyklejony paragonami, zapisany hasłowo wspomnieniami - tak aby jak najrzetelniej zapisać wspomnienia na blogu czy relacjonować wakacje tutaj - na forum.
Dziś jestem ostatni dzień w pracy, choć do Bułgarii lecimy za tydzień. Przede mną jeszcze kilka dni spędzonych na Kujawach. Tam - cisza, spokój, las, jezioro pozwolą mi w pełni zresetować się jeszcze przed wyjazdem do Bułgarii. Aby zaoszczędzić sobie i innym niepotrzebnego stresu ubrania do Bułgarii spakowane, kosmetyki też - zostały do dopakowania jakaś spożywka i inne bibeloty.
Ale to zrobię spokojnie we środę.
Pozostało więc tylko czekać na potwierdzenie godzin lotu: planowo lot mamy z Warszawy o godz.5:55 rano, a więc w Warnie będziemy już przed 9:00. 100% godzina odlotu będzie nam potwierdzona na 48 godzin przed wylotem... Czekamy więc cierpliwie Smile
Odpowiedz
mysza ruszyła na żer Big Grin

czekamy Beata na cd
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Przyłączam się do śledzenia relacji. Wszystko wskazuje na to, że my też będziemy w Białej i to w podobnym terminie: 17.08-25.08. W tym roku jak nigdy dotąd wszystko organizuję na ostatnią chwilę i jeszcze jestem w trakcie poszukiwania kwatery Confused .
Odpowiedz
na urlopie postaram się wykrzesać resztki optymizmu i ubarwić wraz z Malutką przynajmniej fragment relacji Big Grin
miejsce w sumie wygląda fajnie, może zamiast bardziej na południe przesunę się w następnych latach na północ Angel
Odpowiedz
W takim razie trzeba koniecznie się spotkać na miejscu. Myślę że między 18-21.08 w Białej zorganizujemy spotkanie Bulgaricusów na ziemi bułgarskiej. Założę na razie wątek Lista obecności w Białej i okolicach to wpisujcie swoje terminy.
Odpowiedz
O matko i córko... ledwo wróciłam z tego swojego letniska na Kujawach, a tu pakowanie w pełni.
Bilety lotnicze kupione na Tui charters pozostawiają trochę miejsca na przygodę. Przez cały czas od zakupu czyli od 29 marca br znaliśmy jedynie orientacyjne godziny wylotu. Nie powiem przy zakupie od razu były kuszące. Wylot bardzo bardzo rano, powrót bardzo wieczorem. Po zakupie okazało się, że są to orientacyjne godziny i mogą ulec zmianie - a pewne będą dopiero na 48 godzin przed wylotem czyli dziś rankiem. Już kilka dni temu wydzwoniłam infolinię na której jeszcze nieoficjalnie potwierdzono mi godziny z dnia rezerwacji....zastrzegając jednak nadal zmianę na 48 godzin przed. No i teraz finał...
Dziś rankiem zaglądam (wszystko sprawdza się na serwisie mytui) a tu godziny nie uległy zmianie, ani o minutkę.
Zatem:
Wylot Warszawa Okęcie - Warna 5:55 - odprawa zaczyna się od 3:55, a lądowanko o 8:55.
Powrót Warna 18:55 - Warszawa Okęcie 19:40
No i gites malines
Z serwisu mytui drukuję dokumenty podróży (nie są to karty pokładowe) dla naszej 11 stki. Kolejna 7-mka doleci do nas w poniedziałek z Poznania. Jeśli nie wydrukuję dokumentów podróży trzeba zgłosić się do stabnowiska TUI na lotnisku i tam za opłatą 20 zł wydrukują.
Bagaże rejestrowane w ilości 20 kg na osobę (każdą) czyli rodzina 3 osobowa ma 60 kg, co może być rozmieszczone np. w dwóch walizkach 36+24, musi się zgadzać suma i tyle!!! Osobno można przewieźć nawet i parasol plażowy - wlicza się do wagi, ale może być w osobnej np. czwartej sztuce bagażu...
Bagaż podręczny 5 kg na osobę. Dużo tego, bo na 3 osoby to wyjdzie z 75 kg...Oj nie musze w tym roku używac worków próżniowych jak w Wizzair. Swoją drogą różowy przewoźnik się obudził z zimowego snu i daje teraz nieco lepsze ceny, a i promocja na bagaż była....W tym sezonie dali ciała z cenami, to sie na nich wypięliśmy...Nawet urodzin nie mieli jak trzeba Smile Skoro small planet zawodzi, to może TUI się sprawdzi. Trzymajcie kciuki, bo ja nadal trzymam i za aekzala i za wolferową żonkę (toć czuję się jako matka tych zakupów).
Potwierdzenie podróży wydrukowane (dwie rezerwacje w dwóch egzemplarzach), poszły ostatnie e-maile ze wskazówkami dla drużyny.
Jutro już będzie reisefieber, więc pewnie nie dam rady nic napisać, a we czwartek to już pójdzie info z lotniska.
Odpowiedz
Beatka bawcie się dobrze. Co do Small jak na razie bez tragedii tylko godzinka, przynajmniej w naszym przypadku. Zobaczymy jak powrót. Przed samym wylotem dokupiłem ubezpieczenie AXA Travel tak na wszelki wypadek, może coś się uszczknie. Zawsze przy takich opóźnieniach można zmniejszyć koszty pobytu.
Pisz nadawaj, lubimy czytać twoje relacje.
Odpowiedz
(10.08.2016 08:40:16)aekzal napisał(a): ....Co do Small jak na razie bez tragedii tylko godzinka, przynajmniej w naszym przypadku. Zobaczymy jak powrót...

Jedni stoją w korkach na autostradach, inni kwitną na lotnisku. Wink
Jest jednak jakaś sprawiedliwość na tym świecie. Tongue

Pzdr
Marek
Odpowiedz
No to i ja przyłączam się do śledzenia relacji z Białej, w zeszłym roku sporo skorzystałem z twojej relacji z Primorska (mieszkałem w tym samym hotelu co ty i było super), drugi tydzień spędziliśmy właśnie w Białej (w See Breeze compleks, który mogę polecić).
W tym roku również jedziemy do Białej (od 20.08) więc świeże info się przyda Smile.
I tu prośba, jakby mąż robił poranne treningi biegowe i nie był by to dla niego problem,może mógłby sprawdzić stan drogi do Karadere ale na północną część tej plaży, czyli za pierwszym wąwozem (na wysokości południowego zejścia na Karadere, ponoć jest tam jakieś źródełko) pod górkę i dalej jakieś 2-2,5 km i wypada się na północnej części plaży (jest tam ponoć dużo lepsze zejście do wody, płytsze i po piasku). I właśnie na końcu tej trasy przed samą plażą jest ponoć dość ostro w dół i koleiny, wiec pytanie by było czy da się tam zjechać normalnym autkiem. Cała trasa z Walmaru w jedną stronę myślę , że wyjdzie o.k 4 - 4,5 km.
Druga droga ponoć prowadzi od Pri Pancho z Goritsy (ok 5 km dł.) ale to osobny temat do sprawdzenia.
Pozdrawiam i miłego wypoczynku.
Odpowiedz
lukasz z tym sprawdzaniem tras przez biegaczy, to niezły pomysł Big Grin Big Grin
teraz dopiero pomyślałem ile podpowiedzi mogliśmy uzyskać od biegaczy i rowerzystów np. Dżeka i Carlosa, a tak się lenili na wakacjach, a my zmarnowaliśmy ten rok Confused ale się nadrobi Big Grin Big Grin

Beatko, sorki za OT, ale nie mogłem się powstrzymać, do pomysłu nic nie mam, bo faktycznie pożyteczny, ale fajnie to zabrzmiało Big Grin
już siadam i spokojnie (bez dalszych OT) czekam na relację
Odpowiedz