Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rawda 2016
Piątek dzień piaty pobytu w słonecznej Bułgarii.
Wieczorem w czwartek zapada decyzja o odwiedzeniu Aquaparku Paradise.
Przystanek autobusowy przy fontannie w Rawdzie godzina 9.30 podjeżdża autobus dowożący turystów na baseny. W kierunku basenów jedziemy obok Lidla i jeszcze mały kawałek, bardzo krótki czas dojazdu.
Wracam do godziny około 9.10 kiedy docieramy na przystanek, zagaduje nas jakiś gość z biura podróży i oferuje bilety z 5%zniżką.
Bilet z osobę dorosłą 40lewa, dziecko poniżej 130cm 20lewa a poniżej 90cm za darmo - - zniżka 5% nie jest to wielka kasa ale w przypadku mojej rodziny 8lewa zostaje w kieszeni.
Po krótkich rozmowach i namyśle idziemy do biura kupić bilety. Ładnie bilet na jakiejś karteczce z pieczątką, numerem seryjnym wpisana ilość osób, a w miejscu ceny nie widnieje nic. W trakcie dojazdu mieliśmy różne myśli ale na szczęście bilety okazały się biletami tylko trzeba było stać w kolejce nie do kasy tylko do okienka gdzie wydawali zegarki do zakupionych wcześniej biletów. troszkę to trwało ale zdecydowanie szybciej jak do kasy po bilety, gdzie kolejka była dość duża.
Jest jedno ale odnośnie zakupu biletów w biurze podróży trzeba płacić gotówką.
Podczas przechodzenia przez bramki kontrola plecaków, toreb i torebek. Wchodzimy i dość żwawym krokiem idziemy zająć miejsce pod baldachimem a nawet dwa.
W tym roku mamy szczęście, są wolne miejsca zadaszone z materacami.
[Obrazek: IMG_3068.jpg]
Potem jeżeli planujemy coś w międzyczasie zjeść trzeba nabić lub jak kto woli doładować nasze zegarki ewentualnie jeden lewami.
[Obrazek: IMG_3070.jpg]
Można karta lub gotówką.
Bez tego nici z jedzenia i picia, za kasę i kartą nie kupimy nic, tylko zegarek do czytnika magnetycznego, wtedy zdejmie nam lewaki.
Pogoda do południa jeszcze jak cię mogę. Po południu wiał zimny wiatr, zachmurzenie duże i jakby ludzi wywiało ze zjeżdżalni.
[Obrazek: IMG_3074.jpg]
[Obrazek: IMG_3075.jpg]
[Obrazek: IMG_3092.jpg]
[Obrazek: IMG_3124.jpg]
[Obrazek: IMG_3174.jpg]
[Obrazek: DSCF5450.jpg]
[Obrazek: IMG_3152.jpg]
[Obrazek: DSCF5448.jpg]
[Obrazek: DSCF5474.jpg]
Dla nas i dla dzieci to nie problem zero kolejek po pontony i jeżeli była kolejka do zjeżdżalni to naprawdę parę osób.
Zabawa przednia, dzięki dużej intensywności zjazdów nasz pobyt skracamy i około 16.30 opuszczamy baseny.
Należy pamiętać o odebraniu kaski jeżeli taka pozostała na zegarku  tam gdzie na początku nabijaliśmy.
Przed  wejściem obsługa kieruje do busów jadących w odpowiednim kierunku.
Powrót do Rawdy teraz zdecydowanie dłuższy bo przez stary Neseber.
Wychodząc na przystanku w centrum idziemy ze znajomym do braci serbów na cacę.
[Obrazek: DSCF5481.jpg] niestety częściowo skonsumowana.
Dzień minął strasznie szybko.
Na sobotę planujemy Sozopol.
Cdn
Odpowiedz
Przedostatni cały dzień pobytu przypada na sobotę.
Zaczynamy dzień tak jak planowaliśmy, wyruszamy na przystanek autobusowy około 9.00, jest to dość blisko więc zdążymy po drodze kupić jakieś słodkie bułeczki.
Znamy czas odjazdu i jest to 9.30.
Kupujemy bilety w kasie po 12lewa z osobę.
Stoimy i czekamy. Mija jakieś 15 może 20min wychodzi pani z budki, zaczepia nas (oczywiście słownie).
Rozkojarzeni nie bardzo wiemy o co jej chodzi, dopiero po chwili zrozumieliśmy że na ten autobus, na który kupiliśmy bilety nie ma wolnych miejsc. Troszkę rozsierdziła nas. Oddała kasę i tyle, proponowała przejazd następnego dnia, niestety nastepny będzie ostatnim i mamy inne plany.
Wracamy do hotelu i idziemy na plażę. Jakież było zdziwienie naszych znajomych którzy zostali.
Przed wyjściem na plażę dostałem SMS od naszej koleżanki forumowej że wpadnie do nas około 15.00.
Czyli humorek poprawiony. W sumie dobrze wyszło - dzień zaczyna się układać.
Plażing, powrót do apartamentu, szybkie płukanie i czekamy. Na balkonie na poręczy powieszone ręczniki bulgaricusa, znak rozpoznawczy.
Po 14 dostaje szczura od myszy. Dobre.
Wchodzą do naszego apartamentu, chwilę rozmawiamy, Beatka korzysta z WiFi.
Wychodzimy luknąć na plażę i park.
[Obrazek: IMG_3249.jpg]
Potem wszyscy idziemy na małe co nie co do Czuczury.
kawarma
[Obrazek: IMG_3259.jpg]
kawarma po kitajsku
[Obrazek: IMG_3260.jpg]
Wspólna focia
[Obrazek: IMG_3255.jpg]
Super spotkanie, pogaduchy również dotyczące forum, nie myślcie sobie nie tylko.
W tym miejscu jeszcze raz serdeczne dzięki za spotkanie i przyjazd do Rawdy, z Białej na dodatek bez swojego auta - podziwiam.
Odprowadziliśmy grupę myszki prawie pod Urząd Miejski. Tutaj nasze drogi się rozchodzą.
Cdn.
Odpowiedz
Wspaniały to był dzień aekzal pełen przygód. Jedną z nich był nasz powrót z Rawdy. Otóż siedząc u Arka w Lagunie próbowałam na forum wyszukać jakiekolwiek rozkłady jazdy autobusów w kierunku Warny. Niestety lipa...
Bgrazpisanie - także lipa, nic bezpośredniego do Białej. Przecież zanim przyjechaliśmy do Rawdy wiedziałam że powrotny Rawda-Byała jest o 8:25 ale rano następnego dnia. Ale skoro udało się dojechać okazją w tą stronę to przecież jakoś wrócimy. I tak oto spacerek Makedonią między kramami, a tu od strony Neseberu jedzie autobus z tabliczką Varna. NO to lecę za nim, bez pożegnania z aekzalem i Jego drużyną - tylko szybkie pa pa!!! - dopadam do kierowcy, a ten mówi, że jedzie z Warny, a nie do Warny... Skucha nr 1
Tuż za zakrętem przy Urzędzie Miasta Rawda jest biały kiosk z biletami. Siedzi sobie tam bileterka - a milutka taka, jak każda w Bułgarii (sarkazm!!), no to ja się grzecznie pytam: Kagda budziet avtobus do Varna, a ona mi daje ulotkę i podkreśla godziny odjazdu 8:25 - A ja mówię, że chcę "siewodnia", a ona na to "nia ma, zitra jest". Pytam, czy jakoś może mi pomóc, może sprawdzi połączenie z Burgas, a ta swoje "nia ma, zitra budziet". Gadała jak zaczarowana z tą swoją marsową miną w białej budce z okienkiem - jak ona taka niemiła, to zamknęłam jej to okienko przed nosem...Skucha nr 2
Pozostało więc dojście na trasę Burgas-Warna. Idziemy więc do ronda przy Lidlu machać na okazję. Już machamy na wszystkie auta, a jest nas dziewiątka więc szanse mamy niewielkie. W końcu staje z nami jakaś kobieta z zakupami. O - myślę sobie - jestem uratowana. To znaczy, że będzie jakiś autobus i się tu zatrzyma (mimo że oczywiście nie stoimy na przystanku, bo tam akurat przystanku nie ma. Mieliśmy niezły ubaw, jak po kwadransie po rosyjsku dziewczyna zapytała mnie, czy będzie jakiś autobus...
W końcu po czterdziestu minutach czekania i machania zatrzymał się autobus do Słonecznego Brzegu i za 2 lewy dojeżdżamy na dworzec w Słonecznym Brzegu. Stąd mamy ostatni autobus do Warny o 19:40 a jest 19:35. Oczywiście znowu kolejka do kasy....ale czekamy. Na szczęście autobus opóźniony i to o kolejne pół godziny. Sam zakup biletów w kasie to dopiero wyzwanie. Pani w okienku (ta akurat była miła) wyrywa z bloczka bilet - do Białej kosztuje 7 lewa, to musiała złożyć chyba z dwóch nominałów (5 i 2), pisząc z tyłu na każdym datę, kierunek, nr miejsca... I tak osiem razy. Dodatkowo odnotowuje sobie wszystko w  systemie...(dobrze że nie w książeczkach papierowych jak kiedyś na dworcu kolejowym w Burgas)
Jakaż była radość, kiedy wreszcie  podjechał nasz autobus. Kupiliśmy chyba ostatnie dziewięć biletów, bo zajmujemy cały tył...Wygodnie, chłodno i po 50 minutach jesteśmy w Białej....To był cudowny dzień...naprawdę
Jeszcze raz aekzal dziękujemy za spotkanie, za Lagunę, za Czuczurę, Makedonię...
Mój niezapomniany powrót do Rawdy, do Rawdy która też kiedyś była moją Rawdą... tak jak jest teraz Twoją Arku. Pozdrawiamy gorąco Smile
Odpowiedz
To dopiero mieliście przygodę z powrotem. Pozazdrościć.
Jakby nie było pozostaną niezapomniane wspomnienia.
Odpowiedz
To są przygody i mile się je wspomina ale gdyby mysza nie złapała tego busa to co wtedy? Piechotka albo taxi...
Odpowiedz
(30.08.2016 15:17:26)dżek napisał(a): To są przygody i mile się je wspomina ale gdyby mysza nie złapała tego busa to co wtedy? Piechotka albo taxi...
Złapaliśmy autobus rejsowy Burgas-Słoneczny Brzeg...w razie czego zawsze zostałaby jazda okazją (najwyżej w grupach 3-4 osoby).
My bynajmniej pietra nie mieliśmy...
Odpowiedz
W dalszym ciągu sobota, wracamy do hotelu i spędzamy leniwie czas przy basenie.
Towarzyszy nam taki kociak.
[Obrazek: IMG_3267.jpg]
Wieczór spędzamy w centrum Rawdy na przeciwko Czuczury przy następnych deserach.
Jesteśmy tutaj dość często bo desery te powaliły nas na łopatki można jeść codziennie i tak bez końca.
[Obrazek: IMG_3284.jpg]
[Obrazek: IMG_3286.jpg]

Już zbliżamy się do końca, jeszcze tylko niedziela i pożegnanie morza w poniedziałek.
Odpowiedz
(30.08.2016 15:17:26)dżek napisał(a): gdyby mysza nie złapała tego busa to co wtedy? Piechotka albo taxi...

czy ja już wtedy byłem w Aheloy ?
Odpowiedz
Marek - myślę, że tak, bo to było w sobotę 13 sierpnia Smile
Odpowiedz
Przyszła pora na niedzielę - ostatni dzień pobytu.
Przepiękny i ostatni dzień spędziliśmy na plaży łapiąc ostatnie tegoroczne Bułgarskie promienie słońca.
Na dzikiej
[Obrazek: IMG_3288.jpg]
Dopijamy rum z colą
[Obrazek: IMG_3297.jpg]
Obiadek w Lesso
[Obrazek: IMG_3318.jpg] z widokiem Laguny
Basenik
[Obrazek: IMG_3336.jpg] ostatnie kąpiele.
Plaża południowa
[Obrazek: IMG_3337.jpg]
z parkiem
[Obrazek: IMG_3339.jpg]
Kąpiele i zabawy
[Obrazek: IMG_3365.jpg]
Widok z mola
[Obrazek: IMG_3386.jpg]
Idziemy na desery
[Obrazek: IMG_3392.jpg] [Obrazek: IMG_3393.jpg]

Wracając zachodzimy na brr coś czego nie będę za dobrze wspominać jeżeli chodzi o smak
[Obrazek: IMG_3398.jpg]

Wieczorny a raczej nocny spacer i palulu.
W poniedziałek powrót.
cdn.
Odpowiedz