Liczba postów: 434
Liczba wątków: 1
Reputacja:
18
Czy ktoś z Was kiedyś korzystał z przejścia Moravita w Rumunii?
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Hiszpania-Gibraltar/2026 Kreta
Liczba postów: 6
Reputacja:
0
Do Bogdan,
dzięki za podpowiedź, rozumiem, że przejście w Tonpa jest czynne 24h/dobę, trzeba będzie na miejscu decydować, w razie czego blisko do Chorwacji.
A jakieś sugestie do alternatywnego wobec Kolatiny przejścia pomiędzy SB - BG.
Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Marek
Liczba postów: 160
Liczba wątków: 3
Reputacja:
8
Marku, sorry Tompa i Kalotina. W okolicy jest kilka przejść granicznych. Zobacz na stronę węgierskiej policji. Link imieszczałem kilka postów wyżek w tym wątku
Liczba postów: 3,831
Reputacja:
154
23.06.2023 08:46:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2023 08:48:44 przez igi123.)
Przez ostatnie 3 lata wracałem do domu na początku lipca, w sobotę około południa przez Kalotina. Czekałem miedzy 45 min. a 1 godzina. Największy ruch jest oczywiście po południu w weekend. Do BG z noclegiem, można planować rano przekroczenie granicy. Ci co jadą na raz mogą zaplanować Kalotiny w nocy. No i oczywiście wcześniej można posiłkować się kamerami jak dużo aut stoi.
Liczba postów: 6
Reputacja:
0
Witam ponownie,
1)
wyjazd już blisko (06.07. godz. 12.00-14.00), decyzja podjęta. Jak radziliście i biorąc pod uwagę datę i godz. wyjazdu z Krakowa jadę SK-HU-SB-BG, przejście Węgry Serbia - Tompa, w razie czego mogę odbić na Hercegszanto - Baćki Brieg (też czynna 24 h), a przeście Serbia Bułgaria Kolatina z ewentualną opcją odbicia na Strezimirovici.
2)
Małe pytanko dla ekspertów:
wyjeżdżając z Krakowa Google Maps uparcie mi pokazują trasę: Kraków - Chyżne - Rożemberok - Bańska Bystrzyca Sahy granica SK-HU. Mnie zależy na najszybszej!!! trasie, a ta patrząc na mapę jest może najkrótsza (Spokojnie Google Maps dobrze ustawione na najszybszą) prawie cała po normalnych drogach a nie autostradach i drogach szybkiego ruchu. Czy nie lepiej (tzn. dla mnie szybciej) jechać:
Kraków - Chyżne - Rożemberok - Poprad - Preszów - Koszyce i dalej na Miszkolc
lub:
Kraków - Jurgów - Kieżmark - Lewocza - Preszów - Koszyce i dalej na Miszkolc
czy ktoś doświadczony podpowie?
3)
Gdzie warto się zatrzymać na jedzenie (nie KFC, McDonalds itp) na Węgrzech przy trasie, bo szkoda czasu odbijać i płacąc kartą. To samo pytanko wcześnie rano lub rano Bułgaria porządne śniadanie, może być karta lub gotówka.
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów
MarekW_a
Liczba postów: 1,898
Liczba wątków: 0
Reputacja:
104
02.07.2023 17:33:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.07.2023 17:34:12 przez Tosho.)
@MarekW_a
3. Przy M5 na wysokości Shell przy zjeździe na Lajomizse- dobry gulasz był, w Bg - raczej będzie to obiad przy A1 Trakiya na wysokości Pazardzik w Happy Grill&Bar
2. Nie kombinuj jedz na Chyzne
Pozdrawiam,
Zagorkaman